Презентація аналізу порушень прав людини в окупованому Криму за 2022 рік

Презентація аналізу порушень прав людини в окупованому Криму за 2022 рік

Укрінформ
17 січня, 12:30 - презентація аналізу порушень прав людини в окупованому Криму за 2022 рік.

Організатори: Кримськотатарський Ресурсний Центр.

Учасники: Ескендер Барієв – голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу; Тетяна Подворняк – менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру; Володимир Ляшенко – адвокат, юрист Кримськотатарського Ресурсного Центру; Вікторія Гугурик - дружина політв'язня Рустема Гугурика; Ліля Гемеджі – адвокат; Рустем Білялов - батько загиблого Еміра Білялова.

Коротко. Спікери представлять аналіз незаконних дій окупаційної влади Криму, порушень права на життя, свободу, безпеку та особисту недоторканність (обшуки, затримання, допити, арешти тощо), порушень основних свобод (порушення права на справедливий суд, найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров'я (незаконні етапування тощо) за 2022 рік.

Також вони презентують аналіз порушень прав людини у Херсонській та Запорізькій областях за період повномасштабної війни в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 17 січня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники назвали основні тенденції порушень прав людини в окупованому Криму за минулий рік

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв назвав основні тенденції порушень прав людини російськими загарбниками у тимчасово окупованому Криму і на тимчасово захоплених територіях Херсонщини та Запоріжжя за минулий рік. 

Про це Барієв повідомив під час пресконференції в Укрінформі.

«Кримськотатарський ресурсний центр виокремив основні тенденції щодо порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя за 2022 рік», - сказав Барієв.

За його словами, на новоокупованих територіях росіяни відкрито скоювали воєнні злочини, серед яких – вбивства, тортури, насильницькі викрадення, незаконні проникнення в житло.

Також загарбники неправомірно використовували російське законодавство, затримуючи людей у «справах Хізб ут-Тахрір», за участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана тощо. 

Барієв підкреслив, що впродовж року окупанти цілеспрямовано створювали нові інструменти для переслідування українських громадян, прикладом чого є визнання верховним судом рф кримськотатарського батальйону терористичною організацією. 

Він зауважив, що минулого року почастішали випадки катувань та погроз у СІЗО окупованого Криму, а на новоокупованих територіях з'явилися приміщення для тортур.

Голова Кримськотатарського ресурсного центру додав, що торік загарбники вперше почали застосовувати насильницьке психіатричне лікування. «Йдеться, зокрема, про політв'язня Мамеда Долгополова, якого помістили у психлікарню на 5 років», - зазначив Барієв.

Також окупанти проводили масові затримання та адмінарешти адвокатів; продовжували практику незаконного етапування політв'язнів на територію росії. 

«У 2022 році у Криму, окрім незаконних призовних кампаній, у Криму була проведена незаконна мобілізація, яка цілеспрямовано проходила у місцях компактного проживання кримських татар», - акцентував він. 

Також, зазначив Барієв, минулого року розпочалася практика викрадення та вивезення із новоокупованих територій дітей до тимчасово окупованого Криму, депортація їх до росії.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення росіяни вивезли із новоокупованих територій до Криму щонайменше 6 тисяч дітей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-