Епідеміологічна ситуація в Україні

Епідеміологічна ситуація в Україні

Укрінформ
15 березня, 12:30 - брифінг на тему: «Епідеміологічна ситуація в Україні».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоровʼя України, головний державний санітарний лікар України; Федір Лапій - голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України.

Актуальні питання:

  • Епідеміологічна ситуація в Україні;
  • Чи вистачає вакцини в Україні;
  • Забезпечення лабораторних потужностей для вивчення штамів вірусу;
  •  Створення національної системи зберігання вакцин;
  •  Важливість вакцинації людей з хронічними захворюваннями та людей старшого віку.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Україні за тиждень зафіксовано близько 15 тис. випадків COVID-19 - Лапій

В Україні останніми тижнями фіксується зростання захворюваності на COVID-19, за минулий тиждень виявлено близько 15 тис. випадків інфікування.

Про це повідомив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України Федір Лапій на пресконференції в Укрінформі.

"У нас є досить стабільне зростання захворюваності на COVID-19 ... протягом минулих п’яти тижнів. Було затишшя на початку січня, але останні 5 тижнів у нас додається в кількості офіційно підтверджених випадків COVID-19. Ми не досягли ще жовтневого піку, тим не менше маємо близько 15 тисяч підтверджених випадків за минулий тиждень", - сказав фахівець.

За його словами, зростає також кількість госпіталізованих через COVID-19 і померлих - до 100 летальних випадків на тиждень.

Лапій наголосив, що серед них 85% становлять люди віком від 65 років, які мали би пройти базовий курс вакцинації й отримати принаймні одне бустерне щеплення.

Натомість, за його словами, з 15 млн людей, які пройшли базове щеплення, лише 3 млн отримали першу бустерну дозу.

"12 млн мали б уже отримати першу бустерну дозу вакцини, бо вона потрібна для забезпечення максимального ефекту захисту, в тому числі і від "Кракену" і для груп ризику, і якраз вони на сьогодні і складають більшість тих, хто помирає від ускладнень ковіду", - наголосив Лапій.

Своєю чергою головний державний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що в Україні зараз циркулюють штам Омікрон та ще 10 підтипів вірусу SARS-CoV-2.

"Для нас ризикованою є ситуація появи та фіксація підтипу Омікрону ХВВ 1.5 (так званий "Кракен" - ред.). Поява цього штаму - це більш швидка передача інфекції від людини до людини. На тлі постійного перебування в бомбосховищах, неможливості дотримуватися протиепідемічних норм це ризик швидкого поширення інфекції і ризик того, що більше людей захворіють на коронавірусну хворобу", - сказав Кузін.

Водночас Лапій додав, що зараз на цей це варіант припадає 80% випадків COVID-19. "Якщо порівнювати з іншими варіантами (коронавірусу), які були до нього, то для домінування потрібно було набагато більше часу", - сказав він.

В Україні, як наголошувалося, наявні всі ресурси для того, щоб мінімізувати кількість летальних випадків і випадків тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. Для цього в країні наявні вакцини, працюють пункти щеплення, мобільні бригади, центри вакцинації.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, в Україні доступні близько 8 млн доз вакцини проти COVID-19. Зараз використовуються чотири типи вакцини: однодозова Janssen виробництва Johnson & Johnson, Comirnaty виробництва Pfizer — дитяча та доросла форми, CoronaVac китайського виробництва.

Восени можливе чергове зростання захворюваності на коронавірус - Лапій

Восени 2023 року можливе чергове збільшення захворюваності на COVID-19, зокрема через властивість штаму "Кракен" швидко поширюватися і низьке охоплення щепленнями проти коронавірусу. Також при низьких темпах вакцинації зараз захворюваність на коронавірус може зростати і впродовж весни.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України Федір Лапій.

