Презентація фотопроєкту «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна»

Презентація фотопроєкту «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна»

Укрінформ
10 травня, 11:00 - презентація фотопроєкту «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна».

Організатор:  Державна прикордонна служба України.

Спікери: Сергій Сердюк - заступник Голови Державної прикордонної служби України; Надія Зосім – керівниця апарату урядової уповноваженої з гендерної політики; Анастасія Ненька - керівниця Інформаційно-консультативного жіночого центру; Олена Ведмідь - фотографиня, авторка робіт для фотовиставки «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна»; Олеся Клименко - помічниця Голови Державної прикордонної служби України з гендерних питань; прикордонники і прикордонниці, які поділяться досвідом поєднання професійних і сімейних обов’язків, у тому числі під час війни.

Коротко. Захід присвячений обговоренню участі прикордонників та прикордонниць у відбитті збройної агресії росії проти України, питань подолання гендерних стереотипів, забезпечення можливостей поєднання службових і сімейних обов’язків у військових і правоохоронних органах.

Презентація відбудеться за участі керівництва Державної прикордонної служби України, представників МВС, апарату урядової уповноваженої з гендерної політики, Інформаційно-консультативного жіночого центру, авторів робіт фотовиставки «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна», а також прикордонників та прикордонниць, які поділяться досвідом поєднання професійних і сімейних обов’язків, у тому числі під час війни.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

ДПСУ забезпечує рівні права жінок і чоловіків – представниця урядової уповноваженої з гендерної політики

Проєкт ДПСУ «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна» є яскравим прикладом реалізації державної політики щодо рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, забезпечення поєднання сімейних та професійних обов’язків.

Про це під час презентації фотопроєкту «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна» в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівниця апарату урядової уповноваженої з гендерної політики Надія Зосім.

«Ця виставка є яскравим прикладом реалізації державної політики, яка закріплена в законі про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, де чітко визначено, що держава сприяє реалізації прав і можливостей жінок і чоловіків шляхом забезпечення поєднання сімейних та професійних обов’язків. Цей важливий аспект особливо актуальний для сектору безпеки і оборони. Наразі ми розуміємо, що близько 60 тис. жінок працюють у цьому секторі, і надзвичайно важливо в цій службі, яка відрізняється від цивільного життя, побачити ті відмінності, які на сьогодні існують між чоловіками і жінками, і допомогти адаптуватися, розробити відповідні умови, структуру, інфраструктуру тощо», – зазначила Зосім.

Вона також наголосила, що виставка є прикладом візуалізації, де суспільство дійсно має побороти гендерні стереотипи, що жінкам начебто не місце у військовій сфері. Адже сьогодні жінки і чоловіки пліч-о-пліч боронять нашу країну, наближають перемогу.

Зосім також зауважила, що Держприкордонслужба багато співпрацює з різними міжнародними та громадськими проєктами, реалізує гендерну складову в кадрову політику і дуже важливо, щоб всі ці речі знайшли не тільки проєктні відображення, а були включені в практичну роботу.

Учасники презентації фотопроєкту також наголосили, що захід присвячений обговоренню ролі прикордонників та прикордонниць у відбитті збройної агресії росії проти України, питанням подолання гендерних стереотипів, забезпечення можливостей поєднання службових і сімейних обов’язків у військових і правоохоронних органах.

Як повідомляв Укрінформ, у ЗСУ спостерігається стійка тенденція щодо збільшення кількості жінок. Починаючи з 2014 року їх кількість зросла у 2,5 раза, а жінок-офіцерів побільшало всемеро.

Зокрема, у 2014 році загальна чисельність жінок становила 49 926, із них військовослужбовців – 16 557, офіцерів – 1633, сержантсько-страшинський склад – 4754, солдатів – 9707, курсантів – 370 осіб, цивільний персонал налічував 33 369 осіб. Станом на 1 березня 2023 року в ЗСУ налічувалось 60 538 жінок. З них військовослужбовців – 42 898 осіб.

Відбулася презентація фотопроєкту Держприкордонслужби до Днів матері та батька

Фотопроєкт «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна» дає змогу відчути роль матері та батька, які захищають своїх дітей задля їхнього майбутнього.

На цьому наголосив заступник голови Державної прикордонної служби Сергій Сердюк під час презентації фотопроєкту у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Сьогодні представлений унікальний фотопроєкт Держприкордонслужби, який не може не зачепити серця мільйонів українців. ...Нам було вкрай важливо підкреслити роль нашого прикордонника і прикордонниці у запеклій боротьбі з ворогом і наголосити водночас на ролі батька і матері, які змушені довгий час перебувати у розлуці зі своїми дітьми, жертвуючи найціннішим, виборюючи нашу свободу та незалежність. Це - наші герої і героїні, і ми пишаємось ними”, - сказав Сердюк.

Учасниця проєкту Тетяна розповіла, що у перший день повномасштабної війни залишила дітей, які ще спали, і вирушила на захист країни. Дітей її рідні вивезли у безпечне місце, і 7 довгих місяців жінка не мала змоги їх бачити. Тепер вони разом узяли участь у проєкті.

“Ця виставка — біль війни і водночас сімейна радість. На цих фото представлені ті, заради кого ми воюємо — наші діти”, - сказала Тетяна.

Інша учасниця, прикордонниця Віта, проходила службу у Сумському загоні і в перший день повномасштабного вторгнення опинилась у полоні, де перебувала 41 день. Весь цей час вона не знала, що з її двома доньками. Зараз вони всі разом знялись у фотосесії. Цей проєкт, за словами жінки, дав змогу відволіктися від війни й отримати позитивні емоції.

Прикордонники Максим та Ярослав добровольцями пішли захищати країну. Вони зауважили, що розлука з близькими дуже болісна, і проєкт дав змогу надихнутись любов’ю дітей і вірою у їхнє світле майбутнє.

Помічниця голови ДПСУ Олеся Клименко повідомила, що у проєкті взяли участь 10 прикордонниць і 10 прикордонників. “Це 20 історій про страх, сум, розпач, розлуку, і водночас це - 20 історій про боротьбу, безмежну любов, вірність і надію. Їм боліло за своїх дітей, але найбільше боліло за свою країну”, сказала вона.

За її словами, фотопроєкт приурочений до Дня матері і Дня батька. Кандидатів на участь у ньому добирали командири у військових частинах і підрозділах.

Ця фотовиставка буде представлена у більшості регіонів України. Розпочнеться її експонування 12 травня з міста Хмельницький, де вона буде представлена в обласній філармонії та перед кінотеатром ім. Тараса Шевченка, потім - у Чернівцях, далі поїде у Черкаси й Одесу, згодом відбудеться у Києві.

Ознайомитися з фотопроєктом можна на сторінці Держприкордонслужби.

День матері в Україні цьогоріч відзначають 14 травня, День батька - 18 червня.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-