Оперативна ситуація на кордонах та пунктах пропуску

Оперативна ситуація на кордонах та пунктах пропуску

Укрінформ
7 березня, 15:00 -  брифінг на тему: «Оперативна ситуація на кордонах та пунктах пропуску».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Андрій Демченко - речник Державної прикордонної служби України.

Ключові питання: 

  • Оперативна ситуація на кордонах та пунктах пропуску.
  • Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

росія перекидає з білорусі свої підрозділи для участі у бойових діях в Україні - Демченко

Співробітники Державної прикордонної служби фіксують перекидання з білорусі підрозділів зс рф, які проходили там навчання.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

«На території республіки білорусь російські військові проходять підготовку і навчання. Зараз ми фіксуємо передислокацію з білорусі в росію тих підрозділів, які вже закінчили підготовку, тому зараз кількість російських військових на цьому напрямку може дещо змінитися. Раніше ми зазначали, що на території білорусі знаходиться близько 9-10 тис. російських військових. За ситуацією активно стежать наші підрозділи розвідки, в тому числі і Державної прикордонної служби, які фіксують все, що відбувається по той бік кордону», - повідомив Демченко.

За його словами, незважаючи на дії ворога, зараз наша основна задача - мати сильну оборону на цьому напрямку і не допустити вторгнення, тому нарощення оборонних позицій як по лінії кордону, так і в прикордонні не припиняється. Такі заходи відбуваються по всій протяжності кордону з білоруссю - від Волині до Чернігівської області, додав Демченко.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Демченко повідомив, що ситуація на ділянці українсько-російського кордону у межах Чернігівської, Сумської й частини Харківської областей, а також на українсько-білоруському кордоні залишається контрольованою.

Інтенсивність пасажиропотоку на кордоні з ЄС та Молдовою в лютому зменшилася на 14% - Демченко

У лютому інтенсивність пасажиропотоку на кордоні з країнами ЄС та Молдовою зменшилася на 14% порівняно з січнем.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

«На кордоні з країнами ЄС та Молдовою зараз ми спостерігаємо, що загальний пасажиропотік останнім часом дещо знизився. В середньому кордон перетинає близько 70-75 тис. осіб в обидві сторони. Раніше ці показники були на рівні 85 тис. осіб. Водночас співвідношення пасажиропотоку на в’їзд і виїзд залишається майже однаковим, ми не спостерігаємо переваги виїзду з України громадян або ж повернення в Україну. Загалом у лютому інтенсивність пасажиропотоку зменшилась на 14% порівняно з січнем, і ці показники становили 2,2 млн осіб. Як і раніше, найбільше громадяни перетинають кордон з Польщею. На цей напрямок припадає близько 50% пасажиропотоку», - повідомив Демченко.

За його інформацією, за 2 місяці цього року встановленим порядком було пропущено на кордоні 4 млн 800 тис. осіб, що на 4% менше, ніж за аналогічний період 2022 року. Але навіть маючи незначні зменшення цих показників, на кордонах з країнами ЄС та Молдовою відзначається значне збільшення пасажиропотоку, зазначив речник. До прикладу на кордоні з республікою білорусь - в 1,9 разу, Словацькою Республікою – 2,4 разу, на кордоні з Угорщиною на 5%, на кордоні з Румунією в 2,8 разу і на кордоні з Республікою Молдова трохи більше ніж в 1,5 разу. Ця тенденція зумовлена тим, що до 24 лютого функціонували пункти пропуску також на кордоні з білоруссю, росією, здійснювався пропуск на шляхах авіаційного та морського сполучення.

Демченко також повідомив, що в усіх пунктах пропуску з 24 лютого 2022 року на державному кордоні встановленим порядком було оформлено 36,8 млн осіб в обидві сторони.

Як повідомляв Укрінформ, в Україну минулої доби, 6 березня, прибули 32 тисячі осіб, 29 тисяч з них – українці.

За рік прикордонники затримали 11 тис. порушників кордону - Демченко

Від початку повномасштабного вторгнення затримали 11 тисяч порушників кордону, які намагалися виїхати поза пунктами пропуску, та 4100 з підробленими документами.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

«На даний момент істотно зменшується кількість порушників, які намагаються незаконно перетнути кордон, в тому числі поза межами пунктів пропуску. На цьому напрямку найбільше ми затримуємо на ділянках кордону з Румунією та Молдовою. Загалом з 24 лютого на зеленій ділянці кордону було затримано більше 11 тисяч таких порушників. Ще 4100 порушників було зупинено в пунктах пропуску під час спроби виїхати за підробленими документами та у інший незаконний спосіб, і найбільше таких порушень фіксувалось на кордоні з Угорщиною та Польщею», - повідомив Демченко.

Він застеріг порушників не намагатись незаконно перетинати кордон, оскільки за це передбачена адміністративна, а за окремі дії - кримінальна відповідальність.

Також Демченко повідомив, що для зменшення спроб вказаних правопорушень органами та підрозділами ДПСУ у взаємодії з іншими правоохоронними органами проводяться необхідні спеціальні заходи, в тому числі викриваються групи, які сприяють незаконним подорожам і переправленням людей через кордон.

«За повідомленнями наших оперативно-розшукових підрозділів, правоохоронними органами було розпочато майже 2400 карних проваджень. Це дані з 24 лютого 2022 року. Припинено діяльність більше 140 протиправних груп, які організовували незаконні мандрівки для тих, хто хоче у незаконний спосіб залишити межі України», - наголосив речник.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому ц.р. Ужгородський міськрайонний суд ухвалив рішення, згідно з яким шістьом організаторам незаконного перетину українсько-угорського кордону визначена застава на загальну суму 10 млн грн.

Понад 170 держслужбовцям не дозволили виїхати з України – ДПСУ

Прикордонники не дозволили виїхати за межі України понад 170 держслужбовцям від моменту ухвалення урядової постанови, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

«На даний момент з початку вступу цих змін в силу на державному кордоні було не пропущено трошки більше 170 осіб, які підпадають під ці категорії, але вони не відповідали вимогам перетину державного кордону, оскільки цій категорії осіб дозволено залишати межі країни тільки з метою службового відрядження», – повідомив Демченко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин. У документі також зазначено, що у виняткових випадках пропуск через держкордон дозволений одиноким батькам або матерям для відвідування своїх дітей віком до 18 років, які перебувають за межами України. Можна виїхати для лікування за кордоном. Голова Державної прикордонної служби може ухвалити рішення про дозвіл на перетин державного кордону для осіб у разі смерті за кордоном одного із членів сім’ї першого або другого ступеня споріднення.

Раніше РНБО ухвалила рішення, яке обмежує виїзд посадовців за кордон без мети державної важливості. Президент підписав указ про введення в дію відповідного рішення. Кабінету міністрів було доручено розробити такий порядок перетину кордону посадовими особами, щоб підставою могло бути лише реальне службове відрядження.

Президент Володимир Зеленський заявив, що будь-який виїзд українських посадовців за кордон має здійснюватися винятково за рішенням Ради національної безпеки й оборони.

Відео:

Videо:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-