Нагальні потреби агросектору та сільського населення: представлення оцінки ООН щодо впливу війни на сільське господарство

Нагальні потреби агросектору та сільського населення: представлення оцінки ООН щодо впливу війни на сільське господарство

Укрінформ
16 грудня,  11:30 - пресконференція на тему: "Нагальні потреби агросектору та сільського населення: представлення оцінки ООН щодо впливу війни на сільське господарство".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Денис Башлик - заступник Міністра аграрної політики та продовольства України; П’єр Вотьє - голова офісу ФАО в Україні; Анна Бурка - провідна аналітикиня з досліджень, ФАО в Україні.

Коротко. Під час заходу будуть представленні ключові результати нового звіту ФАО про вплив війни на сільське господарство, а також спільний план дій ФАО та Мінагрополітики з вирішення проблем агросектору в 2023 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) +онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Пдсумкові матеріали:

Майже чверть сільських домогосподарств України зупинили або зменшили виробництво через війну - дослідження ФАО

В Україні 25% сільськогосподарських домогосподарств зупинили або зменшили обсяги виробництва продукції через війну.

Про це розповіла провідна аналітикиня з досліджень Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Анна Бурка під час презентації результатів дослідження впливу війни на сільські господарства в Україні у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"За результатами нашого дослідження близько 25% сільського населення, яке займається сільськогосподарською діяльністю зупинили або зменшили обсяги виробництва продукції через війну", - сказала вона.

Бурка зазначила, що у прифронтових областях 38% сільськогосподарських домогосподарств зупинили або зменшили обсяги виробництва продукції через війну. Зокрема, у Сумській, Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській та Миколаївській областях таких домогосподарств 40%.

Водночас понад 55% домогосподарств повідомили про зниження своїх доходів від виробництва сільськогосподарської продукції. З них 30% відзначили різке (на понад чверть) та значне (на понад 50%) зниження доходів. При цьому, більшість респондентів відповіли, що витрачають майже половину доходу на продукти харчування.

За оцінками ФАО, через війну сільські домогосподарства в Україні зазнали близько 2,25 млрд дол. США збитків. З них близько 1,26 млрд дол. збитків завдано у галузі рослинництва та 0,98 млрд дол. - тваринництва.

Під час дослідження було опитано 5 230 сільських домогосподарств у 22 областях України, за винятком територій Луганської та Херсонської областей, які на момент проведення не були під контролем українського уряду. Середній розмір домогосподарств - 4 особи.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками KSE Агроцентр, станом на 15 вересня 2022 року непрямі втрати в сільському господарстві України внаслідок агресії рф становлять 34,25 млрд доларів США.

Зокрема, зниження виробництва сільгоспкультур спричинило збитки у розмірі 14,2 млрд дол. Зменшення виробництва продукції тваринництва спричинили 348,7 млн дол. збитків. Йдеться про скорочення виробництва у живій вазі, а також річне зменшення виробництва молока, яєць та продукції бджільництва – очікуваний спад на рівні 10%.

ФАО планує допомогти 500 тис. українських домогосподарств відновити сільгоспдіяльність

У наступному році Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) планує допомогти 500 тис. українських господарств відновити сільськогосподарську діяльність.

Про це розповів голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У 2022 році ми допомогли 40 тис. домогосподарствам відновити (сільськогосподарську - авт.) діяльність. У новому році разом з Мінагрополітики ми плануємо збільшити кількість домогосподарств, яким ми допоможемо відновити сільськогосподарську діяльність, до 500 тис.", - сказав він.

Вотьє зазначив, що загалом допомоги у відновленні сільськогосподарської діяльності потребують 1,5 млн людей в Україні.

Речниця ФАО Вікторія Михальчук додала, що допомога надається домогосподарствам на прифронтових територіях.

За її словами, попередньо у 2023 році на допомогу українському агросектору ФАО планує спрямувати 205 млн дол. США. З них 100 млн дол. - безпосередньо на підтримку сільськогосподарських домогосподарств.

Як повідомляв Укрінформ, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за фінансової підтримки Канади у серпні розпочала проєкт із забезпечення українських аграріїв рукавами для зберігання зерна. Українські фермери отримають близько 31 тис. зернових рукавів, місткістю 200 тонн кожен, що забезпечить зберігання близько 30% від загальнонаціональної потреби. За попередніми оцінками, потреба у зберіганні становить 15,7 млн т.

Крім цього, ФАО за фінансової підтримки уряду Японії у серпні почала надавати допомогу сільськогосподарським підприємствам (земельні угіддя яких не перевищують 50 гектарів) у забезпеченні насінням озимих та ярих культур під урожай 2023 року.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-