Ринок палива в Україні – як змінюється ситуація сьогодні?

Ринок палива в Україні – як змінюється ситуація сьогодні?

Укрінформ
14 квітня, 12:00 - брифінг на тему: "Ринок палива в Україні – як змінюється ситуація сьогодні?".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Куюн - директор консалтингової групи «А95» (онлайн).

Актуальні питання: 

– Чи вплинула посівна кампанія на ринок палива?

– Як повернення податків на пальне до довоєнного рівня вплине на ціну?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Спостерігається тенденція до продовження зменшення цін на пальне – експерт

Протягом тижня ціни на пальне в Україні орієнтовно знизили на 1 грн за літр. Зараз спостерігається тенденція до продовження здешевлення цього ресурсу.

Про це повідомив директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн під час брифінгу «Ринок палива в Україні – як змінюється ситуація сьогодні?», проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«На цьому тижні ціни втратили більше 1 грн за літр. У деяких мережах – на 3 грн. Це такий феномен, коли усі планують заробити під час весни та привозять багато пального. Таким чином вони лише переповнюють ринок. Все закінчується тим, що це пальне намагаються якнайшвидше продати, щоб повернути витрачені кошти», - зазначив він.

Куюн наголосив, що наразі також спостерігається ситуація зі зменшенням використання пального: споживання дизпального скоротилося на близько 30%, бензину – орієнтовно на 20% та скрапленого газу – майже вдвічі.

«Відповідно, все в сукупності призвело до зниження цін на пальне, які ми спостерігаємо. В цілому ми бачимо, що це може бути не останнє зменшення вартості цього ресурсу, адже певний запас міцності у трейдерів ще є», - уточнив директор консалтингової групи «А95».

Як повідомлялося, в Україні розглядають можливість створення стратегічного запасу пального за кордоном, що дозволить мати гарантовані обсяги цього ресурсу для забезпечення наших потреб.

В Україні розглядають можливість створення стратегічного запасу пального за кордоном

Україні необхідно створити стратегічний запас пального. Один з можливих варіантів – зберігання ресурсу за кордоном, що дасть можливість мати гарантовані обсяги пального для забезпечення наших потреб.

Про це повідомив директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн під час брифінгу «Ринок палива в Україні – як змінюється ситуація сьогодні?», проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми всі побачили, наскільки необхідно мати стратегічний запас пального в умовах воєнного часу. Один з можливих варіантів – накопичувати пальне за кордоном для того, щоб Україна мала гарантовані обсяги, які в подальшому можна швидко постачати. Але тут є кілька нюансів. По-перше, це гроші, що потрібно витрачати за зберігання. По-друге, як компаніям потім довести, що це їх пальне, резерви, які недоторканні. Є механічні моменти, що обговорюються», - зазначив він.

Експерт уточнив, що на сьогодні в Україні небезпечно зберігати великі запаси пального, адже «ворог постійно тримає галузь на прицілі» та шукає відповідні об’єкти. Наприклад, у березні росіяни обстріляли низку нафтобаз, які є «не дуже великими» та маловідомими.

«Усі розуміють, що змушувати компанії везти пальне в Україну і тут його зберігати – це завжди ризики та можливі збитки. Зараз цей процес почав рухатись. І «штовхають» нас, зокрема, європейські партнери. Вже в цьому році Україна повинна була б мати резерв пального згідно з нашими зобов’язаннями в рамках енергетичної стратегії. Сподіваюся, що відбудеться поетапне збільшення теперішніх резервів, будемо мати захищеність у зберіганні», - резюмував Куюн.

Як повідомлялось, Україні в умовах війни вдалося побудувати нову та ефективну систему надходження пального, яка забезпечує державу необхідними обсягами цього ресурсу. У найбільших українських мереж є запаси нафтопродуктів майже на 30 діб реалізації.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-