Геноцидна війна проти України та релігія: зовнішньо- і внутрішньополітичні аспекти

Геноцидна війна проти України та релігія: зовнішньо- і внутрішньополітичні аспекти

Укрінформ
18 квітня, 11:00 - круглий стіл на тему: "Геноцидна війна проти України та релігія: зовнішньо- і внутрішньополітичні аспекти".

Організатор: Укрінформ (Головна редакція «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»), Національний музей Голодомору-геноциду, громадська організація “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”, редакція газети “Кримська світлиця”, група гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи, Крайова Рада Українців Криму, Таврійська гуманітарна платформа.

Учасники: Андрій Іванець - провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду; Андрій Щекун - головний редактор газети «Кримська світлиця», координатор групи гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи; Максим Майоров - співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Дмитро Білий - завідувач відділу історичних досліджень Національного музею Голодомору-геноциду; Микола Кіккас - юрист ГО «Регіональний центр прав людини»; Дарина Підгорна - експертка ГО «Регіональний центр прав людини»; Валентина Потапова - голова Центру громадянської просвіти «Альменда»; Надія Васьківська - експертка ГО «Регіональний центр прав людини»; Евеліна Кравченко - експертка групи гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи; Ігор Козловський - президент Center of Religious Science Research and International Spiritual Relations; Андрій Яковлєв – представник Регіонального центру прав людини; Олександр Левченко - представник Крайової Ради Українців Криму; Владислав Мірошніченко - представник Української Гельсінської спілки з прав людини; Сергій Ковальський - представник Кримського центру ділового і культурного співробітництва «Український дім»; Климент - Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ; Ділявер Саідахметов - Духовне управління мусульман «Умма»; Рустем Асанов - Духовне управління мусульман АРК; Віктор Войналович -  представник Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Таміла Ташева - постійна представниця Президента України в АРК; Олег Дунда - народний депутат України; Мелінда Сіммонс - Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії; Вісвальдас Кульбокас - Апостольский нунцій в Україні архієпископ; Святослав Познаховський - начальник відділу прокуратури АРК та м. Севастополь; Юрій Смєлянський - співзасновник БО «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень».

Теми для обговорення:

  • Використання Росією релігії як інструменту обґрунтування, підтримання та реалізації агресивної та геноцидної війни проти України.
  • Квазірелігійна риторика представників держави-агресора як елемент антиукраїнської пропаганди.
  • Релігійні організації України і проблема захисту та відновлення суверенітету й територіальної цілісності держави.
  • Відповідальність релігійних лідерів та організацій за співучасть в агресивній та геноцидній війні Росії проти України;
  • Миротворчий потенціал релігійної дипломатії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43 071 81

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

росія активно користується релігійною риторикою для розпалювання війни - Центр стратегічних комунікацій

росія активно користується релігійною риторикою для розпалювання війни, прикриваючись гаслами канонічного православ'я.

Про це розповів на брифінгу, присвяченому геноцидній війні росії проти України в Укрінформі співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров.

"росія активно користується релігійною риторикою для розпалювання війни, прикриваючись гаслами захисту канонічного православ'я", - сказав він.

При цьому, за його словами, росія змушує певних релігійних лідерів в Україні оголошувати джихад, звинувачуючи Україну в антисемітизмі. "Це ми усе бачимо у їх риториці, пропаганді", - заявив він.

Але разом з тим, розповів Майоров, ми бачимо, що відбувається в самій росії і на тимчасово підконтрольних їй територіях. "Відбувається переслідування неправильних, незручних християн і мусульман. Відбувається захоплення і руйнування культових споруд. Останнім таким прикладом є зруйнована у Запоріжжі церква", - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, російська армія 16 квітня близько 2:30 ночі випустила ракети С-300 по Кушугумській громаді, що неподалік Запоріжжя. Зруйновано церкву 1906 року, центральну бібліотеку, молитовний будинок.

Станом на січень 2023 року російськими обстрілами вже пошкоджено або знищено понад 1100 закладів культури по Україні, більшість — на Донеччині.

Українська спільнота відчула на собі геноцидний характер як мілітарної системи росії, так і релігійної - Держслужба етнополітики

Україна і вся українська спільнота відчула на собі геноцидний характер як мілітарної системи росії, так і релігійної.

Про це сказав на "круглому столі", присвяченому геноцидній війні росії проти України в Укрінформі, перший заступник голови Державної служби етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович.

"З точки зору історичного процесу еволюції російського православ'я, так і з точки зору тих конкретних фактів нерозривності його з державною системою росії та злиттям з її агресивною політикою по відношенню до всього цивілізованого світу є всі підстави стверджувати, що це справді йде геноцидна війна проти України. Україна і вся українська спільнота сповна відчули на собі цей геноцидний характер, мілітарної і релігійної системи росії, що спільно несуть імперську ідеологію "русского мира", - зазначив він.

За словами Войналовича, події, що відбуваються на території України з 2014 року, а особливо з 2023 року, коли почалось повномасштабне вторгнення рф, дає підстави стверджувати, що "російське православ'я, московська патріархія в єдиному пориві, тандемі і в єдиній системі наративів та дій працює спільно з російською державною машиною".

Україна ж, зауважив він, відчуває на собі увесь геноцидний характер цієї російської політики і зараз перебуває в стані вимушеної адаптації до тих форм і викликів, з якими ми зустрілися в період геноцидної війни, розв'язаної росією Україні.

Войналович підкреслив, що з огляду на це перед Державною службою етнополітики сьогодні постають дуже серйозні, невідкладні завдання, щоб реагувати на усі ці виклики.

"Мова йде про оптимізацію тієї законодавчої бази, яка б мала врегулювати усі ці конфліктні і суперечливі процеси війни та протиріччя, що існують в релігійному просторі і які актуалізовані абсолютно проросійською, непатріотичною позицією УПЦ МП", - сказав він.

Войналович запевнив, що хоч процес визволення від цього релігійного загарбання є досить складний, Державна служба з етнополітики тримає на контролі це питання.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 70% громадян підтримують ідею заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату.

Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" оголосив про розрив договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час прибічники УПЦ МП перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-