Права людей з інвалідністю. Презентація проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion»

Права людей з інвалідністю. Презентація проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion»

Укрінформ
8 березня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Права людей з інвалідністю та включення в контекст відбудови держави. Презентація проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion».

Організатор: Громадська спілка «Ліга Сильних».

Спікери: Оксана Жолнович - міністр соціальної політики України; Тетяна Ломакіна - Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності; Кетрін Найтон - директор Європейського форуму інвалідності; Дар’я Сидоренко - виконавча директорка ГС «Ліга Сильних»;  Віталій Пчьолкін - голова правління Група Активної реабілітації;  Ольга Руднєва - cпівзасновниця центру для лікування та реабілітації жертв війни «Superhumans».

Модераторка: Уляна Пчолкіна - голова правління «Ліга Сильних».

Коротко. Спікери представлять дослідження «Моніторинг доступності модульних містечок для людей з інвалідністю» та проєкт «Rebuild Ukraine. Inclusion». Також планується відкрите обговорення з представниками органів державної влади щодо включення потреб людей з  інвалідністю в процесі відбудови країни.

Проєкт присвячений проблемі включення потреб людей з інвалідністю в процесі відбудови країни. За його підсумками планується створення дорожньої карти для представників влади та громадських організацій. Восени запланована презентація результатів.

Ініціатор проєкту «Rebuild Ukraine. Inclusion» - громадська спілка «Ліга Сильних» та громадські організації, які захищають права людей з інвалідністю. Проєкт  реалізується за підтримки Європейського форуму інвалідності

Довідково. Ліга Сильних – всеукраїнська громадська спілка, яка була утворена в кінці 2021 року. Головне завдання – об’єднати громадські організації та активізувати людей з інвалідністю для участі в реалізації власних прав. З моменту повномасштабного вторгнення одним із фокусів роботи організації стала допомога людям з інвалідністю. Наразі в спільноту Ліги сильних входять 53 організації. Під час вторгнення вдалося допомогти майже 11 тисячам людей з інвалідністю за підтримки європейського партнера European Disabilities Forum (EDF).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Мінсоцполітики та Європейський форум інвалідності підписали меморандум про співпрацю

Міністерство соціальної політики України та організація “Європейський форум інвалідності” співпрацюватимуть у забезпеченні прав людей з інвалідністю в Україні.

Сторони підписали відповідний меморандум під час круглого столу в Укрінформі.

"Ми хочемо брати максимально кращі практики, які є в світі, щоб оминати ту дорогу, якою проходили багато країн. І для того, щоб одразу втілювати найкращі європейські стандарти і норми. З огляду, зокрема, і на нашу євроінтеграцію. Тож сьогодні ми з організацією “Європейський форум інвалідності” укладаємо меморандум про подальшу взаємодію і співпрацю", - сказала міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

За її словами, меморандум передбачає підтримку Європейським форумом інвалідності законодавчих ініціатив та проєктів України. "Ми отримуватимемо технічну, організаційну, нормативну підтримку і супровід, що дозволить нам ставати швидшими, інклюзивнішими і в більш повній мірі забезпечувати права всіх наших громадян", - зазначила міністр.

Директор Європейського форуму інвалідності Кетрін Найтон зазначила, що в Україні є велика кількість організацій, які об'єднують людей з інвалідністю, допомагають їм з евакуацією, у забезпеченні житлом, гуманітарною підтримкою. Вона висловила сподівання, що співпраця з Україною буде на довгостроковій основі.

Як повідомлялося, всі медичні заклади в Україні відтепер планується будувати за новини державними будівельними нормами, з урахуванням принципів безбар'єрності, інклюзивності, а також згідно з нормами організації цивільного захисту та енергоефективності.

Україні потрібно перейти на нову систему категоризації людей з інвалідністю з чітким урахуванням їхніх особистих потреб

В Україні потрібно запровадити нову систему категоризації людей з інвалідністю, конкретні потреби яких існуюча система обліку не враховує.

Про це під час круглого столу «Права людей з інвалідністю та включення в контекст відбудови держави» в медіацентрі Україна – Укрінформ сказала міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

«Якщо говорити про загальну кількість людей з інвалідністю, у нас сьогодні їх 2,6 мільйона. Найбільше людей з третьою групою інвалідності - приблизно півтора мільйона осіб. Більше 160 тисяч - люди з першою групою, решта - люди з другою групою інвалідності. Але це дуже груба статистика, яка не показує нам їхніх особистих потреб. Люди як і з першою, так і з другою групою інвалідності можуть мати приписку про те, що вони потребують стороннього догляду. Так само може потребувати сторонньої допомоги особа віком 80+, але без інвалідності», - зазначила міністр.

Вона підкреслила, що наразі в Україні відсутня єдина база, в якій би всі категорії людей з інвалідністю були централізовано обліковані.

«Людина отримує групу інвалідності від МСЕК, і далі вже на регіональному рівні нею опікується Пенсійний фонд, якщо це пенсіонер, або управління соціального захисту, якщо це дитина чи людина працездатного віку. Тобто централізованої бази обліку у нас, на жаль, немає. Нам потрібно уніфікувати такий реєстр, куди збирати інформацію про потреби всіх цих людей. Над цим ми наразі працюємо», - повідомила Жолнович.

Крім того, за її словами, в Україні потрібно перейти на нову систему категоризації людей з інвалідністю з чітким урахуванням їхніх особистих потреб.

«Коли ми запровадимо на всіх етапах норми МКФ (Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я, розроблена ВООЗ. – ред.), зможемо говорити про відсоток втрати функціонування людини із інвалідністю, а не просто про групу, яку вона отримала, будемо чітко розуміти кількість таких людей і їхні потреби, звісно, у нас для них збільшиться і кількість сервісів та послуг», - наголосила міністр.

Як повідомлялося, усі медичні заклади в Україні відтепер будуватимуться за новими державними будівельними нормами, з урахуванням принципів безбар'єрності, інклюзивності, а також згідно з нормами організації цивільного захисту та енергоефективності.

Відео:

Videо:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-