Посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні: результати візиту до Франції

Посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні: результати візиту до Франції

Укрінформ
19 грудня, 16:00 - брифінг на тему: "Посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні: результати візиту до Франції".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові  матеріали:

Франція готова допомагати Україні боротися з російською пропагандою - Ткаченко

Без міжнародної підтримки неможливо вести боротьбу з російською пропагандою, і Франція готова виступати лідером в питаннях інформаційної безпеки.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав під час брифінгу на тему: "Посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні: результати візиту до Франції" в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми бачимо за результатами досліджень наших колег в Європі, що російські наративи продовжують розповсюджуватись. Для цього існує не тільки формат офлайн, традиційний для телебачення, а й онлайн-платформи, ОТТ платформи. Без міжнародної підтримки і координації партнерів на Заході навряд чи обійдемось. З того, що розумію, саме французи готові виступати в тому числі лідерами в питаннях інформаційної безпеки", - сказав Ткаченко.

За його словами, це було б дуже доречно, зважаючи на вагомий вплив Франції не тільки в питаннях культури, а й в питаннях інформації.

Також Ткаченко зазначив, що під час візиту було підписано угоду з Лувром про запровадження аудіогідів українською мовою. Крім того, презентовано український проєкт про тисячолітню історію українського мистецтва- Ukraine. Out of blackout.

Як повідомлялося, дев'ятий пакет санкцій від Європейського Союзу заборонив мовлення на території ЄС російських медіа - "НТВ"/"НТВ Мир", "россия 1", "РЕН ТВ" та "Первый канал".

Закон про реформу містобудування не враховує європейські практики збереження культурної спадщини – Ткаченко

Ухвалений Верховною Радою закон щодо реформування сфери містобудівної діяльності не враховує європейські практики збереження культурної спадщини.

Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«На жаль, цей законопроєкт не враховує наразі європейські практики щодо збереження культурної спадщини. Тобто, він йде трохи у розрізі. Я розумію усі його перспективи стосовно полегшення проходження документів саме з приводу будівництва, але, як ви знаєте, буквально за 5 годин петиція щодо накладення вето на цей закон зібрала 25 тисяч підписів», - зазначив Ткаченко.

Він припустив, що ситуація, яка склалася довкола цього документу, дозволить таки повернутися до того, аби Україна при містобудівній діяльності враховувала найкращі практики з ЄС, щоб уважно це питання вивчалося у регіонах при створенні нових форм, а не лише експертиза МКІП грала роль.

«Також це привід для нас прискоритися стосовно більш масштабного закону щодо охорони культурної спадщини. Він давно вже назрів», - переконаний міністр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 грудня ухвалила закон щодо реформування сфери містобудівної діяльності (№5655). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації виступили з підтримкою цієї законодавчої ініціативи.

Міський голова Києва Віталій Кличко закликав народних депутатів доопрацювати законопроєкт, який, за його словами, «повністю нівелює контроль міст за будівництвом і створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок».

Петиція до Президента Володимира Зеленського з закликом застосувати вето до закону №5655 щодо реформування галузі містобудування набрала понад 25 тисяч необхідних для розгляду підписів.

Протягом всього періоду з моменту реєстрації в ВР в червні 2021 року цей законопроєкт викликав бурхливі дискусії.

Відновлення культурної галузі України коштуватиме до $3,8 млрд - Ткаченко

Уряд планує спрямувати на відбудову закладів культури 1-2 % від закладених на відновлення України коштів, що становить $3,8 млрд.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час брифінгу, що відбувся в медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Коли мова йде про загальний план відбудови – про ті $38 млрд, про які кажуть в уряді, то передбачається, що на галузь культури спрямують 1-2%. Це досить великі суми – близько $3,8 млрд. Це більш-менш реалістична оцінка збитків, які зазнали заклади культури за час військової агресії", - сказав міністр.

Водночас Ткаченко додав, країни ЄС приязно поставилися до ідеї надати 1% від бюджетів своїх міністерств культури на потреби України. За його словами, ці кошти допоможуть не лише підтримати культурні інституції, а й розпочати процес відбудови.

"Це слушна формула, оскільки ці кошти можуть спрямувати на рахунок UNITED24 або Українського культурного фонду чи Українського інституту книги. У цьому випадку ми, не маючи належного фінансування – бюджет, закладений на культуру скоротили у 2023 році, - отримаємо можливість не тільки інституційно підтримати культуру, а й розпочати процес відбудови", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО і надалі надаватиме всю необхідну допомогу Україні задля збереження й захисту культурної спадщини.

Повідомлялося, що уряд заявляв, що для повоєнної відбудови України знадобиться близько $38 мільярдів на рік.

Питання запуску україномовного аудіогіда в Луврі опрацьовується – Ткаченко

У паризькому Луврі запрацює україномовний аудіогід, нині це питання опрацьовується технічно.

Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«У Луврі відбувається процес перезапуску аудіогідів. Вони у них є досить застарілі, це дозволить отримати якісний продукт на виході, певний час це займе. Це дуже залежить від наших колег», – сказав Ткаченко.

За його словами, наприклад, україномовний аудіогід у Версальському палаці вже запущено, як і в багатьох інших музеях світу.

Як повідомляв Укрінформ, між Міністерством культури та інформаційної політики України, посольством України у Французькій Республіці та Лувром був підписаний меморандум про запуск аудіогіда.

Станом на середину листопада українською мовою «говорили» 50 історичних та культурних пам'яток 32 країн світу.

Арешт будівель "россотрудничества" сприяв би поверненню вкрадених в Україні культурних цінностей – Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко вважає, що арешт у різних країнах світу будівель федерального агентства у справах Співдружності Незалежних Держав, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (россотрудничества) сприяв би поверненню вкрадених рф в Україні культурних цінностей.

Таку думку глава МКІП висловив на брифінгу у Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

"Якщо вже Захід арештовує активи російських олігархів, державних корпорацій, є чудові організації "россотрудничества". У них є дужа велика кількість будівель по всьому світу. Накладання арешту на ці прекрасні будівлі, в тому числі розташовані в самому центрі Парижу, я думаю, були б гарною відповіддю щодо гарантів повернення нам цінностей (вкрадених – ред.)", - сказав Ткаченко.

Він нагадав, що тільки на Херсонщині росіяни викрали близько 80% музейного художнього фонду.

"Там наші фахівці зараз працюють над уточненням масштабів пограбування. Це питання поставило ЮНЕСКО з точки зору верифікації того, що було вкрадено, для запобігання незаконному трафіку наших цінностей", - додав урядовець.

Безперечно, підкреслив міністр, всі ці пограбування говорять про нищівну боротьбу росіян проти нашої культури та ідентичності. Та з іншого боку Україна має здійснювати кроки стосовно криміналізації російської діяльності у сфері культури.

Як повідомлялося, російські військові пограбували кілька десятків українських музеїв за час повномасштабного вторгнення. В тому числі солдати російської армії розграбували Херсонський художній музей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-