Визволений Південь: як змінилися уявлення громад про себе та Україну

Визволений Південь: як змінилися уявлення громад про себе та Україну

Укрінформ
14 грудня, 12:30 -  пресконференція на тему: “Визволений Південь: як змінилися уявлення громад про себе та Україну”.

Організатори: Укрінформ, Головна редакція “Центр стратегічних досліджень та інформаційної безпеки”, Центр Близькосхідних досліджень.

Учасники: Сергій Данилов - заступник директора Центру Близькосхідних досліджень; Ігор Семиволос - виконавчий директор Центру Близькосхідних досліджень; Артем Петрик - старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону (Клайпедський університет); Сергій Немцев - головний спеціаліст Сектору моніторингу ситуації на окупованих територіях Департаменту культурної спадщини МКІП; Євгеній Шатілов - координатор історичного проєкту LEGIO Historica, науковий співробітник Національного військово-історичного музею України; Максим Майоров - ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”; Олександр Корняков - фотограф; Володимир Купрій - експерт з децентралізації у міжнародних проєктах; Вадим Яровий - відповідальний секретар Херсонської обласної організації Національноі спілки краєзнавців України (онлайн); Віктор Михайлов – письменник; Олександр Богомолов - директор НІСД; Денис Чистіков - ППУ в АРК і Севастополі. 

Теми для обговорення:

  • Російський окупаційний режим: наскільки тотальним був контроль?
  • Випробування окупацією: чи можна покладатися на свого сусіда?
  • Символи спротиву та колаборації: довкола чого гуртувалися люди?
  • Ідентичність громад: до і після окупації
  • По той бік фронту: образ України для людей в окупації

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 14 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Литовські історики назвали оборону Антонівського мосту і трагедію в Бузковому парку Херсона "новими Крутами"

Литовські історики вважають, що оборона Антонівського мосту і трагедія у Бузковому парку Херсона у перші дні повномасштабного вторгнення рф стали "новими Крутами".

Про це сказав старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Клайпедського університету Артем Петрик під час конференції в Укрінформі.

"Литовські колеги назвали події поблизу Антонівського мосту 24-26 лютого та події 1 березня, а саме жертви серед тероборонівців у Бузковому парку, "новими Крутами". Також сказали: "Ви маєте їх внести до свого героїчного пантеону", - зазначив історик.

Він зауважив, що сакральною у місті стала державна символіка України, зокрема герб і прапор: "Херсонці навіть заздрили Миколаєву, бо над ним майорів блакитно-жовтий прапор, попри те що місто бомбардували".

За його словами, образ Херсона наразі набув мілітарного характеру. Самі жителі міста сприймають його крізь призму роботи Збройних сил.

"90% позитивності українського образу - це ЗСУ. Херсонці не дадуть збрехати - це для них щось святе... Українська армія була поза критикою (навіть під час окупації - ред.)", - сказав Петрик.

За його словами, російські загарбники намагалися дискредитувати українську армію напередодні визволення міста, мовляв, ЗСУ б’ють по Антонівському мосту. Однак реакція у херсонців була зворотною: "ЗСУ по вас же б'ють, тобто - наближаються".

Відповідальний секретар Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Вадим Яровий додав, що ці обстріли були сповіщеннями про прийдешнє звільнення, оскільки зв'язку у місті не було. "Страшно, але це ж наші стріляли по окупантах. Тому навіть вибухи надавали підтримку", - зазначив він.

Експерти підкреслили, що віра у Збройні сили підтримувала херсонців під час окупації.

Як повідомляв Укрінформ, 11 листопада Президент Володимир Зеленський заявив, що Херсон повертається під контроль України.

Херсон був захоплений російськими військами 2 березня. Наступ розгортався з напрямку тимчасового окупованого Кримського півострова. 1 березня загарбники прорвалися до обласного центру на бронетехніці. У Бузковому парку по вулиці Нафтовиків представники територіальної оборони Херсона, які прагнули зупинити ворожу колону бронетехніки, прийняли бій з російськими військовими, маючи на озброєнні лише “коктейлі Молотова”. Тоді в Бузковому парку міста росіяни вбили понад 20 героїв.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-