Як фактор Китаю може вплинути на російсько-українську війну

Як фактор Китаю може вплинути на російсько-українську війну

Укрінформ
10 березня, 15:00 -  панельна дискусія на тему: «Як фактор Китаю може вплинути на російсько-українську війну».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олександр Хара - експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій, дипломат, радник Міністра оборони України (2020); Наталя Плаксієнко-Бутирська - експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики; Юрій Пойта - керівник секції Азіатсько-Тихоокеаньского регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння (онлайн).

Питання до обговорення:

- Китай та росія: дружба, партнерство чи конкуренція?

- Китай та Україна: виклики та можливості української дипломатії.

- Китай-США, Китай-ЄС, Китай-Африка та фактор України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу. Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Китай негативно ставиться до програшу росії у війні, тому неофіційно підтримуватиме її - експерт

Китай дуже негативно ставиться до програшу росії у війні, тому він буде підтримувати рф, у тому числі військовим шляхом, доки це можна буде робити неофіційно.

Таку думку висловив експерт Української асоціації китаєзнавців, співробітник Інституту досліджень сучасного Китаю Дмитро Єфремов під час онлайн-включення в ході панельної дискусії на тему: «Як фактор Китаю може вплинути на російсько-українську війну» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Єфремов зазначив, що Китай будує свій міжнародний імідж глобального лідера, і йому важливо, щоб його сприймали як мирну і доброзичливу країну, яка опікується інтересами всіх держав світу.

"Отже, імідж країни, що підтримує війну, йому не пасує. Тому офіційно він не буде робити кроки в цьому напрямку (військової підтримки рф - ред.)", - сказав експерт.

Він додав, що для Китаю також важлива стабільна економіка і довгострокове підтримання розвитку, а кризи та війни у світі цьому не сприяють.

"Тобто знову ж таки є стимул, щоб підтримувати миротворчість. Але в Китаю дуже негативне ставлення до того, щоб росія програла цю війну (проти України - ред.). Моя думка полягає в тому, що Китай підтримуватиме росію, в тому числі військовим шляхом, до того моменту, доки це можна буде робити неофіційно. Я думаю, іранський досвід продемонстрував Китаю, що багато що приховати дуже важко. Те, що Китай зможе приховати через різноманітні схеми поставки через треті країни або через якусь контрабанду, він робитиме і надаватиме (рф - ред.) таку підтримку. Все інше, я думаю, буде його стримувати", - спрогнозував співробітник Інституту досліджень сучасного Китаю.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган прирівняв можливу майбутню військову підтримку росії у війні проти України з постачанням Сполученими Штатами озброєнь для Тайваня.

Для Китаю Глобальний Південь може бути важливішим, ніж ЄС і США - експерт

Китай у найближчі роки посилить стратегічну конкуренцію з США, намагатиметься вибудувати комунікацію з Європейським Союзом і збільшуватиме свій вплив на країни Глобального Півдня.

Такий прогноз оприлюднив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта під час онлайн-включення в ході панельної дискусії на тему: «Як фактор Китаю може вплинути на російсько-українську війну» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Що буде у наступні роки? Із США відносини стратегічної конкуренції продовжуватимуться і будуть посилюватися, але конфлікт поки що малоймовірний. З Європейським Союзом Китай намагатиметься знайти комунікацію", - сказав Пойта.

Водночас він зауважив, що ЄС все більше бачить у Китаї ризики і навіть загрози. "Це ми бачимо на рівні документів і на рівні заяв", - констатував експерт.

За його словами, європейці усвідомлюють, що стратегічне стримування по відношенню до росії провалилося, і воно так само може провалитися по відношенню до Китаю. У ЄС також бачать, що економічна взаємозалежність з росією не спрацювала, економічні зв'язки не завжди призводять до безпеки, тому з Китаєм "потрібно щось робити".

На думку Пойти, Китай намагатиметься посилювати свій вплив на Глобальний Південь і збільшувати залежність цих країн.

"Для Китаю Глобальний Південь може бути набагато важливішим, тому що там поки що залишається "сіра зона", "вікно можливостей для Китаю", - зауважив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган прирівняв можливу майбутню військову підтримку росії у війні проти України з постачанням Сполученими Штатами озброєнь для Тайваня.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-