"Ми попереджали про те, що є сезонність (збільшення захворюваності на ковід - ред.), і вона чітко відстежується. Ми говорили і два роки тому про підйом захворюваності восени і наприкінці зими - на початку весни. У 2022 році пік припав на жовтень і кінець зими. І зараз ми бачимо зростання. Є всі підстави вважати, що восени 2023 року не обійдеться без підйому захворюваності. А зважаючи на поширення "Кракена", на те, що багато людей з груп ризику не вакциновані або взагалі, або хоча б першим бустером, то будемо і надалі збирати врожай і у вигляді госпіталізацій, і у вигляді смертей", - сказав Лапій.

Він додав, що близько чотирьох тисяч людей щотижня госпіталізуються через ковід, і це важкі випадки.

"Що таке чотири тисячі в тиждень госпіталізованих в умовах війни, коли переобтяжена система охорони здоров'я. Одна велика обласна лікарня - це 400-450 ліжок. Це приблизно 10 обласних лікарень у тиждень повністю завантажені пацієнтами. Вакцинація може це попередити", - наголосив Лапій.

За його словами, для подолання пандемії в Україні є все необхідне - спроможність медичної системи, зокрема і на деокупованих територіях, наявність вакцини в достатній кількості.

"Якщо люди не прийдуть на вакцинацію, очікуватимемо найближчі тижні зростання захворюваності, оскільки є чітка сезонність, ближче до літа буде зниження кількості випадків, але восени ми повинні готуватися до наступного сезону. Яку ціну ми заплатимо за цей сезон - питання риторичне, але як розвиватиметься ковід надалі, наскільки буде мутувати, жоден вірусолог не може спрогнозувати", - сказав Лапій.

Як додав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, всі вакцини, які використовують в Україні, ефективні проти всіх підтипів і штамів коронавірусної хвороби.

Як повідомляв Укрінформ, за минулий тиждень в Україні було зафіксовано близько 15 тис. нових випадків коронавірусної хвороби.

За даними МОЗ в Україні доступні біля 8 млн доз вакцини проти COVID-19. Зараз використовуються чотири типи вакцини проти ковід: однодозова Janssen виробництва Johnson & Johnson, вакцина Комірнаті виробництва Pfizer — дитяча та доросла форми, вакцина CoronaVac китайського виробництва.

Штам "Кракен"поступово витісняє інші штами COVID-19 на території України - Кузін

Штам Omicron XBB 1.5, відомий під назвою "Кракен", поступово витісняє інші штами COVID-19 на території України.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав заступник міністра охорони здоров'я головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Поки статистика щодо 6 областей залишається незмінною, але ми бачимо впродовж останніх 2-3 тижнів, що зростає частка виділення штаму "Кракен" з усього пулу досліджень зразків, які є. Якщо раніше ми його виділяли в кожному 10 або 20 випадку, то зараз майже всі зразки, які надходять переважно із Західної України, це все вже штам "Кракен". Він поступово витісняє інші штами і стає головним в усіх випадках ковід, які реєструються в Україні", - сказав Кузін.

Також головний державний санітарний лікар прокоментував інформацію Центру громадського здоров'я про те, що в стічних водах на Дніпропетровщині був виділений ще один підтип Омікрону - Omicron XBB 1.9.

"Це говорить про ще один підтип, який циркулює серед населення. Допоки це була поодинока знахідка, ми не бачимо, що він витісняє інші підтипи та інші штами. Не бачимо, за даними міжнародних джерел, якихось суттєвих показників, що це більш небезпечний штам. Але ми моніторимо ситуацію, щоб бачити, які штами превалюють на тій чи іншій території", - сказав Кузін.

Він пояснив, що такі дослідження зразків стічних вод проводяться стосовно широкої лінійки вірусів з тим, щоб виявити, чи циркулює певний вірус чи штам вірусу на конкретній території.

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня референс-лабораторія ЦГЗ підтвердила циркуляцію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 в шести областях України: Сумській, Закарпатській, Тернопільській, Одеській, Черкаській та Львівській.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-