Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати

Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати

Укрінформ
22 листопада, 11:00 -  відкрита дискусія на тему: “Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати”.

Організатор: Національна платформа стійкості та згуртованості.

До участі запрошені: Антон Кориневич - Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України; Марія Мезенцева - народна депутатка України, голова постійної делегації України в ПАРЄ; Юлія Тищенко - співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості; Олександр Павліченко -  виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини; Олег Гавриш -  головний консультант кабінету голови Офісу Президента України; Зера Козлиєва - офіс Генерального прокурора України; Володимир Лупацій - співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості; Ольга Веснянка - правозахисниця, експертка Ради Європи, журналістка; Олександра Романцова - виконавча директорка “Центру громадянських свобод”, співзасновниця ініціативи “Трибунал для Путіна”; Ігор Козловський - вчений, громадський активіст.

 Питання до обговорення:

  • Можливі сценарії та хід підготовки створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України.
  • Міжнародний досвід створення спеціальних трибуналів.
  • Коли і як буде покарано військових злочинців: чого очікувати українському суспільству.

Довідково. Національна платформа стійкості та згуртованості започаткована у лютому 2018-го року.  Стратегічні пріоритети платформи – це стійкість держави та суспільства, згуртованість та єдність. За час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 70 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту “Побудова стійкості до конфлікту шляхом діалогу”.  Цей захід організований в рамках проєкту “Побудова стійкості до конфлікту через діалог”, який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація на подію за посиланням: https://forms.gle/ZSoCP7SnE5dtUKRw9

Акредитація обов’язкова за тел.: +38 097 988 91 41,  e-mail: natplatformdialogue@gmail.com  

Акредитація триватиме до 10:30 22 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українці згуртовані у своєму бажанні притягнути до відповідальності російське керівництво - ОП

Українці згуртовані в тому, що хочуть побачити справедливість і притягнення до відповідальності російського керівництва за скоєні в Україні злочини.

Про це сказав головний консультант кабінету голови Офісу Президента України Олег Гавриш під час відкритої дискусії на тему: “Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати” в Укрінформі.

"Ми провели дуже велике соціологічне опитування в одній з найбільших країн Європи. І це опитування показало, що 86% людей в цій країні підтримує відповідальність володимира путіна за злочин агресії, який росія створила стосовно України. Це перше. Якщо б ми провели таке опитування в Україні, то, напевно, отримали б 100% підтримки. І це саме є та згуртованість. Українці згуртовані в тому, що хочуть побачити справедливість. Вони хочуть, щоб нарешті російське керівництво понесло відповідальність", - сказав Гавриш.

За його словами, як би не повернулась далі ситуація, все одно Україна ніколи не пробачить путіну та його оточенню того, що сталося.

Співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко зауважила, що тема відновлення справедливості пов’язана з темою національної стійкості, і без вирішення відповідних питань неможливий дійсно стійкий мир. "Без дійсного засудження першопричин. І цей кейс є важливим не тільки для України, мені здається, що він важливий для Європи, для різних світових практик у майбутньому. Це такий важливий прецедент в 21 столітті", - сказала вона.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Ідеологія "русского мира" гібридна - науковець

Ідеологія "русского мира" є гібридною, оскільки відбувається своєрідна підміна й ідеї стають більшими за реальність.

Таку думку висловив громадський активіст, науковець, релігієзнавець Ігор Козловський під час відкритої дискусії “Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати” в Укрінформі.

"Коли ми говоримо про гібридність, тут треба починати з того, що сама ідеологія "русского мира" - це гібридна ідеологія. Проблема не в змісті ідей, які там закладено, а в тому, що відбувається своєрідна підміна. Ці ідеї стають більше, ніж реальність, вони заперечують реальність, і навіть навпаки - вони спрямовані на те, щоб знищувати ту реальність, в якій ми живемо. Ми для них не є реальними, ми є тими, ким вони (ідеологи "русского мира" - ред.) нас намалювали. І якщо ми не збігаємося з їхніми ідеями, то ми повинні бути знищені", - зазначив Козловський.

Він наголосив, що скоєні росіянами злочини не є окремими епізодами - це системні репресії, бо вони не є ініціативою окремих людей, які скоюють ці злочини, а це "запрограмовано" росією.

За словами науковця, росія цілеспрямовано знищує міжнародну систему безпеки і законодавства щодо поводження на війні.

"У нашому громадянському суспільстві і взагалі в українського народу є ... величезний запит на справедливість. З ініціативи Станіслава Асєєва створено фонд "Ініціатива справедливості". Зараз Станіслав практично місяць вже перебуває в США, зустрічається на всіх рівнях, починаючи з Держдепу та закінчуючи громадськістю. Він це робить для того, щоб донести інформацію… Це величезна робота, і це також важливо для того, щоб світ побачив, що кара неминуча, і всі будуть притягнені до відповідальності", - наголосив Козловський.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-