Ініціатива Української Федерації Банків Продовольства про встановлення Дня донора їжі в Україні

Ініціатива Української Федерації Банків Продовольства про встановлення Дня донора їжі в Україні

Укрінформ
19 травня, 13:30 - пресконференція на тему: "Українська Федерація Банків Продовольства ініціює встановлення Дня донора їжі в Україні".

Організатор: БФ «Українська Федерація Банків Продовольства».

Учасники: Дмитро Шкрабатовський - голова правління Української Федерації Банків Продовольства (УФБП); Жак Ванденшрік - президент European Food Banks Federation-FEBA; Софія Вара - координаторка European Food Banks Federation-FEBA в Україні; Ірина Головатенко - комунікаційниця, речниця Української Федерації Банків Продовольства (УФБП); Марія Петрова - голова ВЛУЖ, перша заступниця голови національної Ради жінок України); Злата Костюк - провідна фахівчиня з КСВ, Auchan Україна; Андріс Капіньш - голова опікунської ради асоціації «Дитина» CHILD.UA.

Питання до обговорення:

  • про ініціативу щодо встановлення Дня донора їжі в Україні;
  • важливість формування у суспільстві культури споживання продуктів харчування, правил поводження з продуктовими відходами;
  • роз’яснення важливості внеску кожного громадянина у забезпечення їжею тих, хто її потребує, боротьба з голодом в країні;
  • пропозиція відзначати День донора їжі у травні: пояснення вибору дати.

Коротко: Створення фудбанкінгу як ознаки розвиненого суспільства та однієї зі складових стратегічного курсу України на вступ до ЄС  - актуальне питання для нашої держави. Особливо в умовах війни та подолання її наслідків, коли кількість українців, які реально опиняються сам на сам з голодом збільшується з кожним днем і потрібно забезпечити людей найголовнішим для існування - їжею.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ та додаткова інформація за телефоном: +380505666316 або iryna.holovatenko@uafoodbank.org (тема листа «Запитання на пресконференцію 19.05 о 13.30").

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Українська Федерація Банків Продовольства ініціює встановлення Дня донора їжі в Україні

Українська Федерація Банків Продовольства (УФБП) ініціює встановлення Дня донора їжі в Україні, який планується відзначати у третю суботу травня.

Про це речниця УФБП Ірина Головатенко повідомила під час пресконференції в Укрінформі.

«Ми ініціюємо встановлення День донора їжі в Україні і пропонуємо відзначати його щороку у третю суботу травня», - поінформувала вона.

Головатенко акцентувала на тому, що День донора їжі в Україні має привернути особливу увагу українського суспільства до необхідності ефективного споживання продуктів та зменшення продуктових відходів, а також до важливості внеску кожного громадянина у забезпечення їжею тих, хто її потребує.

Водночас, за її словами, впровадженням свята розраховують привернути уваги до соціально-відповідальних українських чи іноземних компаній, фізичних осіб, які підтримують, допомагають українцям, передають їжу на благодійність чи донатять для підтримки UAFoodbank.

«Крім того, своєю ініціативою відзначення Дня донора їжі в Україні ми акцентуємо на важливості впровадження в Україні найкращих світових практик з метою подолання голоду в Україні», - резюмувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, за даними УФБП, станом на початок 2023 року 17,6 мільйона українців потребують гуманітарної допомоги – це приблизно 40% населення України.

Гуманітарної допомоги потребують 17,6 млн українців – УФБП

Станом на початок 2023 року 17,6 мільйонів українців потребували гуманітарної допомоги – це приблизно 40% населення України.

Про це повідомив голова правління Української Федерації Банків Продовольства (УФБП) Дмитро Шкрабатовський під час пресконференції в Укрінформі.

«Війна в Україні назавжди змінила життя не тільки українців, вона сформувала нові виклики у всьому світі. Так, проблема голоду у Європі постала дуже гостро вперше за останні 80 років, вперше з часів Другої світової війни», - зазначив він.

Шкрабатовський поінформував, що команда УФБП надає постійну гуманітарну продовольчу допомогу українським родинам у різних регіонах України, у тому числі мешканцям деокупованих територій та цивільному населенню у найгарячіших точках країни.

Він акцентував, що головною місією УФБП є зміцнення продуктової безпеки, розбудова мережі фудбанків в усіх регіонах України та розвиток культури споживання продуктів у суспільстві.

Голова правління федерації також наголосив, що кількість українців, які опиняються на межі голоду, збільшується щодня, тому «потрібно щоденно докладати максимум зусиль, щоб забезпечити людей найголовнішим для існування - їжею».

«Станом на січень 2022 року 2,9 мільйона осіб, це приблизно 6% населення України, потребували гуманітарної допомоги. На початок 2023 року цифра зросла до 17,6 мільйонів осіб, а це приблизно 40% населення України», - сказав Шкрабатовський.

У цьому контексті він додав, що загальна вага розподілених продуктів для надання продуктової допомоги перевищує 700 тисяч тонн.

Голова правління зауважив, що всі пожертви передаються громадським об'єднанням-партнерам, які опікуються різними групами малозабезпеченого населення в регіонах України.

«Наша команда щодня докладає максимум зусиль, щоб знайти нових партнерів, залучити донорів і збільшити об'єми продуктів та засобів першої необхідності для допомоги потребуючим», - підкреслив Шкрабатовський та закликав приєднуватись до руху фудбанкингу в Україні.

Своєю чергою президент European Food Banks Federation Жак Ванденшрік висловив думку, що проблема харчової незабезпеченості може бути в Україні ще довгий час після закінчення війни.

«Ми не зможемо забезпечити такий рівень допомоги, який надаємо сьогодні, без нових інвестицій і нових партнерств», - зазначив він.

При цьому Ванденшрік поінформував, що делегація EFBF найближчими тижнями відвідає Україну, щоб отримати більше зобов'язань від українських бізнесу та влади щодо збільшення допомоги Федерації українських продовольчих банків.

Українська федерація банків продовольства (УФБП) – флагман фудбанкінга в Україні, який об’єднує та координує роботу банків продовольства в різних регіонах країни. Організація збирає продовольчі товари, у тому числі товари, термін зберігання яких добігає кінця, від виробників, торговельних організацій, закладів харчування, приватних осіб та інших постачальників і передає голодуючим.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-