Як росія обмежує доступ до українського інфополя на тимчасово окупованих територіях - презентація дослідження

Як росія обмежує доступ до українського інфополя на тимчасово окупованих територіях - презентація дослідження

Укрінформ
17 травня, 14:00 - презентація дослідження на тему: «Як росія обмежує доступ до українського інфополя на тимчасово окупованих територіях».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Анастасія Романюк - аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА; Ольга Снопок - аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА.

Чому це цікаво?

ГО ОПОРА в ході дослідження ідентифікувала 979 українських онлайн-ресурсів, заблокованих у рф. Більшість із них заблоковані за рішенням генпрокуратури рф після початку повномасштабного вторгнення. Було виявлено 10 сайтів органів державної влади України, заблокованих на тимчасово окупованих територіях.

На тимчасово окупованих територіях України рф робить ставку на розвиток двох основних платформ комунікації з населенням на тимчасово окупованих територіях: соціальну мережу ВКонтакте і месенджер Telegram. Так, у Telegram виявлено 640 активних каналів, створених для інформаційного обслуговування російської окупації українських територій. У ВКонтакте виявлено 1045 активних сторінок та груп, створених для тимчасово окупованих територій України. Найбільше їх створили для Маріуполя, Херсона та Мелітополя.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Росії заблокували майже тисячу українських інформаційних ресурсів - ОПОРА

У Росії заблоковано 979 українських інформаційних онлайн-ресурсів.

Про це сказала аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА Ольга Снопок на презентації дослідження «Як Росія обмежує доступ до українського інфополя на тимчасово окупованих територіях» в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Вона зауважила, що у своєму дослідженні аналітики звернули увагу на те, як Росія формує ізоляцію на тимчасово окупованих територіях, блокуючи українські вебсайти.

“Загалом Росія має доволі довгу практику блокування вебсайтів, тобто перші блокування сталися в Росії ще з 2000 по 2010 рік. Але системною ця практика блокування стала, напевно, після 2014 року, коли було ухвалено декілька законів, які розширили повноваження російської генпрокуратури блокувати вебсайти, наприклад за те, що вони поширюють якийсь екстремістський контент, який визначає сама генпрокуратура, або сайти іноземних ЗМІ, які не зареєстровані в окремому списку так званих “ЗМІ-іноагентів”. І в 2022 році ця практика поширилася на вебсайти , які поширюють так звані “фейки” про дії російської армії в Україні”, - розповіла Снопок.

За її словами, після того, як Росія заходить на окуповані території, вона відключає українських провайдерів, “заводить” фактично своїх провайдерів і “поширює на окупованій території всі ті законодавчі норми і всі ті обмеження, які діють в інформаційному просторі, в інтернет-просторі самої Росії”.

“І тому, власне, ми можемо припустити, що більш-менш ті сайти, які заблоковані в Росії, вони, швидше за все, заблоковані і на тимчасово окупованих територіях”, - розповіла аналітикиня.

Вона також повідомила, що ОПОРА проаналізувала реєстр вебсайтів, заблокованих у Росії, який веде російська громадська організація “Роскомсвобода”.

“Звісно, це не найкраще джерело інформації, але оскільки російські державні структури, такі як Роскомнадзор або генпрокуратура, не вирізняються якоюсь прозорістю та відкритістю даних, це фактично єдине наше джерело, яким ми можемо скористатися. Проаналізувавши, ми виявили 979 онлайн-ресурсів, які заблоковані і в росії, і, швидше за все, на тимчасово окупованих територіях”, - повідомила Снопок.

Серед них, за її словами, найбільше заблокованих сайтів українських ЗМІ - національних та місцевих із тимчасово окупованих територій.

Також під заборону потрапили офіційні сайти української влади - Центр протидії дезінформації, сайти українських міністерств, сайт Офісу Президента, тощо.

Окрім того, зауважила Снопок, росіяни обмежують доступ до сайтів громадських організацій, правозахисних груп та волонтерських ініціатив, зокрема тих, які збирають кошти за ЗСУ та документують воєнні злочини.

Як повідомлялося, у березні 2023 року в Росії з подачі неназваного держоргану заблокували низку сайтів, серед яких - український добровольчий медичний батальйон «Госпітальєри».

Основними каналами комунікації Росії на ТОТ є Телеграм та ВКонтакте – ОПОРА

Соціальна мережа "ВКонтакте" і месенджер "Телеграм" є основними каналами комунікації Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях.

Про це сказала аналітик Громадянської мережі ОПОРА Ольга Снопок на презентації дослідження "Як Росія обмежує доступ до українського інфополя на тимчасово окупованих територіях" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Приблизно з травня минулого року там (на тимчасово окупованих територіях – ред.) почали блокувати більшість великих соціальних мереж, якими ми користуємося. Тобто у 2022 році було заблоковано Фейсбук та Інстаграм. Це було таке калькування з того, що зробила Російська Федерація на своїй території. Те саме поширилося згодом і на тимчасово окуповані території. Згодом було заблоковано Вайбер, тому що, як казали місцеві ватажки, Збройні сили України збирають інформацію про ворога, використовуючи Вайбер. Відповідно, Вайбер необхідно заблокувати на цих територіях", – розповіла Снопок.

Згодом, зауважила вона, така заборона поширилася на Гугл та Ютуб, а взимку 2023 року було оголошено, що на тимчасово окупованих територіях буде заблоковано також Messenger компанії Meta і сервіс відеоконференцій Zoom.

"І, власне, коли ми оглядаємо загалом все, що ми щойно описали, то стає зрозумілим, що Російська Федерація фактично блокує все, що вона не здатна контролювати. І тут доволі цікаво, що основними каналами комунікації Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях виявляються Телеграм та ВКонтакте", – додала Снопок.

Як зауважила аналітик ГО ОПОРА Анастасія Романюк, "для росіян Телеграм залишається диким полем через непрозорість самої компанії і найменшу кількість політик модерацій та обмежень, які накладає сам Телеграм на той контект, що поширюється на їхніх платформах".

Вона зазначила, що "зараз Телеграм залишається одним із найбільших комунікаційних майданчиків там, де, так би мовити, окупаційна влада і самі росіяни можуть максимально розвернутися".

"Ми влітку вже проводили дослідження окупаційних каналів у Телеграмі, і влітку ми зафіксували 118 Телеграм-каналів, які створені безпосередньо для окупованих населених пунктів. Коли ми продублювали це дослідження в березні 2023 року, майже через рік, нам вдалося розширити нашу базу уже аж до 640 Телеграм-каналів", – розповіла Романюк.

Водночас Спонок нагадала, що мережа ВКонтакте на території України заборонена з 2017 року, тому вона "трішки випадає з досліджень", але на ТОТ ВКонтакте – це "єдина велика соціальна мережа, яка там доступна, і на якій безперешкодно можуть комунікувати люди з тимчасово окупованих територій".

"Ми вирішили дослідити цю мережу, обрали 103 великі населені пункти на тимчасово окупованих територіях і виявили, що лише 65 з них мали активні сторінки у ВКонтакте між 24 лютого 2022 року та 31 березня 2023 року. І серед цих 65 населених пунктів ми виявили 1039 активних окупаційних сторінок ВКонтакте. Тобто по факту на тимчасово окупованих територіях ВКонтакте дійсно є великим і активним майданчиком для комунікації. І не варто його випускати з подальших досліджень", – сказала Снопок, зауваживши, що в процесі дослідження не брали до уваги населені пункти України, окуповані росією до 24 лютого 2022 року.

Як повідомлялося, соцмережа Твіттер видалятиме облікові записи користувачів, які не були активні протягом кількох років.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-