Вдосконалення механізму адміністрування місцевих податків для зміцнення бюджетів громад

Вдосконалення механізму адміністрування місцевих податків для зміцнення бюджетів громад

Укрінформ
30 червня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Вдосконалення механізму адміністрування місцевих податків як передумова зміцнення фінансової основи бюджетів територіальних громад».

Організатор: Всеукраїнська організація Асоціація ОТГ.

Учасники: Брайан Кемпл - керівник Програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE); Тарас Добрівський - виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОТГ; Галина Васильченко - народна депутатка України; Дмитро Микиша - народний депутат України; Олександра Азархіна - заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України; Сергій Шаршов - начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Василь Коваль - член Правління Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Регіонального відділення Львівської області Асоціації ОТГ, голова Підберізцівської територіальної громади; Віталій Пилипів - радник з питань муніципальних фінансів, "U-LEAD з Європою"; Крістіна Пастушенко -виконавчий директор Асоціації малих міст України; Тетяна Арсенюк - головний спеціаліст відділу розвитку місцевого самоврядування та взаємодії з інституціями Ради Європи Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінінфраструктури; Павло Козирєв - голова Асоціації малих міст України; Тетяна Паутова - старший фахівець з місцевих бюджетів та фінансового управління Програми USAID DOBRE; Зорина Перощук - координатор фінансистів територіальних громад України, експерт з питань місцевих бюджетів та фінансів, модератор заходу; Олександр Шумський - начальник управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту оподаткування юридичних осіб Державної податкової служби України; Олександр Корчевний - в. о. директора Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України; Леся Паламарчук - начальник фінансового управління Балтської міської ради; Світлана Кеда - начальник фінансового управління Пирятинської міської ради; Тетяна Абзалова - начальник фінансового управління Дунаєвецької міської ради; Вікторина Пашкурова - начальник фінансового управління Миколаївської сільської ради; Ольга Сіленко - начальник фінансового відділу Білозірської сільської ради.

Коротко. Захід пройде у формі діалогу за участю представників законодавчої та виконавчої влади, експертного середовища, місцевих фінансових органів, інших зацікавлених сторін, зокрема посадових осіб органів місцевого самоврядування. Мета - обговорення проблемних питань у сфері адміністрування місцевих податків, презентація проведених опитувань та досліджень, представлення позицій окремих громад, успішних практичних кейсів, ефективних рішень у  цій сфері на базовому рівні.

Довідково. Круглий стіл організовано в рамках співпраці Всеукраїнської Асоціації ОТГ та Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Децентралізація адміністрування місцевих податків додатково принесе 15 млрд грн на рік, - Асоціація малих міст

Економічний ефект передання громадам права адмініструвати місцеві майнові податки (транспортний, на землю та на нерухомість) — до 15 млрд грн на рік.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему “Вдосконалення механізму адміністрування місцевих податків як передумова зміцнення фінансової основи бюджетів територіальних громад” сказав голова Всеукраїнської громадської організації Асоціація малих міст України (АММУ) Павло Козирєв.

За його словами, зміни в системі місцевих податків, зокрема в частині їх адміністрування, давно назріли.

“Якщо подивитися на структуру зведеного бюджету країни, бачимо, що тільки чверть наших спільних грошей витрачаються на місцевому рівні (і це — з урахуванням обласних бюджетів). Власні надходження громад — ще менші, лише 19% від зведеного бюджету. Це — справжній індикатор глибини децентралізації, у тому числі — фінансової”, - пояснив Козирєв.

Системним рішенням, яке допоможе покращити ситуацію та зробити реформу з децентралізації більш ефективною, за його висновками, стане передання адміністрування частини майнових податків - транспортного, на землю і на нерухомість - органам місцевої влади (ОМС). Економічний ефект такого кроку голова АММУ оцінив у 15 млрд грн на рік.

“Ми бачимо дві ключові проблеми, які заважають ефективно адмініструвати місцеві податки Державній податковій службі. Це шалений рівень завантаженості податківців, який постійно зростає, та низька мотивація. Натомість органи місцевої влади більш мотивовані, адже йдеться про гроші, які вони можуть використовувати на потреби громад. До того ж, ця інституція більш поінформована про те, що відбувається безпосередньо в громадах”.

Щоправда, за даними проведеного АММУ опитування, поки що не всі органи місцевої влади готові взяти відповідальність за податкове адміністрування. Але понад дві третини ОМС планують брати участь у підготовці реформи з фінансової децентралізації, а принаймні 40% кажуть про готовність взятися за адміністрування частини місцевих майнових податків вже зараз.

“Найбільш мотивовані селищні ради. Тому що, з одного боку, вони мають фінансову спроможність (хоча й меншу, ніж міста), а з іншого - не мають такого впливу на податківців, як влада великих міст. Тому логічно припустити, що у них гірша комунікація”, - сказав Козирєв.

Водночас інші учасники дискусії, зокрема представники ДПС, говорили й про ризики можливого рішення щодо фінансової децентралізації в частині адміністрування податків. Поміж них — брак кадрів та погана наповненість баз даних і державних реєстрів (відсутня інформація про частину майна та земельних ділянок, які мають обкладатися місцевими податками, не оформлене право власності на частину об’єктів тощо). До того ж, невеликі громади не зможуть “потягнути” адміністрування фінансово. Є ризик різного трактування податківцями та ОМС одних і тих же питань, що може призвести до судового оскарження ухвалених рішень.

Схоже, невигідно це буде і з точки зору платників податків, адже при сплаті частини податкових зобов’язань їм доведеться мати справу із податківцями, а інших — з фахівцями ОМС. Отже, Україна втратить переваги “Єдиного вікна” як податкового сервісу, до якого успішно рухається впродовж останніх років.

Як повідомлялося, під час панельної дискусії “Стале інклюзивне відновлення. Розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб”, приуроченої до Конференції з відновлення, яка відбулася минулого тижня у Лондоні, директор GIZ Ukraine Даніель Буше закликав Україну продовжувати реформу децентралізації та формування потужної й ефективної місцевої влади. При цьому він наголосив на величезній зацікавленості та залученості громад до втілення якісних змін, а також на високому рівні їхньої мотивації.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-