Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога

Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога

Укрінформ
6 липня, 14:00 - презентація дашборду: «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники:  Ірина Микичак - директорка з координації органів центральної та виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ; Наталія Гусак - голова НСЗУ; Аліса Ладик-Бризгалова - керівниця програми психічного здоров’я у Бюро ВООЗ в Україні.

Чому це цікаво?

Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ представить дашборд, що містить інформацію про місця надання психологічної та психіатричної допомоги. Цією електронною картою може користуватися кожен охочий, якщо виникла необхідність у консультації психолога чи психіатра.

На дашборд потрапляють всі лікарі, які надають психологічну та психіатричну допомоги у закладах, що уклали договір з НСЗУ. Наразі електронна система вже містить дані щодо 7429 лікарів у 3262 місцях надання допомоги.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

НСЗУ створило онлайн-мапу медзакладів, які надають психологічну та спеціалізовану меддопомогу з ментального здоров'я

Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ та Бюро ВООЗ презентували онлайн-мапу медичних закладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповіла голова Національної служби здоров'я (НСЗУ) Наталія Гусак.

"Із січня 2023 року держава разом з партнерами забезпечила медиків "первинки" доступом до навчання з діагностики, супроводу і лікування дорослих і дітей з психологічними розладами. Це офлайн-курс для медиків mhGAP та онлайн-навчання на платформі Академії НСЗУ. Лікарі первинної медичної допомоги можуть виявляти психічні розлади та надавати необхідну медичну допомогу пацієнту, а у разі потреби - скеровують до лікаря-спеціаліста. Таким чином ми наближаємо психологічну допомогу до людини. З початку року за психологічною допомогою до сімейних лікарів звернулися понад 17 тисяч українців. Завдяки онлайн-мапі, кожен українець та українка може знайти найближчий медзаклад, де є лікарі, які надають фахову психологічну допомогу”, – розповіла Гусак.

Наразі, за ії словами, курс для медиків mhGAP пройшли близько 26 тисяч медичних працівників, серед яких не тільки лікарі первинки, а й медичні сестри, управлінці у сфері охорони здоров'я, лікарі інших спеціалізацій.

Як наголосила Гусак, при контрактуванні медзакладів, зокрема первинної ланки, НСЗУ висуває вимогу - не менше 20% медпрацівників повинні пройти курс для медиків mhGAP та мати відповідний сертифікат.

Загалом, в Україні курс для медиків mhGAP, окрім Академії НСЗУ, надає 21 провайдер.

На сьогодні онлайн-мапа містить дані щодо 8 201 лікаря у 3 346 місцях надання допомоги. На ній відображаються всі медзаклади, які надають психологічну та психіатричну допомогу за договором із Національною службою здоров’я України, а отже безоплатно для пацієнтів.

"Хочу звернути увагу, що ця послуга не йде як окрема послуга у сімейного лікаря. Сам курс mhGAP фокусує увагу, що ця послуга (психологічної допомоги - ред.) має бути інтегрована в послугу надання первинної медичної допомоги. Це не щось окреме від надання первинної меддопомоги. В базових вимогах для первинної ланки ця послуга завжди була. Зараз ми тільки розвиваємо їх спроможність, розвиваємо їх компетенції. Сподіваємося, що надавачі (медпослуг - ред.) все більше будуть схильні проходити навчання", - сказала Гусак.

На сайті НСЗУ можна обрати область, громаду чи населений пункт і перевірити який саме вид допомоги надається: первинний, амбулаторний, стаціонарний, мобільний, який надається за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами".

Загалом в Програмі медичних гарантій передбачено три пакети, за якими надається безоплатна психологічна та психіатрична допомога пацієнтам: супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги; психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах; психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами

Крім того, як зауважила Гусак, у 17 пакетах Програми медгарантій є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт. Зокрема безоплатна психологічна допомога включена в медичні послуги при пологах, лікуванні онкологічних захворювань, при наданні реабілітаційної, паліативної допомоги тощо.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Україні стартувала друга хвиля кампанії ментального здоров’я “Ти як?”, спрямована на розвиток здатності психіки відбивати атаки стресових чинників і подолання стереотипів, які заважають звернутися по допомогу.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-