Діти та війна: стан дотримання прав дітей під час правового режиму воєнного часу

Діти та війна: стан дотримання прав дітей під час правового режиму воєнного часу

Укрінформ
2 лютого, 14:00 -  брифінг на тему: “Діти та війна: стан дотримання прав дітей під час правового режиму воєнного часу”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ярослав Шанько - заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Поліція з початку повномасштабної війни отримала 9631 звернення щодо зникнення дітей

Працівники поліції з 24 лютого 2022 року отримали загалом 9631 звернення щодо зникнення безвісти 9764 дітей.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України Ярослав Шанько. 

«Якщо говорити (про ситуацію щодо безвісти зниклих дітей – ред.) з моменту впровадження воєнного стану на території України, то станом на сьогодні до органів НПУ надійшло 9631 звернення щодо зникнення 9764 дітей. Наразі 347 дітей перебувають в активному розшуку. З них 323 дитини пропали на території ведення бойових дій», - сказав він.

Шанько додав, що інформацію про зникнення безвісти дитини можна надати правоохоронцям через чатбот «Пошук дітей» у Телеграмі.

За його словами, ювенальна превенція досягнула домовленостей з однією з міжнародних організацій щодо створення мобільного застосунку, націленого на пошук безвісти зниклих дітей в умовах війни шляхом співставлення інформації, зокрема – зображень дітей. Цей напрямок поки в роботі.

Представник Нацполіції зазначив, що кількість злочинів, які росія вчиняє щодо українських дітей, щодня збільшується. Наразі, за його словами, загарбники вбили вже 459 дітей, з них у Донецькій області - 176 дітей, у Харківській – 80, Київській – 58, Херсонській – 25, Чернігівській – 23. 

Зараз, додав він, неможливо назвати кількість українських дітей, які отримали психологічну травму або втратили рідних чи близьких під час  війни. 

Як повідомлялося, станом на 2 лютого в Україні 347 дітей вважаються безвісти зниклими, 9417 – знайденими.

З початку повномасштабної війни поліція евакуювала сотні дітей

З початку повномасштабної війни з росією поліцейські евакуювали, у тому числі, з територій, де активно ідуть бойові дії, сотні дітей.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ поінформував заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України Ярослав Шанько, відповідаючи на питання. 

«Це - сотні дітей. І окремо ми робимо акцент на тих дітях, які там (на прифронтових територіях – ред.) залишаються, бо з цими сім’ями потрібно працювати (щодо небезпеки перебування там – ред.)», - сказав він.

Як приклад заступник начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції навів Бахмут, де наразі, за його даними, залишаються 179 дітей. За його словами, групи евакуації працюють, щоб донести інформацію про важливість евакуації дітей і роблять все можливе, щоб кожна дитина опинилася у безпеці.

Відповідаючи на питання, Шанько уточнив, що поліція систематично проводить роз’яснювальну роботу з батьками і опікунами цих дітей щодо небезпеки залишатися на цих територіях, - особливо це роблять групи евакуації «Білий Янгол». Але, як заявив представник Нацполіції, є проблеми щодо того, щоб ці особи виїжджали звідти по своїй згоді. 

Чиновник запевнив, що поліція робить все, щоб убезпечити кожну дитину від нещасних випадків, які можуть бути спричинені військовими діями. 

Як повідомлялося, 20 грудня 2022 року голова Нацполіції Ігор Клименко поінформував, що кількість екіпажів «Білі Янголи» було збільшено до 4.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-