Дев'ять років спротиву окупації Криму

Дев'ять років спротиву окупації Криму

Укрінформ
23 лютого, 15:30 -  пресконференція на тему «Дев'ять років спротиву окупації Криму».

Організатори: Кримськотатарський ресурсний центр, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Спікери: Ескендер Барієв - голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу; Тетяна Подворняк - менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру; Володимир Тарчинський - начальник управління інформаційної політики Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Андрій Єрмоленко - український художник, карикатурист.

Коротко. Минають дев’яті роковини окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та рік повномасштабної війни росії проти України. За період окупації під кримінальні переслідування за політичними мотивами потрапили 276 осіб, 195 осіб перебувають у місцях неволі. Мешканці Криму, а також новоокупованих територій піддаються дискримінації за національними, релігійними, політичними ознаками, переслідуються за прояви громадянської активності, за дописи в соціальних мережах тощо.

Організатори зазначають, що важливо нагадувати українському суспільству про злочини російської федерації постійно, адже війна розпочалася не у 2022 році, а ще у 2014-му, коли рф незаконно окупувала Крим.

Під час заходу спікери поінформують про реальну ситуацію в Криму та на новоокупованих територіях, презентують візуально-інформаційну продукцію, яка була підготовлена Кримськотатарським ресурсним центром до Дня спротиву окупації Криму в рамках інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA, а також відкриють виставку «Дев'ять років спротиву».

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: ctrc@ctrcenter.org

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Правозахисники закликають долучитися до "шторму" в соцмережах до Дня спротиву окупації Криму

У Кримськотатарському ресурсному центрі влаштовують "шторм" у соцмережах під назвою “Боролися тоді — переможемо зараз” до Дня спротиву окупації Криму та закликають до нього долучатися.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповіла менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Тетяна Подворняк.

“У межах кампанії ми розпочинаємо шторм у соцмережах під назвою “Боролися тоді — переможемо зараз”, спрямований на підтримку національного духу. Для цього розробили тематичні плакати зі слоганами: ”Боролися тоді — переможемо зараз”, “Звільнимо Крим — повернемо справедливість”, “За Крим не торгуємось — це наша земля”, “Крим — не Аляска, своє не продаємо”, “Шлях додому триває” та іншими. Ці плакати розміщені у соцмережах, на сайті Кримськотатарського ресурсного центру, і просимо кожну людину приєднатися до нашого шторму, поширивши один із них”, - розповіла Подворняк.

Окрім того, за її словами, до Дня спротиву окупації розроблено тест “Що ти знаєш про День окупації Криму". Також створена інфографіка, яка дає відповіді на питання: “Чому 26 лютого — День спротиву окупації Криму”, яких результатів досягли учасники мітингу, якими були наслідки.

Розроблено короткий відеоролик, який розповідає про події 2014 року, репресії на півострові та про повномасштабне вторгнення рф до України. Так, відеоролик доступний у соцмережах Кримськотатарського ресурсного центру, на його сайті, також транслюватиметься на “Суспільному” телебаченні.

Як повідомлялося, у Києві 26 лютого відбудеться українська прем’єра документального фільму «Голос Криму. Наріман Джелял».

Мітинг під Верховною Радою АРК у 2014 році не дозволив путіну створити картинку, що Крим хотів приєднатися до росії - Чубаров

Багатотисячний мітинг, який відбувся 26 лютого 2014 року під Верховною Радою Автономної Республіки Крим, не дозволив російському главі путіну руками кримських депутатів створити картинку, що Крим сам попросив приєднатися до росії.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на пресконференції в Укрінформі.

“Чого хотіла тоді москва? Верховна Рада АРК — представницький орган, обраний згідно із законом. І путін дуже хотів, щоб руками цих депутатів було прийняте рішення для відвертого втручання в українські справи, зокрема в Криму. Заслуга учасників мітингу під Верховною Радою АРК на підтримку територіальної цілісності України, - а їх було до 12 тисяч, а деякі кажуть — 15 тисяч, що вони не дали москві руками кримських депутатів створити таку гламурну картинку, що Крим сам попросився до росії”, - акцентував Чубаров.

Він зауважив, що люди, які вийшли тоді на мітинг, повністю виконали свій громадянський обов’язок.

“Ввечері, коли всі розходилися, перебували в певній ейфорії. Учасники мітингу вважали, що врятували себе, Крим, Україну. Вони були впевнені, що тепер будуть задіяні державні інструменти задля збереження Криму. Ми розійшлися, а державні органи, які згідно з Конституцією покликані захищати державний суверенітет України, не зробили жодного кроку, щоб виконати свої повноваження. Ані СБУ, ані МВС, ані прокуратура — я говорю про кримські спецслужби — не зробили належного”, - уточнив Чубаров.

Шанс, який надали учасники мітингу під Верховною Радою АРК, додав він, був втрачений. Але внаслідок того, що Раді тоді не дозволили ухвалити жодних рішень, путін був змушений на очах у всього світу перейти до відвертого вторгнення в Україну, зокрема в Крим.

“Захоплення вранці 27 лютого Верховної Ради АРК, поява зелених чоловічків, танків, БТРів, через два дні — десантування з кораблів і літаків, розповзання тисяч автомобілів по всіх дорогах Криму. Усе це було вимушеним, відвертим вторгненням на очах всього світу на територію іншої держави. Ми змусили путіна піти шляхом демонстрації відвертого злочину, на який він пішов би у будь-якому випадку”, - додав голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Чубаров зауважив, що тоді не вдалося підняти на відвертий спротив усе кримське суспільство, однак вдалося підняти кримськотатарський народ.

“І за це кримські татари стали об’єктом системного переслідування окупантів. Вони ніколи не вибачать кримськотатарському народу відкритої протидії і неприйняття російської окупації”, - додав він.

Як повідомлялося, Рефат Чубаров переконаний, що повернення в Криму історичних топонімів посилить позиції Української держави на півострові.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-