Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських в'язниць

Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських в'язниць

Укрінформ
22 червня, 11:00  -  брифінг на тему: «Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських в'язниць».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Тетяна Катриченко - координаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ); Марія Климик - журналістка-розслідувачка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ); Андрій Яковлєв - юрист, експерт Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ); Ірина Латиш - родичка військовополоненого; Наталя Єпіфанова - голова ГО «Вояцький визвіл», родичка військовополоненого.

Чому це важливо?

Ґрунтуючись на опитуваннях військовослужбовців, звільнених із полону, Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) ідентифікувала і нанесла на мапу 42 місця утримання військовополонених в РФ — слідчі ізолятори і виправні колонії.

У новому аналітичному матеріалі організація детально описує десять із них. Це місця, в яких утримується чи не найбільша кількість військовополонених, в яких вчиняється велика кількість воєнних злочинів. Аналізуючи зібрані свідчення, МІПЛ побачила системність політик і методів поводження з українськими полоненими, які застосовує Росія. Вони спільні для всіх місць утримання.

Під час заходу експерти МІПЛ, яка входить до Коаліції «Україна. П’ята ранку», презентують аналітику по місцях і умовах утримання Росією українських військовополонених. Також на заході будуть присутні родичі військовополонених.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

На сьогодні відомо про 42 місця утримання українських військових на території РФ

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) визначила 42 місця утримання українських військових — ізолятори, виправні колонії — як у прикордонних з Україною областях, так і в глибині Російської Федерації.

Про це в медіацентрі Україна-Укрінформ під час брифінгу на тему: «Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських в'язниць» повідомила координаторка МІПЛ Тетяна Катриченко.

“РФ зараз продовжує використовувати місця утримання в Москві, Ростові-на-Дону, але до них ще додалася величезна кількість місць, де утримуються громадяни України як цивільні, так і військовослужбовці. Це величезна кількість громадян України — мова про тисячі — які були переміщені на територію РФ і, очевидно, що Російській Федерації не вистачає місць для їх утримання”, - повідомила Катриченко.

Вона зазначила, що тема утримання, переміщення військовополонених мало досліджена, оскільки вона часто дуже страшна. МІПЛ досліджувала місця утримання на окупованих територіях ще до 24 лютого 2022 року. І якщо на тимчасово окупованих територіях України МІПЛ знає практично про кожне місце утримання військовополонених, то на території РФ інформацію здобувати вкрай складно, її наразі збирають, ґрунтуючись на свідченнях звільнених військовополонених.

Як розповіли учасники заходу, з 24 лютого 2022 року і до 15 червня 2023 року МІПЛ опитала понад 50 військовослужбовців, звільнених під час обмінів із російського полону. Аналізуючи зібрані свідчення, МІПЛ побачила системність політик і методів поводження з українськими полоненими, які застосовує Росія. Вони спільні для всіх місць утримання — фізичні і моральні тортури, погане і недостатнє харчування, практично відсутність медичної допомоги.

Переважна більшість опитаних, за інформацією дослідників, розповідають про те, що після взяття в полон українських армійців б'ють, допитують із застосуванням фізичного насилля, кілька днів тримають у підвалі, ямі або тимчасовому таборі для військовополонених. Після цього бранців розвозять по місцях постійного утримання — в СІЗО чи колонії. Жорстку процедуру “прийомки” в ці заклади проходять усі, незалежно від віку, статі чи стану здоров'я. Переповнені камери без денного світла — стала практика. Упродовж дня полоненим сидіти на ліжках не дозволяється, двічі, а подекуди тричі на день у камерах влаштовують перевірки на наявність заборонених предметів.

Усі свідчення колишніх полонених об'єднує факт системного застосування щодо українських військових фізичного і психологічного насилля. Це відбувається майже цілодобово. Інтенсивність побоїв збільшується під час прийому їжі, відвідування душу і перевірок камер. Є випадки катування під час допитів, повідомили ініціатори дослідження.

