Фіксація руйнувань спричинених війною

Фіксація руйнувань спричинених війною

Укрінформ
12 липня, 14:00 - круглий стіл на тему: «Фіксація руйнувань спричинених війною: нормативне забезпечення, виклики, обізнаність».

Організатори: Українська асоціація районних та обласних рад в рамках Проєкту «Підвищення обізнаності серед ОМС та громадян з фіксації руйнувань спричинених війною».

Учасники: Сергій Чернов - президент Української асоціації районних та обласних рад; Ігор Стародубов - президент ГО «Союз експертів України»; керівники органів місцевого самоврядування, представники органів державної влади.

Модератор: Андрій Маляр - керівник Проєкту «Підвищення обізнаності серед ОМС та громадян з фіксації руйнувань спричинених війною».

Коротко. Учасники заходу обговорять нормативно-правового забезпечення, державну політику, а також проблематику та шляхи вирішення у сфері фіксації руйнувань. Також вони презентують головні завдання Проєкту «Підвищення обізнаності серед ОМС та громадян з фіксації руйнувань спричинених війною».

Проєкт «Підвищення обізнаності серед ОМС та громадян з фіксації руйнувань спричинених війною» реалізується Українською асоціацією районних та обласних рад в межах проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Європейського Союзу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн. 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 17:00, 11 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Асоціація районних та обласних рад розробила алгоритм фіксації руйнувань від російської агресії

Українська асоціація районних та обласних рад розробила алгоритм фіксації руйнувань, спричинених війною.

Про це повідомили під час круглого столу в Укрінформі експерти проєкту асоціації Андрій Маляр і Костянтин Ковальов.

“Асоціація районних і обласних рад розпочала масштабний проєкт щодо розробки методичних та інформаційних матеріалів фіксації наслідків руйнувань. На цей час ми розробили алгоритм, який упорядковує фіксацію зруйнованого майна. Алгоритм розроблявся юристами, експертами і пройшов погодження в експертних установах”, - сказав Маляр.

За його словами, розроблений асоціацією алгоритм доповнює наявну нормативно-правову базу держави і дає можливість в екстремальних умовах оперативно фіксувати і зберігати інформацію про руйнування.

У свою чергу Ковальов розповів про першочергові кроки в рамках фіксації руйнувань унаслідок війни.

За його словами, у разі пошкодження майна необхідно:

- викликати представників Державної служби з надзвичайних ситуацій і за їх участі скласти акт руйнування;

- викликати представників сільської чи міської влади і поліцію для складення протоколу і фіксації у ньому пошкоджень майна з метою подальшого внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

- самостійно зробити фотографії та зафіксувати на відео пошкодження;

- скласти пояснення свідків обстрілу;

- зібрати опубліковані у ЗМІ матеріали про обставини стосовно пошкодження майна;

- за можливості зібрати чеки та квитанції, які підтверджують вартість придбання пошкодженого чи знищеного майна, які знаходилося у помешканні;

- до акту пошкодженого майна потрібно додати інформацію про підключення комунальних послуг;

- зберегти складені акти, письмові пояснення свідків на декількох пристроях і у хмарних сховищах;

-звернутися до поліції з заявою про відкриття кримінального провадження за фактом руйнування чи пошкодження майна;

- подати заявку про пошкоджене майно до єдиного порталу державних послуг “Дія” і на створений Офісом генпрокурора ресурс про злочини — www.warcrimes.gov.ua.

Алгоритм фіксації руйнувань, спричинених війною, був розроблений Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках проєкту «Підвищення обізнаності серед ОМС та громадян з фіксації руйнувань спричинених війною».

Як повідомлялося, станом на початок липня з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії, в якому нині акумульовано майже 62 млрд грн, 23,7 млрд грн вже розподілені на відбудову.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-