Новий Рік – загрози, виклики, сподівання

Новий Рік – загрози, виклики, сподівання

Укрінформ
27 грудня, 14:30 - круглий стіл на тему: «Новий Рік – загрози, виклики, сподівання».

Організатор: Громадська організація «Агентство розвитку демократії та інформаційних свобод».

Учасники: Дмитро Золотухін - засновник Інституту постінформаційного суспільства; Микола Голомша – юрист, громадський діяч; Олексій Толкачов – ідеолог, засновник БФ "Омріяна Країна"; Олесь Журавчак – діяч мистецтв, волонтер; Руслан Рохов – керуючий партнер PGR Consulting Group LLC; Павло Жовніренко – політолог, громадський діяч; Андрій Сидельников – російський опозиціонер на еміграції, Лідер Міжнародного руху «Говоріть Громче!»; Олексій Францкевич - голова Благодійного Фонду «Вільна Білорусь»; Володимир Горбач - виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії.

Модератор: Юрій Федоренко - керівник ГО «Агентство розвитку демократії та інформаційних свобод».

Питання для обговорення:

  • Яка імовірність нового наступу з території Республіки Білорусь?
  • Готовність України відбити наступ.
  • Можливі наслідки залучення в/с РБ до бойових дій для білорусів та режиму Лукашенка.
  • Як вплине на наявну ситуацію нова хвиля мобілізації в рф?
  • Чи зачепить мобілізація до лав армії рф білорусів?

Формат заходу – офлайн (Зала 2)  + онлайн - включення.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 14:00 27 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна може запропонувати нову ціннісну парадигму світу - експерт

Україна зараз може запропонувати світу нову світоглядну та ціннісну парадигму. Про це сказав діяч мистецтв, волонтер Олесь Журавчик під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Новий рік – загрози, виклики, сподівання».

"Зараз боротьба йде в напрямку сильних міфологем і відродження тих давніх образів, які присутні в нашій культурі не тисячу років, не від Київської Русі. Я вважаю, що ці коди у нас проростають з давніх-давніх часів, яким близько 10 тисяч років. Це однозначно початок так званої Трипільcької культури - це була велика цивілізація, яка в свій час дала великий поштовх для розвитку людства. І мені здається, що Україна зараз знаходиться в такій фазі, що може запропонувати нову світоглядну, ціннісну парадигму в першу чергу", - сказав Журавчик.

Він зазначив, що одним з важливих факторів є культурна експансія саме через сенси, нові образи, нові архетипи, а також цінності, бо це основне, що ми можемо запропонувати.

За словами промовця, на сьогодні навіть у поп-музиці вже починають з'являтися давні українські архетипи.

"Навіть у поп-сфері всі почали згадувати ті образи. То образ русалки, то образ Мавки, то образ козака-характерника - і багато таких архетипів відроджується. Вони просто проростають. І зараз молодіжна творчість пішла. Вони знімають кліпи, пишуть вірші, де якраз витягують глибинні, сильні архетипи. Я переконаний, що вони відродять наші давні традиції", - додав Журавчик.

Як повідомлялося, дружина Президента України Олена Зеленська спільно з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком презентували в Парижі проєкт Ukraine. Out of blackout.

Заочні вироки та позбавлення громадянства знищують громадську думку в білорусі - опозиціонер

У білорусі цілеспрямовано знищується громадська думка, про що свідчать заочні вироки та позбавлення громадянства.

На цьому наголосив голова Благодійного фонду "Вільна Білорусь" Олексій Францкевич під час круглого столу на тему "Новий Рік – загрози, виклики, сподівання" в Укрінформі.

"Учора в білорусі було проведено перший заочний вирок. Тобто людей, які не перебувають на території рб, заочно засудили на 15 років. Водночас готуються зараз заочно позбавляти громадянства. Людей щодня ув’язнюють. Про які соціологічні опитування йтиметься", - зауважив він.

Францкевич підкреслив, що білорусь наразі знаходиться на шляху зближення з росією, що може коштувати першій державності. Зокрема, він підкреслив, що кремль намагається дотиснути лукашенка, аби той почав виконувати домовленості угоди у межах союзної держави.

"Для білорусі це свідчитиме не лише про втрату суверенітету, а в цілому про втрату такої держави, бо передбачено єдине військо та єдину валюта», - сказав голова БФ.

Як повідомлялося, в білорусі мінський міський суд заочно засудив до 12 років колонії загального режиму плавчиху Олександру Герасименю у справі про створення екстремістської організації та заклики до санкцій проти білорусі. У цій же справі також заочно було засуджено виконуючого директора Фонду Олександра Опейкіна. Його також засудили до 12 років, але у колонії посиленого режиму.

Обвинувачені на суді не були присутні, оскільки перебувають за кордоном з осені 2020 року. Це перший вирок у білорусі у кримінальній справі, яка розслідувалася в рамках "спецпровадження".

білоруський контингент можуть задіяти на окупованих рф територіях - опозиціонер

Військовослужбовців із білорусі можуть задіяти на тимчасово загарбаних рф територіях України для здійснення "стабілізаційних заходів".

Про це повідомив голова благодійного фонду "Вільна Білорусь" Олексій Францкевич під час круглого столу в Укрінформу.

"Ми маємо інформацію, що рф тиснутиме на лукашенка, аби втягнути білоруських солдатів у війну. Ідеться про контингент з 10-15 тис. воїнів з республіки білорусь, яких заведуть на вже окуповані території для певних стабілізаційних заходів", - сказав він.

На думку Францкевича, для прямого сухопутного вторгнення передумов наразі немає. За його словами, у рб немає достатньої кількості військ для вторгнення на територію України.

Лідер Міжнародного руху "Говорите громче!" російський опозиціонер Андрій Сидельников також вважає сухопутне вторгення з території білорусі малоймовірним, хоч і не виключає такої можливості. Найбільш реальним сценарієм, на його думку, є подальше використання білоруської військової інфраструктури російською федерацією.

"Якщо все ж таки наступ станеться, то білоруські солдати стануть "гарматним м’ясом" для розмінування території. Ними прикриватимуться, аби увійти на українську територію", - вважає він.

Як повідомлялося, українські прикордонники наразі не відмічають створення у білорусі наступального угруповання, яке було б готове станом на зараз здійснити вторгнення з території рб.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-