Міжнародні санкції проти рф: додаткові можливості

Міжнародні санкції проти рф: додаткові можливості

Укрінформ
10 березня, 12:00 - круглий стіл на тему: «Міжнародні санкції проти рф: додаткові можливості».

Організатори: Центр глобалістики «Стратегія XXI», Інститут Чорноморських стратегічних досліджень за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Спікери: Михайло Гончар - президент Центру глобалістики «Стратегія XXI»; Андрій Клименко -  головний редактор ВlackSeaNews, керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»; Тетяна Гучакова - керівник «Інституту Чорноморських  стратегічних досліджень»; Павло Лакійчук - керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI»; Сергій Згурець - директор Defense Express; Ігор Стукаленко - керівник енергетичних програм Центру глобалістики «Стратегія XXI».

Модератор: Оксана Іщук  - виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія XXI».

Питання до обговорення:

  • Концептуальні погляди на подальший розвиток санкційної політики проти рф;
  • Проблемні питання санкційної політики, зокрема брак інституційної спроможності для моніторингу за виконанням запобіжних заходів;
  • Перші результати енергетичних санкцій, зокрема вплив ембарго на нафту та нафтопродукти на подальшу можливість рф для ведення війни в Україні, перспективи газового ембарго, необхідність перегляду цінової стелі на нафту та нафтопродукти;
  • Шляхи та способи обходу санкцій зі сторони рф, країни, що допомагають в обході санкцій.
  • Можливості для розширення санкцій у військовій сфері та сфері енергетики.

Коротко. Минув рік, як росія здійснила широкомасштабне вторгнення в Україну, ЄС погодив черговий 10-й пакет санкцій проти рф. Нині у світовій санкційній політиці спостерігається ситуація, коли  введено декілька великих пакетів санкцій, які починають давати перші результати, обмежують можливості агресора для ведення війни, проте, є недостатніми для того, щоб остаточно зупинити рф. Все ще працює чимало підприємств, дотичних до проєктування, розробки, випробовування та виробництва озброєнь, а також підприємств зі сфери енергетики, до яких запобіжні заходи ще не застосовані. До того ж російська федерація практикує способи обходу санкцій за допомогою інших країн.

Довідково. Круглий стіл проводиться в рамках проєкту «Міжнародні санкції проти рф: додаткові можливості», який реалізували Центр глобалістики «Стратегія XXI» та Інститут Чорноморських стратегічних досліджень за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в період з 1 жовтня 2022 по 1 березня 2023 року. 

Для перегляду дискусії у форматі Zoom, де буде забезпечений синхронний переклад (українська-англійська мови), до 12:00 9 березня 2023 року заповніть онлайн-форму за посиланням та отримайте лінк на вхід у Zoom-конференцію.

Формат заходу – онлайн (Zoom).

Запитання до спікерів можна поставити на Facebook-сторінці https://www.facebook.com/CGSS21/, або ж надіслати заздалегідь координатору заходу – Іщук Оксані: e-mail: info@geostrategy.org.ua, (050) 229-82-08.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Україна підготувала список із 175 юросіб рф, проти яких необхідні західні санкції

Україна підготувала список для запровадження санкцій проти російських компаній, до якого увійшли 175 юридичних осіб, задіяних у ВПК росії, критичних галузях економіки, науково-дослідній сфері та прямо чи опосередковано беруть участь у війні проти України.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Міжнародні санкції проти рф: додаткові можливості» заявила керівник «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Тетяна Гучакова.

«Сьогодні у нашому списку для запровадження санкцій – 175 юридичних осіб, задіяних у російському ВПК, критичних галузях економіки, науково-дослідній сфері, які прямо або опосередковано беруть участь у забезпеченні ведення війни проти України», - повідомила Гучакова.

Вона додала, що це не просто списки, а максимально повна додаткова інформація про ці підприємства українською та англійською мовами, а також доказова база про їх причетність до військово-промислового комплексу рф та до війни в Україні. Серед них є підприємства, що співпрацюють з підсанкційними, зазначила експертка.

«У нашому списку зараз є 12 підприємств, які задіяні в авіабудуванні, ще 4 беруть участь у військово-космічних програмах кремля, 5 підприємств, які задіяні у створенні ракетної техніки та ракетного озброєння, 11 – це виробництво вибухових речовин, проєктування та виробництво боєприпасів, 7 підприємств, які задіяні у створенні та виробництві систем бронювання та балістичного захисту особового класу, 4 – це виробництво систем ППО, 3 – системи радіолокації, 2 розробники та виробники систем РЕБ, ще 51 підприємство безпосередньо задіяне у проєктуванні, виробництві і ремонті зброї всієї номенклатури без вузької спеціалізації. Там є і системи зв’язку, і автоматизовані системи управління, радіоелектронна продукція, задіяна у ВПК, військова оптика тощо», - розповіла Гучакова.

Також до списку потрапили 11 російських науково-дослідних центрів та інститутів, які працюють на війну.

