Посівна кампанія 2023: прогнози та ризики. Що чекає на  світовий зерновий ринок?

Посівна кампанія 2023: прогнози та ризики. Що чекає на світовий зерновий ринок?

Укрінформ
13 лютого, 14:00 -  дискусійна панель на тему: "Посівна кампанія 2023: прогнози та ризики. Що чекає на  світовий зерновий ринок?".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Роман Сластьон - генеральний директор УКАБ; Роман Макухін - керівник аналітичного відділу Мережі «АНТС», експерт з AgriFood (FAO) та European Green Deal (UNDP); Ігор Віштак - директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики; Вадим Аносов - Kees Huizinga, Frank VanderHulst; Євгенія Ющенко - експерт з відновлення грунтів; Богдан Костецький - комерційний директор та операційний партнер аналітично-торгівельної компанії «Барва Інвест» (онлайн).

Модератор: Ганна Гопко - співзасновниця ICUV - International Centre for Ukrainian Victory, голова правління ГО Мережа «АНТС».

Ключові питання:

• посівна кампанія 2023: прогнози, ризики;

• втрати економіки України через зменшення посівних площ, і, відповідно, зменшення експорту;

• що будуть сіяти цього року;

• забезпечення внутрішніх потреб;

• світовий зерновий ринок.

Мета заходу – привернути увагу світових гравців до України та представити можливості українського агробізнесу.

Коротко. Мережа захисту національних інтересів «ANTS» разом з Міжнародним центром української перемоги (ICUV) проведуть дискусійну панель, в ході якої визнані експерти обговорять прогноз посівних площ та врожаю основних культур у 2023 році, проблеми зменшення посівних площ в Україні, зменшення експорту, внаслідок чого Україна отримає менше валютної виручки, а світ не доотримає продовольства.

Форма реєстрації для журналістів тут: https://docs.google.com/.../1Q.../viewform...

Подія на Фейсбук-сторінці Мережі захисту національних інтересів «ANTS»: https://www.facebook.com/events/1157107714989232

Контактна особа: Світлана Єднак, +38 096 990 73 09.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Україні цьогоріч планують засіяти близько 22 мільйонів гектарів

Міністерство аграрної політики та продовольства України прогнозує, що у 2023 році в Україні буде засіяно близько 22 млн га.

Про це заявив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак під час дискусійної панелі в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Якщо у 2021 році у нас посівна площа становила близько 29 млн га, то прогноз на поточний рік буде становити близько 22 млн га", - сказав він.

Віштак додав, що міністерство також прогнозує і скорочення валового врожаю зернових, зокрема кукурудзи. За його словами, кукурудза є основною експортною культурою і скорочення її посівів призведе до зменшення обсягів експорту збіжжя у цьому році.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2023 року перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що в Україні цього року буде зібрано на 10-15% менше зернових та олійних культур. При цьому врожайність зерна скоротиться на 5%.

Україна цьогоріч зможе експортувати не більше ніж 20 мільйонів тонн зернових - УКАБ

За прогнозом Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у 2023 році українські аграрії зможуть експортувати не більше 20 млн т зернових.

Про це розповів генеральний директор УКАБ Роман Сластьон під час дискусійної панелі в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Експортний потенціал у нас умовно впаде в три рази. Якщо у 2021 році ми розраховували, що ми можемо експортувати понад 60 млн т зерна, то з цього врожаю (у 2023 році - авт.) буде в районі 20 млн т, не більше", - заявив він.

Сластьон зазначив, що причиною скорочення експорту в першу чергу стане зменшення цьогорічного врожаю. За прогнозами асоціації, урожай зернових у 2023 році в Україні буде становити 34 млн т. Загалом у 2023 році в Україні буде зібрано 53 млн т зернових та олійних.

За словами експерта, цього року в Україні буде посіяно менше зернових, у зв'язку із низькою рентабельністю та відсутністю коштів у аграріїв, зокрема на закупівлю добрив. В УКАБ прогнозують, що у 2023 році використання добрив буде зменшене на 60% у порівнянні з довоєнними показниками.

Сластьон наголосив, що скорочення врожаю не вплине на внутрішньо продовольчу безпеку і Україна цього року буде забезпечена зерновими та олійними.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками УКАБ, у 2023 році в Україні посівні площі під зерновими будуть скорочені на 45% у порівнянні з 2021 роком та на 22% у порівнянні з 2022 роком. Водночас площі під олійними будуть збільшені на 32% у порівнянні з 2022 роком та на 9% у порівнянні з 2021 роком.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-