Захист Лисої гори: екологи проти забудови природного заповідника

Захист Лисої гори: екологи проти забудови природного заповідника

Укрінформ
23 лютого,  11:00 -  пресконференція на тему: “Захист Лисої гори: екологи проти забудови природного заповідника”

Організатор: Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) 

Спікери: Олександр Дядюк - юрист; Оксана Бургун - юристка; Михайло Погребиський- захисник дикої природи; Володимир Борейко - директор КЕКЦ.

Довідково. У жовтні 2022 року Київрада ухвалила рішення про початок будівництва на Лисій горі, яка має подвійний заповідний статус, військового кладовища. Згодом міська влада отримала доручення від центральних органів шукати нове місце під військове кладовище. Наразі існує ризик, що на Лисій горі розпочнеться забудова. Для того, щоб захистити історичну місцевість Київський еколого-культурний центр ( КЕКЦ) на початку січня 2023 вирішив звернутися до органів правопорядку.

Під час заходу спікери поінформують про перебіг справи щодо захисту природного заповідника Лиса гора від забудови.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до  10:30  23 лютого, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Заповідні землі Лисої гори не підлягають жодній забудові - активісти

Влада України має знайти гідне місце для спорудження Національного військового меморіального кладовища для поховання воїнів, відмовившись від Лисої гори, землі якої є заповідними.

Про це заявили активісти під час пресконференції на тему: «Захист Лисої гори: екологи проти забудови природного заповідника», що відбулася в Укрінформі.

«Побудова гідного військового меморіального кладовища - одна із найважливіших наразі задач, і в цьому має враховуватися думка громадськості. Під час його побудови має враховуватися репутація та історичні характеристики місця, зокрема рельєф та придатність до будівництва. Наголошу, Лису гору чіпати не можна - це заповідний ліс, який має цінність», - зазначила юристка Оксана Бургун.

У жовтні 2022 року Київрада ухвалила рішення про початок будівництва на Лисій горі, яка має подвійний заповідний статус, військового кладовища. За словами захисника дикої природи Михайла Погребиського, жодного спротиву від чиновників профільних установ, зокрема від Міністерства довкілля та Управління екології КМДА, не було. Водночас, за його даними, на забудові наполягали представники цвинтарного бізнесу та забудовники. Погребиський підкреслив, що ситуація унаочнила незахищеність земельних ділянок, які підлягають охороні.

«На природозаповідному фонді не може бути кладовища - це прямо порушує закон «Про природно-заповідний фонд України», як і низку міжнародних конвенцій. Виходить, що на практиці цінні землі не захищені: достатньо чийогось впливу і вся риторика про захист дикої природи не працює», - сказав він.

Також захисник зауважив, що проєкт кладовища видається продуманою бізнес-схемою, що прикривається загиблими у війні. Її мета - позбавити Лису гору заповідного статусу: ця історична місцевість складає 137,1 га. Із них у користуванні музею Київська фортеця - 118,7 га, інші ділянки «розподілені серед землекористувачів, зокрема, забудовників, які зацікавлені, щоб Лиса гора втратила природоохоронний статус».

Також активісти зазначили, що київські екологи підготували список альтернативних земельних ділянок для поховання загиблих воїнів. Тож вони очікують на згоду від влади, зважаючи, що 17 січня 2023 року Прем'єр-міністр Денис Шмигаль надав доручення меру Києва Віталію Кличку знайти інше місце для поховань.

Як підкреслив Погребиський, аби вирішити ситуацію юридично, було подано позов до суду про скасування рішення Київради про «Надання дозволу на розробку детального плану території під кладовище на Лисій горі». Водночас, за його словами, в КМДА зареєстрували проєкт рішення про скасування попередньої ухвали.

Повідомлялося, що створення Національного військового меморіального кладовища ініціювало Міністерство у справах ветеранів України. Цей проєкт передбачає військове кладовище, музейний комплекс, ритуальні будівлі для вшанування загиблих громадян, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. Депутати Верховної Ради схвалили проєкт у травні 2022 року.

Спротив громадськості почався з петиції Павла Рациборського на сайті Київради, зареєстрованої у листопаді 2022 року.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-