Також, за словами Катриченко, якщо полонений має травми або серйозні хронічні хвороби, зазвичай він не отримує медичної допомоги. Майже всі, хто був у полоні і кого опитали представники МІПЛ, стверджують, що прохання про медичну допомогу завершується побиттям.

У багатьох випадках тортурами військовополонені називають харчування. Часто на прийом їжі дають 2-3 хвилини, а про надзвичайно низьку якість харчування свідчить той факт, що більшість звільнених мають критичну втрату ваги — від 10 до 30 кг.

МІПЛ також відомі випадки смертей у полоні. Опитані військові повідомляють про те, що вони бачили або чули про факти загибелі військовослужбовців.

Особливу увагу представники МІПЛ звернули на часті переміщення військовополонених між різними місцями утримання на території РФ. Так РФ намагається сховати людину, заплутати її пошуки, а також, щоб військовополонені не могли згодом ідентифікувати персонал, причетний до знущань над ними. Від військовополонених ретельно приховується навіть інформація про те, в якій області вони перебували.

Ґрунтуючись на опитуваннях звільнених військовослужбовців, МІПЛ зібрала інформацію про більшість відомих місць утримання на території РФ та створила інтерактивну карту.

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) — це медійна команда, яка змінює зовнішню і внутрішню політику задля інтеграції України у вільний світ. Основні напрямки діяльності МІПЛ: розслідування воєнних злочинів, вчинених у зв’язку з російською агресією в Україні, зокрема насильницьких зникнень, депортацій дітей і взяття їх у заручники, неналежного утримання військовополонених, відстеження судових процесів щодо війни і дослідження квазіправової системи на окупованій Росією частині території України; аналітика практик, які впроваджують військові Російської Федерації; адвокація змін у політиках урядів і суспільних практиках щодо забезпечення і дотримання прав і свобод людини.

Громадські організації нарахували понад 10 тис. українських військовополонених у російських в'язницях

За інформацією громадського сектору, в російському полоні наразі перебувають від 10 тисяч українських військових.

Про це в медіацентрі Україна - Укрінформ під час брифінгу на тему: «Від Брянська до Іркутська: що відбувається з українськими полоненими за стінами російських в'язниць» повідомила голова ГО «Вояцький визвіл», родичка військовополоненого Наталя Єпіфанова.

“Велика проблема в тому, що Росія приховує більшість полонених. Ми так думаємо, що від 10 тисяч, як мінімум, військовополонених зараз знаходиться в Росії, і більшість нею не підтверджена. Навіть ті, хто виходив з Азовсталі, де при виході були присутні Міжнародний комітет Червоного Хреста, вони заповнювали певні анкети, зараз не підтверджені Росією”, - розповіла Єпіфанова, додавши, що про багатьох військовополонених відсутня інформація, чи вони живі.

Вона зазначила, що об'єднання російських адвокатів, які раніше намагались допомагати із встановленням місця перебування українських бранців, зараз позбавлені такої можливості.

Єпіфанова повідомила, що існують групи українських волонтерів, які відвідують колонії на тимчасово окупованих територіях та надають неофіційну інформацію про полонених. Крім того, зафіксовані непоодинокі випадки “торгівлі” інформацією російськими окупантами про перебування там українських військовополонених.

На думку Єпіфанової, найбільш достовірним джерелом інформації про полонених є ті, хто повернувся з російських в'язниць.

“Найпродуктивнішим джерелом знаходження інформації про наших полонених є наші повернені військовополонені. Вони і бачать, і спілкуються, і потім переказують, історіями діляться, які з ними відбувалися. І ми знаходимо людей за інформацією від повернутих військовополонених, але у нас же все одно немає офіційного підтвердження, що Росія їх утримує. І виходить, що вони офіційно все одно безвісти зниклі”, - зазначила Єпіфанова.

Як повідомляв Укрінформ, представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими сьогодні повідомили, що росіяни не надають офіційну інформацію про стан здоров’я полонених українських військових.

Раніше повідомлялось, що тіла загиблих українських захисників росіяни зазвичай повертають під час обмінів, але бувають випадки, коли вдається домовитися про це без попередніх умов.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-