Збитки та допомога постраждалим українським аграріям

Збитки та допомога постраждалим українським аграріям

Укрінформ
24 листопада, 13:00 - брифінг на тему: “Збитки та допомога постраждалим українським аграріям”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Урожай кукурудзи у деяких регіонах України не буде зібраний до кінця зими - експерт

У деяких регіонах України через погані погодні умови аграрії не зможуть зібрати цьогорічний врожай кукурудзи до кінця зими.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Їздячи по Україні ми бачимо, що кукурудза стоїть в полях. І в багатьох регіонах вона буде стояти ще цілу зиму", - розповів він.

Марчук додав, що аграрії, які не встигнуть зібрати цьогорічний врожай кукурудзи до старту весняної посівної точно не будуть сіяти цю культуру весною 2023 року. За його словами, наразі кукурудза є популярним продуктом на міжнародному ринку і скорочення площі посівів матиме негативні наслідки для українських сільгосптоваровиробників.

Він також зазначив, що у поточному маркетинговому році українські аграрії планували зібрати близько 30 млн т кукурудзи.

"Це досить хороший показник, але ми зберемо значно менше", - сказав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 17 листопада в Україні зібрано 12,3 млн т кукурудзи на зерно при врожайності 58,1 ц/га з 2,1 млн га (50% від загальної площі посівів).

В Українській зерновій асоціації прогнозують, що врожай кукурудзи в цьому сезоні можна очікувати на рівні 24 млн т (у минулому МР - 37,6 млн т), при цьому експорт може скласти близько 20 млн т, а перехідні запаси - 7,8 млн т.

Аграрії підготували альтернативний законопроєкт для боротьби з недоотриманням валютної виручки

Українські аграрії підготували альтернативний законопроєкт №8166-1 для боротьби з недоотриманням валютної виручки від експорту.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми виступили з альтернативним законопроєктом, який говорить про те, що треба боротися з "тінню" і з тим, що валютна виручка залишається за кордоном. Але потрібно створити умови, які б не перешкоджали малому та середньому бізнесу", - розповів він.

Марчук зазначив, що альтернативний законопроєкт пропонує запровадити механізм, відповідно до якого виробник зможе експортувати свою продукцію на ту суму, з якої впродовж року сплатив податки. Або аграрії зможуть експортувати певний обсяг продукції на суму, еквівалентну сумі валютної виручки, повернутої до бюджету раніше.

"Це, в принципі, прозорий механізм, який би дав можливість усім учасникам ринку мати рівний доступ до експорту", - наголосив експерт.

Він додав, що законопроєкт "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо запровадження режиму експортного забезпечення" є альтернативою до законопроєкту №8166, яким передбачається створення депозитів для кожної експортної операції, що має забезпечити повернення валютної виручки від експорту до держави.

За словами Марчука, такий механізм перешкоджатиме малим та середнім агровиробникам експортувати свої продукцію і фактично встановить монополію великих виробників на експорт.

Як повідомлялося, законопроєкт №8166 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур» було зареєстровано у парламенті 1 листопада 2022 року. Згідно з пояснювальною запискою до документа, його мета - забезпечити повернення валютної виручки до держави та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів з України, шляхом встановлення режиму попередніх експортних депозитів.

Законопроєкт №8166-1 було зареєстровано у парламенті 15 листопада 2022 року.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-