Робота зі збору таких даних надзвичайно складна, оскільки рф останнім часом активно закриває джерела інформації та дані. Зокрема, реєстр підприємств ОПК закритий із вересня 2015 року, російське держоборонзамовлення відбувається в закритому режимі з лютого 2017 року, а в липні 2020 року у підприємств ВПК з’явилася можливості взагалі не розміщувати інформацію про плани закупівель.

Крім того, з вересня 2021 року є наказ фсб, в якому визначено перелік відомостей в галузі військової та військово-технічної діяльності, які при отриманні їх іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки рф.

«Йдеться не про відомості, які є державною таємницею, тут про виробничу кооперацію, про розробників зброї, закупівлі, імпорт продукції подвійного призначення і взагалі інформація про потребу в імпорті високотехнологічної продукції. З цього переліку інформації, що закривається, вже видно, що санкції - важлива річ, яка дуже впливає на спроможності рф виробляти зброю», - наголосила Гучакова.

Вона переконана, що зараз всі процеси пришвидшились і триває змагання, хто швидше спрацює в темі санкцій.

«Зараз ми маємо постійне змагання, хто буде швидше та ефективніше – той, хто запроваджує санкції включно з експертними обмеженнями, чи той, хто шукає способи та схеми їх обходу. Тому кращий варіант зараз дочекатись, коли наші пропозиції щодо санкцій будуть прийняті відповідними органами США, ЄС та Великої Британії», - підкреслила Гучакова.

Також вона зауважила, що за час підготовки українських пропозицій, західними країнами було прийнято новий пакет санкцій, де вже опинились 43 юридичні особи з нашого списку.

Аналізуючи підприємства російського ВПК, вона зазначила, що до початку широкомасштабної агресії вони фінансувалися недостатньо, окрім окремих показових проєктів, це значить, що до довготривалої війни ніхто не готувався. Разом із тим росія наразі дуже активно збільшує кількість підприємств ВПК, створює дочірні підприємства і максимально юридично дистанціює їх від тих, що можуть бути під санкціями. Також чимало приватних підприємств зараз пішли на співпрацю з міноборони рф і зараз закривають інформацію щодо цієї співпраці.

За інформацією Гучакової, українські фахівці вкотре переконалися, що російська оборонка дуже потужно працює і з росатомом і з роскосмосом. Водночас вона вважає, що росія не здатна випускати високотехнологічний продукт і це докорінно вплине на її військові можливості.

Як повідомляв Укрінформ, 12 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 200 пов‘язаних з росією осіб. 8 березня він заявив, що Рада національної безпеки й оборони України готує нові санкції проти тих, хто намагається послабити нашу державу.

Потрібно створити «санкційний Генштаб» - експерт

Санкційна система у світі має бути модернізована з урахуванням ситуації на фронті, а військові мають визначати завдання санкційної політики.

Таку думку висловив головний редактор ВlackSeaNews, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко під час круглого столу в Укрінформі.

На його думку, вплив запроваджених за останній рік міжнародних санкцій на російську федерацію недостатній. Зокрема, Клименко зауважив, що провідні західні економісти прогнозували 25-30% падіння ВВП росії за підсумками 2022 року, однак цей показник становив лише 2,5%.

"росія різко збільшила держоборонзамовлення, почала витрачати космічні суми на виробництво, ремонт озброєнь, і це запустило нові процеси зростання валового продукту. Фантастичні ціни на нафту та енергоресурси минулого року побили історичний рекорд - більше 600 млрд доларів додалося до кишень рф за цей рахунок. Нарешті, не можна недооцінювати спроможності рф пристосовуватися, в тому числі, кримінальними схемами до цієї санкційної проблематики. І третє – недооцінено в світі бажання другої половини світу – Азії, Африки і Далекого Сходу - заробити на цій проблематиці", - вважає експерт.

Тому, на його переконання, санкційна система у світі має бути модернізована з урахуванням ситуації на фронті.

"Санкції – це економічна війна. Цього визначення довго боялися наші друзі на Заході, але вже не бояться. Це складова загальної війни. Війною керує Генеральний штаб. Наш Генеральний штаб, як відомо, спілкується з відповідними штабами країн наших союзників.., обмінюється інформацією. Генеральний штаб України має ставити завдання санкційної політики", - вважає він.

Фахівець пояснив, що військові краще знають ситуацію на фронті і мають "видавати технічне завдання" міжнародним партнерам, які мікросхеми чи запчастини не повинні потрапляти на територію рф.

І якщо між військовими різних країн є взаємодія, то аналогічний "генеральний штаб" має функціонувати між санкційними органами різних країн, переконаний Клименко.

Крім того, він вважає, що необхідно залучати також недержавний сектор, журналістів-розслідувачів, адже у санкційній сфері такий великий обсяг роботи, що державні інституції "просто не встигають". Зокрема, за його словами, у США 25 офісів працюватимуть над проблемою обходу санкцій, але й цього замало.

"Генеральний санкційний штаб" має існувати, інакше будуть дірки і терміни війни, її тривалість буде довшою і буде більше смертей", - підсумував Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, Україна підготувала список зі 175 юридичних осіб рф, проти яких необхідно запровадити західні санкції.

Відео:

Videо:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-