Українська відповідь на російські ядерні фейки

Українська відповідь на російські ядерні фейки

Укрінформ
3 березня, 10:00 - пресконференція на тему: «Відповідь української академічної спільноти на російську дезінформацію у сфері ядерної енергетики України».

Організатор: Український науково-технологічний центр.

Учасники: Максим Стріха - доктор фізико-математичних наук, модератор; Олена Баханова - доктор біологічних наук, аналітик.

Довідково. Починаючи з кінця вересня 2022 року російська пропаганда особливо активно просувала твердження про нібито готовність України створити і застосувати «брудну» бомбу. Фейкова інформація про «ядерну програму» неодноразово використовувалася й використовується досі для виправдання російського вторгнення в Україну.

Співпраця українських експертів з фахівцями МАГАТЕ сприяла розвінчанню на базі цього авторитетного міжнародного майданчика російських дезінформаційних кампаній, які сьогодні фактично не сприймаються серйозно ніким, поза межами самої росії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

росія продовжує поширювати фейки про начебто створення Україною ядерної зброї — експерт

Попри те, що Україна неодноразово надавала докази того, що не проводить і не може проводити розробку ядерної зброї, росія не припинить поширювати про це фейки.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав доктор фізико-математичних наук Максим Стріха.

“росія цю тему далі використовуватиме, через це потрібна велика пильність, потрібне подальше відстеження і дезавуювання цих фейків. Це не потрібно (розвінчання російських фейків — ред.) для США, Великої Британії, тих, хто є нашими союзниками. Але це потрібно для того, щоб доносити свою позицію до тих, хто вагається", - сказав Стріха.

Він зауважив, що в росії склався певний наратив, що начебто з 1994 року в Україні існує глибоко засекречена ядерна програма, активізована з 2014 року, до якої були залучені українські атомні станції та установи НАНУ. За словами Стріхи, цей наратив увесь час піднімається в російському інформаційному просторі, зокрема напередодні повномасштабного вторгнення і весь час повномасштабної війни.

“Це розкручувалося російськими медіа з наростанням певних подробиць і з обґрунтуванням того, що ядерна небезпека України - це необхідність її знищити”, - сказав Стріха.

Натомість навіть захопивши ЗАЕС, росія не змогла надати жодних доказів того, що на станції проводилися хоч якісь розробки.

Як зауважила на пресконференції докторка біологічних наук Олена Баханова, Україна не може проводити повний ядерний цикл збагачення урану і перетворення його на матеріал для ядерної боєголовки.

“Робити припущення, що Україна може сама запустити таку дороговартісну програму немає жодних підстав”, - сказала Баханова.

Вона нагадала, що рік тому росія почала свій наступ з ураження таких об’єктів, як атомні станції, наукові установи, які проводили наукові дослідження в галузі ядерної фізики, найпершими були уражені навчальні установи.

“росія не могла змиритися з тим, щоб в Україні продовжувала створюватися наука” - сказала Баханова.

Як наголосив Стріха, зараз важливо, щоб санкції і осуд стосувалися в тому числі і російських науковців, які не засуджують агресію своєї країни проти української держави.

"Це очевидно, бо російські науковці є творцями зброї, яка нас сьогодні вбиває, творцями фейків і парадною вітриною путінського режиму. Треба сказати, що путін про це ретельно дбає, він видав указ про чергове покращення становища російської науки, і сьогодні вести відносини вже неприпустимо. Світ сьогодні мусить чітко зрозуміти — путінська росія лікуванню не піддається, вона потребує суворої ізоляції до виправлення, і наукова сфера - це важлива сфера - мусить бути так само предметом цієї ізоляції", - сказав Стріха.

Він нагадав, що на сайтах НАНУ, галузевих академій, сайті Академії наук вищої школи України розміщено для підписання лист українських науковців, і наголосив на важливості ізоляції російських науковців, встановленні для них санкцій не менш жорстких, ніж до інших інституцій та персоналій держави-агресора.

Також під час пресконференції він презентував аналітичний звіт Академії наук вищої школи України за проєктом Українського науково-технологічного центру, в якому викладена хронологія створення російського наративу про українську "брудну бомбу" та аналіз випадків дезінформації у сфері ядерної енергетики.

Звіт доступний на сайті Академії наук вищої школи України.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-