Підрив Каховської ГЕС: правозахисники закликають світ зупинити Росію

Підрив Каховської ГЕС: правозахисники закликають світ зупинити Росію

Укрінформ
6 червня, 16:00 - онлайн-брифінг представників Коаліції «Україна. П’ята ранку» щодо підриву греблі Каховської ГЕС.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Наталія Хендель - дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права і прав людини, експертка Фонду підтримки фундаментальних досліджень; Микола Юрлов - старший юридичний радник "Truth Hounds".

Коротко. Представники Коаліції «Україна. П’ята ранку» зазначають, що підрив греблі Каховської гідроелектростанції призведе до позбавлення питної води жителів Херсонської області та тимчасово окупованого Криму. Це становить загрозу затоплення та руйнування для десятків населених пунктів, а також для роботи Запорізької АЕС.

Ознайомитись із повним текстом заяви Коаліції «Україна. П’ята ранку» можна за посиланням: https://cutt.ly/4ww9T8IQ

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Найбільш ефективною реакцією світу на злочини РФ є надання Україні військової підтримки - правозахисники

Найбільш ефективною реакцією міжнародної спільноти на такі злочини РФ, як сьогоднішній підрив греблі Каховської ГЕС на Херсонщині, є надання Україні подальшої військової підтримки.

Така думка пролунала на брифінгу "Підрив Каховської ГЕС: правозахисники закликають світ зупинити Росію" в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми чекаємо на надання Україні подальшої військової підтримки. На даний момент, на нашу думку, найбільш ефективним способом є невпинна, непохитна підтримка України для того, щоб ми могли звільнити всі наші території", - зазначив старший юридичний радник правозахисної організації "Truth Hounds" Микола Юрлов.

Він додав, що це буде найбільш дієвим кроком, який дозволить в майбутньому зрушити чи пожвавити процеси з притягнення до кримінальної відповідальності осіб, безпосередньо винних у скоєнні цього злочину.

Ще одна учасниця брифінгу, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права і прав людини, експертка Фонду підтримки фундаментальних досліджень Наталія Хендель, наголосила також на важливості політичної підтримки України, як на міжнародному рівні через роботу міжнародних організацій, так і на національному, через заяви окремих держав, які спонукатимуть, по-перше, припинити російську агресію, по-друге - притягнути РФ до відповідальності, як політичної, так і матеріальної.

За словами Юрлова, документування злочинів Росії ведеться і на тимчасово окупованих нею територіях, хоча про інструментарій такої роботи говорити передчасно з огляду на безпеку свідків.

Раніше Коаліція «Україна. П’ята ранку» поширила заяву про те, що вбачає у підриві Каховської гідроелектростанції у ніч на 6 червня ознаки воєнного злочину, всі обставини якого ще мають бути з’ясовані.

Доступні фото- та відеоматеріали, що засвідчують масштабність пошкодження греблі, підтверджують версію про підрив греблі з використанням вибухівки, наголосили в Коаліції.

"Дамби та греблі належать до об’єктів, щодо яких в міжнародному гуманітарному праві (МГП) існує один із найбільш високих рівнів правового захисту. Такі об’єкти разом з АЕС називаються установками і спорудами, що містять небезпечні сили. Підрив водозливної греблі Каховської ГЕС є серйозним порушенням заборони, встановленої ст. 56 Першого Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів. Ця норма забороняє здійснювати напади на установки і споруди, що містять небезпечні сили (греблі, дамби, атомні електростанції) навіть у тих випадках, коли такі споруди є військовими об’єктами, якщо такий напад може викликати вивільнення небезпечних сил і подальші тяжкі втрати серед цивільного населення", - підкреслили правозахисники.

Вони також вважають, що підрив ГЕС є чи не єдиним випадком в історії міжнародного кримінального правосуддя, який може бути кваліфікований за ст. 8 (2)(b)(IV) Римського статуту Міжнародного кримінального суду: «Умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоду цивільним об’єктам чи масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою».

Результати підриву Каховської ГЕС, всі негативні та трагічні наслідки для Херсонщини та всієї України наразі складно спрогнозувати. Затоплення значної території призведе до позбавлення питної води жителів Херсонської області та тимчасово окупованого Криму. Крім того, це становить загрозу затоплення та руйнування для десятків населених пунктів, для роботи Запорізької АЕС. Така масштабна екологічна катастрофа може надалі бути кваліфікована як екоцид, зазначено в заяві Коаліції.

Коаліція “Україна. П’ята ранку” почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. На сьогодні Коаліція об’єднує 34 неурядові організації та чотирьох індивідуальних експертів. Вони поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя. Ці зусилля спрямовані на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. У зоні лиха на правобережжі Херсонщини опинилися близько 16 тисяч людей. Оголошено евакуацію.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-