Наративи української перемоги: Вразливості та можливості

Наративи української перемоги: Вразливості та можливості

Укрінформ
23 лютого, 11:00  -  презентація дослідження на тему: «Наративи української перемоги: Вразливості та можливості».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Дмитро Золотухін - засновник «Інститут постінформаційного суспільства», заступник міністра інформаційної політики України (2017 — 2019), експерт з питань інформаційних воєн та конкурентної розвідки; Валерій Пекар - співзасновник Громадянської Платформи Нова Країна.

Чому це цікаво:

Громадська організація «Інститут постінформаційного суспільства» запрошує на презентацію дослідження про комунікаційні вразливості та можливості інформаційного простору наративів української перемоги. Під час роботи над дослідженням більше 30 експертів дискутували про комунікаційні можливості і вразливості поточного моменту в рамках стратегічної сесії, результати якої було передано державним органам України. 

Ключові ідеї, які представлено у презентації звіту:

  • перша постмодерністська війна: її зброя, її поле бою та форма перемоги
  • світи реальності та віртуальності протистояння агресору;
  • ключові аудиторії (Україна, росія, Захід, Глобальний Південь);
  • наративи перемоги (відновлення кордонів, деколонізація або рефедералізація росії): 
  • чи здатен світ жити без уособлення зла?
  • що таке Zeitenwende?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Найгіршим нашим ворогом є російські псевдоліберали – експерт

Найгірший ворог України - це російські псевдоліберали, вони створюють ілюзію, що у росії можлива демократія.

Про це під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив співзасновник Громадянської платформи «Нова Країна» Валерій Пекар.

«Найгірший наш ворог – це російські псевдоліберали. Вони є такими самими імперцями як путін, тільки хочуть посісти його місце. Вони створюють ілюзію, що демократія в росії можлива наступного дня після смерті путіна. Тобто Ходорковський, Мілов, Навальний і компанія – є найбільші наші вороги, з якими у нас не може бути діалогу, тому що вони нічого не можуть запропонувати Україні, окрім наступної війни», - сказав він.

За його словами «трохи меншими нашими ворогами» є путінські еліти.

«Нам здається, що путін і його поплічники є найбільшими нашими ворогами, а насправді вони є меншим нашим ворогом. У той момент, коли в росії почнуться невідворотні процеси, ці еліти будуть розколюватись, і серед них будуть ті люди, які потім стануть нещирими тимчасовими союзниками України в питанні деколонізації росії», - наголосив Пекар.

Як повідомлялося, російський опозиціонер, політв'язень кремля Олексій Навальний опублікував 15 принципів своєї політичної платформи, де наголосив на недоторканності міжнародно визнаних кордонів України, тобто тих, які були визначені 1991 року — включно з Кримом. Публікацію приурочили до роковин повномасштабного вторгнення рф до України. Документ називається так: “15 пунктів громадянина росії, який бажає блага своїй країні”.

У Києві представили Маніфест сталого миру для України

У столиці представили Маніфест сталого миру «Світ після нашої перемоги»

Маніфест був представлений під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ідея маніфесту полягала в тому, щоб показати Заходу, українському суспільству і союзникам на російських теренах картинку післявоєнного світу. Тому що поки немає картинки післявоєнного світу - війна не може завершитися. Це впливає на поточну допомогу Україні – фінансами, зброєю і дипломатією. Це впливає на плани щодо відновлення України, на репарації. Поки немає картинки післявоєнного світу війна буде продовжуватися», - наголосив співзасновник Громадянської платформи Нова Країна Валерій Пекар.

25 українських інтелектуалів і громадських діячів розробили маніфест сталого миру "Світ після нашої перемоги", у межах якого визначили, що має зробити міжнародна спільнота, аби унеможливити нове вторгнення росії в Україну після вигнання окупантів з її території. Загальне гасло документа – «Never Again 2.0»

«Never Again» – це гасло після Другої світової війни, яке забезпечило 70 років сталого миру в Західній Європі, але, на жаль, почалася велика війна у Східній Європі. Ми всі прекрасно розуміємо, що вихід на кордони 1991 року – це не перемога України. За даними західних аналітичних центрів, росії необхідно не більше 5 років для повного відновлення військового потенціалу», - зауважив Пекар.

На його переконання, перемога - це мир кращий за попередній. Тому вихід на кордони 91-го року – це не мир кращий за попередній, це мир такий, як попередній.

«Перемога - це коли росія ніколи більше не загрожує Україні. Тільки це є українською перемогою. Очевидно, що перемога Збройних сил України на полі бою є передумовою такої остаточної перемоги – необхідної, але недостатньої. Ця перемога забезпечується з одного боку Збройними силами України на полі бою, а з іншого - невідворотними змінами в самій росії. Картину цієї перемоги і описали в маніфесті», - підкреслив Пекар.

Він зазначив, що ключова теза документа - мир і справедливість - мусять бути одночасно. Тобто, неможливо забезпечити мир, жертвуючи справедливістю, неможливо зазначити справедливість, жартуючи миром.

Тому документ складається з двох великих розділів – «Справедливість» і «Сталий мир».

Перший розділ включає у себе 4 підрозділи - покарання за злочини; відшкодування завданої шкоди; ізоляція та виключення і зниження ролі росії в міжнародних організаціях. Четвертий підрозділ – більш конкретні пункти, такі як набуття російського громадянства, примусове повернення незаконно викрадених дітей, повернення культурних артефактів і т.д.

Другий розділ включає в себе 6 підрозділів – членство України в ЄС та НАТО; подолання стереотипів та російського впливу щодо України в західній політиці; декомунізація і подолання тоталітаризму в самій російській федерації; подолання минулого - декомунізація російської історії та інформаційної політики; роззброєння, зміна світового енергетичного балансу і ресурсного підходу до економіки.

Документ адресований трьом авдиторіям – західній, яка наразі потребує картинки післявоєнного світу; українському суспільству, яке повинно розуміти, що є нашою перемогою; силам в росії, які є нашими союзниками.

Як повідомлялося, документ представили в межах Мюнхенської конференції з питань безпеки, а його офіційна презентація в Києві запланована на 12 годину 4 березня в "Мистецькому арсеналі".

Відео:

Videо:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-