Інклюзивне суспільство в Україні. Шлях людини з інвалідністю до самостійного життя. Роль і задача кожного

Інклюзивне суспільство в Україні. Шлях людини з інвалідністю до самостійного життя. Роль і задача кожного

Укрінформ
28 грудня, 13:00 - дискусія на тему: «Інклюзивне суспільство в Україні. Шлях людини з інвалідністю до самостійного життя. Роль і задача кожного».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олена Чинка – заслужений майстер спорту України, керівниця Всеукраїнської ГО “Фонд підтримки і розвитку мистецтва та спорту «Єдина країна», магістр з фізичної терапії та ерготерапії; Олеся Перепеченко – тифлопедагог та реабілітолог, виконавчий директор ГС «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд»; Яна Копитіна – реабілітолог, доцент кафедри здоров’я, фізичної терапії, реабілітації та ерготерапії, член ГС «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд»;  Наталя Адамюк – ГО «Всеукраїнська громадська організація осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих», дослідниця та викладачка жестової мови, автор 150 статей; Тетяна Кривко – перша заступниця голови «Українське товариство глухих», займається проблемами соціального захисту глухих та реабілітацією осіб з порушеннями слуху; Марія Звягінцева – керівниця аналітичного напрямку ГО «Юридична сотня»; Марина Сириця – сімейний психолог БФ «Центр реабілітації та реадаптації «Ярміз»; Оксана Коляда – керівник ГО «Простір можливостей», представниця Коаліції ветеранських просторів.

До дискусії запрошені представники: ЗМІ, Фонду «Олени Зеленської», Міжнародного фонду «Відродження», Міністерства соціальної політики, Міністерства у справах ветеранів, Київської міської державної адміністрації, Українського ветеранського фонду, громадських організацій, бізнесу, міжнародних організацій та Посольств в Україні.

Ключові питання дискусіі:

  • Запровадження інклюзивної культури та цінностей інклюзивного суспільства в Україні на всіх рівнях: держава, громада, громадський сектор, бізнес, кожен громадянин.
  • Презентація проєкту «Практичного довідника для людей, цивільних та військових, які отримали інвалідність внаслідок війни».
  •  Роль держави, місцевих органів влади, громадського сектору у справі втілення Національної Стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Виступи будуть супроводжуватись сурдоперекладом.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Контактна особа: Оксана Дімітрова (050) 3166044

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували довідник практичних рекомендацій для людей з інвалідністю

Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО/ООС та їх родин “Ярміз” та низка громадських оргнаізацій, за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" створили довідник практичних рекомендацій для людей з інвалідністю.

Довідник, який був презентований в Укрінформі, буде корисним як військовим, які пережили поранення, мають внаслідок цього ампутацію чи порушення функцій, так і цивільним, які постраждали внаслідок російської агресії.

“Сьогодні виникає багато випадків, коли після поранень, медикаментозного, хірургічного лікування пацієнти опиняються на бездоріжжі. Вони не знають, куди їм далі звертатися, не розуміють, які їм далі відновлюватися - самостійно чи за допомогою фахівців, не знають, до кого звернутися... Нам потрібно навчити, як вижити, наприклад, після ампутації кінцівки або після втрати зору чи слуху, тому що людина потрапляє в нові умови, в яких не була раніше. За допомогою довідника ми намагаємося працювати не лише з пораненими, а й з членами їх родини. Ми маємо навчити і показати всі можливі напрацьовані шляхи для того, щоб людина максимально була самостійна і незалежна. Цей довідник буде корисним не тільки військовослужбовцям, зараз йде статистика щодо ведикої кількості поранених серед цивільного населення і дорослого і дитячого”, - розповіла на презентації довідника реабілітолог, доцент кафедри здоров'я, фізичної терапії, реабілітації та ерготерапії, членкиня ГС "Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору "Сучасний погляд" Яна Копитіна.

Довідник створений у межах проєкту "Інклюзивне суспільство в Україні. Довідник практичних рекомендацій" Центру реадаптації та реабілітації "ЯРМІЗ" та складається з двох частин, що містять поради фізіотерапевтів, реабілітологів, ерготерапетів та психолога для людей з ампутованими кінцівками, людей з порушеннями зору, порушеннями слуху та їхніх родин. Також в довіднику представлена юридична інформація стосовно порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, зразки необхідних документів, порядок отримання довідки МСЕК, тощо.

У довіднику є розділи порад психолога, описуються техніки саморегуляції, психологічні поради для членів родин людей з інвалідністю.

Також видання містить низку корисних контактів, зокрема, ліній психологічної допомоги, установ, які проводять лікування та реабілітацію, громадських організацій, які надають правову, соціальну допомогу.

Як зазначила на презентації представниця Українського товариства глухих Тетяна Крюкова, порушення якихось фукнцій кардинально змінює життя людини. Створений експертами довідник надає початкові відповіді людям, які зтикнулися з наслідками травми, поранення, що робити, як робити, як здобути самостійність попри наслідки поранення.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня 2021 року Олена Зеленська взяла участь у презентації книги про інклюзію «Світ без меж», яка розповідає про різноманіття та рівність, толерантне спілкування, коли у слові проявляється повага, а кожного приймають таким, як він є. Із грудня 2022 року книга «Світ без меж» доступна у вільному продажі, а також онлайн.

Відео:

 

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-