Безпека Чорного моря — як запорука харчової безпеки світу. Що і як може стати її гарантом

Безпека Чорного моря — як запорука харчової безпеки світу. Що і як може стати її гарантом

Укрінформ
16 березня, 11:00 - дискусійна панель "Безпека Чорного моря — як запорука харчової безпеки світу. Що і як може стати її ґарантом» за участю українських експертів, представників влади, аграріїв".

Організатори: ICUV, ANTS,  Медіацентр Україна — Укрінформ.

Запрошені: Павло Лакійчук - керівник безпекових програм Центру "Стратегія ХХІ", капітан І рангу; Богдан Устименко - експерт з міжнародного морського права та водної навігації; Юлія Клименко - народна депутатка України, перша заступниця Голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури, співголова МФО Морська економіка і безпека; Ольга Трофімцева - Посол з особливих доручень МЗС, голова правління Асамблеї Аграрних Палат України, президент Української Агропродовольчої платформи; Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

Питання до обговорення:

  • Продовольча безпека та зовнішня торгівля.
  • Розмінування Чорного моря та демілітаризація Чорного моря.
  • Свобода навігації у Чорному морі.

Довідково. Під час Мюнхенської безпекової конференції у Німеччині очільниця Мережі «АНТС» та співзасновниця Міжнародного центру Української перемоги ICUV, Ганна Гопко обговорювала важливість свободи судноплавства й торгівлі Чорному моря з міністром оборони Британії Беном Уоллесом. На зустрічі було підкреслено гостру потребу якнайшвидшої демілітаризації Чорного моря.

Безпека на Чорному морі залишатиметься складним і важливим завданням для України. Війна, яку розпочала росія, має чималі глобальні наслідки, які відчуває не лише Україна, а й цілий світ. Кожна країна без винятків, має докласти зусиль, щоб негайно зупинити російську агресію проти України і не допустити голоду у країнах Африки.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Україна експортує "зерновим коридором" близько 75% від загального обсягу поставок агропродукції - Мінагрополітики

Україна у межах "зернового коридору" відвантажує через морські порти Одеської області близько 75% від загального експорту агропродукції.

Про це сказав начальник відділу аграрного експорту та логістики Міністерства аграрної політики та продовольства Микола Мороз під час дискусійної панелі у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Наразі ми експортуємо близько 75% нашої агропродукції морським шляхом", - розповів він.

Мороз зазначив, що до повномасштабного вторгнення Україна експортувала близько 90% агропродукції морськими шляхами. Він наголосив, що портова галузь залишається критично важливою для українського агроекспорту.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Україна від початку роботи "зернового коридору" 1 серпня 2022 року експортувала з портів Одеської області 24,4 млн т продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Україна скоротила експорт зернових приблизно на 10 млн т - Мінагрополітики

У поточному маркетинговому році Україна скоротила експорт зернових приблизно на 10 млн т у порівнянні з аналогічним періодом минулого маркетингового року.

Про це сказав начальник відділу аграрного експорту та логістики Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз під час дискусійної панелі у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У поточному маркетинговому році ми скоротили експорт зернових приблизно на 10 млн т, порівняно з попереднім маркетинговим роком", - розповів він.

Мороз зазначив, що скорочення експорту, а також зростання цін на паливо та насіння, спричинили значні втрати, яких зазнали українські аграрії.

За його словами, точну суму збитків та втрат можна буде порахувати лише після завершення війни.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Державної митної служби України, у поточному маркетинговому році (з липня 2022 року по 15 березня 2023 року) Україна експортувала 34,734 млн т зернових та зернобобових.

В українських морпортах призупинили укладання форвардних контрактів на зерно через заяви рф - експерт

В українських морських портах призупинили укладання форвардних контрактів на поставки зерна після заяв російської федерації про зміни у "зерновій угоді".

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час панельної дискусії у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Коли росія заявила (про зміни у "зерновій угоді"-авт.), це одразу призупинило певне контрактування та укладання форвардних контрактів для зерновиків", - заявив він.

Марчук зазначив, що будь-яка інформація, що стосується угоди, має сильний вплив на кон'юнктуру ринку. Зокрема, зростають ціни та взагалі ускладнюється фрахт суден, трейдери фіксують ціни на товар та припиняють контрактування наступних поставок.

За словами експерта, дехто з аграріїв має запаси не лише торішнього зерна, а й зерна врожаю 2021 року, тому для них є дуже важливою стабільна робота та пролонгація дії "зернового коридору".

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовилися про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Наразі угода діє до 18 березня 2023 року.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар 15 березня 2023 року заявив, що під час переговорів щодо продовження дії ініціативи, які тривають на міністерському рівні, Туреччина докладає зусиль, аби дію угоди було продовжено на 120 днів, а не на 60, як раніше заявили в рф.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-