Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час

Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час

Укрінформ
15 березня, 11:00 - пресконференція на тему: "Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Катерина Чуєва - заступник Міністра культури та інформаційної політики України; Світлана Стрєльнікова - генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України; Тетяна Бичко - заступник генерального директора з науково-реставраційної роботи Національного науково-дослідного реставраційного центру України; Даріуш Зубоч - сертифікований консерватор мистецьких творів з паперу та шкіри, живопису та поліхромної скульптури, директор Музею писемності і друкарства (онлайн); Олександр Сола - президент Фундації Folkowisko, донатор та перевізник технічного обладнання (онлайн); Володимир Михалишин - громадський діяч, волонтер, віцепрезидент Фундації Folkowisko (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

російські загарбники вивезли десятки тисяч предметів мистецтва з України - МКІП

російські загарбники вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей, але про точну кількість таких предметів стане відомо пізніше.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час пресконференції на тему: "Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час" в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Станом на зараз тривають роботи з уточнення цифр, принаймні в тих місцях, які для нас доступні внаслідок деокупації. Області проводять цю роботу почасти самостійно, почасти за участю МКІП. Сьогодні ми говоримо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду. Я зараз не можу назвати цифру по архівах, це окрема категорія", - сказала Чуєва.

Вона зазначила, що визначення точної кількості вкраденого росією є складним і тривалим процесом. За її словами, росіяни вивозили не тільки предмети мистецтва, але й документацію. "Якщо більшість документації існувала в паперовому вигляді, то зараз, коли вона втрачена, потрібно звіряти кілька джерел... Це дуже кропітка робота і вона займає час, бо колекції великі", - додала Чуєва.

Вона зауважила, що зараз важко сказати, наскільки швидко будуть повернуті всі культурні цінності України.

"Навіть якщо ми точно знаємо, де знаходяться усі ці предмети, і якщо немає добровільного акта повернення, то такі процеси через судові розгляди можуть тривати дуже довго. Ми говоримо про роки. Будемо сподіватися, що не про десятиліття", - зазначила Чуєва.

Як повідомлялося, в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії майже 1300 об'єктів культурної інфраструктури пошкоджено або повністю зруйновано.

В Україні через війну пошкоджено майже 1,3 тис. об’єктів культурної інфраструктури — МКІП

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії майже 1300 об'єктів культурної інфраструктури пошкоджено або повністю зруйновано.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва під час пресконференції на тему: "Міжнародна допомога з порятунку пошкоджених музейних цінностей у воєнний час" в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Культурна спадщина України від самого початку перебуває під великим ризиком, тому що війна це не тільки фізичне знищення об'єктів, це знищення пам'яті, знищення можливостей в майбутньому. Можливостей для дослідження, можливостей для відновлення історичної пам'яті українського народу, які так необхідні сьогодні нашій державі та нашій країні. Ситуація складна. На сьогодні відповідно до даних, які надають нам області, пошкоджено або повністю зруйновано понад 1200, майже 1300 об'єктів культурної інфраструктури. І близько 500 пам'яток культурної спадщини, об'єктів культурної спадщини в різних регіонах. Ми говоримо тут про нерухому культурну спадщину", - сказала Чуєва.

За її словами, ситуація з музейними колекціями, приватними колекціями, архівними та бібліотечними зібраннями дуже складна. Вона зазначила, що російські загарбники вивезли частини музейних колекцій з тих територій України, які знаходились під окупацією, зокрема з Херсонської області.

Крім того, вже задокументовані втрати приватних колекцій.

Також Чуєва наголосила, що особливої уваги зараз потребує збереження тих об'єктів культурної спадщини, які залишаються на своїх місцях, або які були переміщені внаслідок евакуації. "Будь-яке переміщення для будь-яких музейних колекцій, архівних збірок або бібліотечних стародруків є надзвичайно складним процесом", - сказала вона.

Чуєва додала, що для України дуже важлива міжнародна підтримка в питаннях переміщення або збереження об'єктів культурної спадщини.

Як повідомлялося, Україна та Нідерланди співпрацюватимуть задля збереження української культурної спадщини та розвитку культури.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-