Деколонізація топонімії: про виконання норм Закону України

Деколонізація топонімії: про виконання норм Закону України

Укрінформ
28 червня, 14:00 - пресконференція на тему: Про виконання норм Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Організатор: Національна комісія зі стандартів державної мови.

Учасники: Володимир Мозгунов – голова Національної комісії зі стандартів державної мови; Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу; Данута Мазурик - член Національної комісії зі стандартів державної мови; Ольга Новікова - член Національної комісії зі стандартів державної мови;  Юлія Чернобров - член Національної комісії зі стандартів державної мови.

Коротко. Учасники заходу поінформують про стан виконання норм Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», які покладені на комісію. Мова йтиме про рекомендації комісії щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність зі стандартами державної мови.

Рекомендації комісії щодо змін назв населених пунктів України органи місцевого самоврядування, військові адміністрації населеного пункту (населених пунктів), військово-цивільні адміністрації повинні взяти до уваги та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів. Це робиться з метою приведення їхніх назв у відповідність зі стандартами державної мови.

Довідково. Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу для підготовки пропозицій щодо формування переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови. До її складу увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: press@mova.gov.ua

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Рішення нацкомісії щодо перейменування Запоріжжя носить рекомендаційний характер - Мозгунов

У Національній комісії зі стандартів державної мови зі стандартів державної мови наголошують на рекомендаційному характері пропозиції щодо перейменування Запоріжжя.

Про це повідомив  голова Нацкомісії Володимир Мозгунов під час пресконференції в Укрінформі.

"Рішення комісії - це висловлені рекомендації, рішення комісії - це не перейменування населених пунктів, у нас немає на це повноважень. У будь-якому разі це має вирішувати громада, органи місцевого самоврядування", - сказав він.

Мозгунов зауважив, що рішення комісії мають рекомендаційний характер, щоб звернути увагу органів місцевого самоврядування на проблеми.

Своєю чергою,член Нацкомісії зі стандартів державної мови Ольга Новікова заявила, що на сьогодні в наукових колах є різні тлумачення таких назв, як "Запоріжжя" та "Запорожжя".

"Позиція комісії полягає в тому, що і ту, і ту назву ми вважаємо правильною, вони відповідають нормам української літературної мови", - пояснила вона.

Окрім того, за її словами, до нацкомісії надійшли звернення від жителів Запоріжжя з проханням розглянути перейменування міста, після чого комісія звернулась із цим питанням до робочої групи, що опікувалася питаннями перейменування.

Новікова також повідомила, що через те, що серед членів робочої групи були дискусії щодо перейменування міста, тому було вирішено винести це питання на розсуд громадян і жителів міста.

«І тільки вони можуть вирішувати, як називатиметься їхнє місто. Ми пропонуємо їм провести додаткові консультації з науковими інститутами й після цього вирішити, якою буде назва», - додала вона.

Як повідомлялося, Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила рекомендації щодо зміни понад 1,4 тисячі назв сіл, селищ і міст України. До переліку потрапило й місто Запоріжжя.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-