Всесвітній день боротьби з діабетом: 100 років інсуліну. Знання сьогодні для захисту завтра

Всесвітній день боротьби з діабетом: 100 років інсуліну. Знання сьогодні для захисту завтра

Укрінформ
14 листопада, 11:00 - пресконференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з діабетом.

Організатори: Міжнародна діабетична асоціація України, Українська Діабетична Федерація.

Спікери: Людмила Петренко — президент Міжнародної діабетичної асоціації України, головний редактор науково-популярного журналу “ДІАБЕТИК”, Валентина Очеретенко - голова Ради Української Діабетичної Федерації.

Довідково. 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Його мета - привернути увагу державних і політичних діячів, вчених, медиків та керівників лікувально-оздоровчих установ до забезпечення повноцінного життя хворих на цукровий діабет.

У рамках Дня діабету проводяться різноманітні заходи, які сприяють налагодженню конструктивного діалогу громадських організацій та хворих на цукровий діабет з представниками медичних закладів. Цьогорічна тема Дня діабету - «100 років інсуліну. Знання сьогодні для захисту завтра».

Програма заходу:

11:00 - 12:00 Пресконференція. 

Теми до обговорення:

  • Профілактика, діагностика та лікування пацієнтів з цукровим діабетом в Україні.
  • Стан діабетичної допомоги та перспективи розвитку.

До участі запрошені: Людмила Петренко - президент Міжнародної діабетичної асоціації України; Валентина Очеретенко  - голова правління Української діабетичної федерації; представники МОЗ, НСЗУ. 

12:00 - 14:30 Онлайн - конференція:

  • 12.00 - Відкриття ВДД-2022.
  • 12.05 - Вітання.
  • 12.20 - Історія в титульних сторінках – 30 років науково-популярному журналу «Діабетик». 25 років – Міжнародній діабетичній асоціації України. Захист прав і інтересів хворих на цукровий діабет. Людмила Петренко  - головний редактор журналі «Діабетик», президент МДАУ.
  • 13:00 - Нагородження партнерів.
  • 13:10 - «Самоконтроль при цукровому діабету», Процюк О.В., д. мед. наук, доцент, зав. кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НУОЗ України ім. П.Л. Шупика.
  • Відеоролик «Долфі».
  • 13:40 - «Права і можливості пацієнта при отриманні інсуліну», Комісаренко Ю.І., д.мед. наук, професор, зав. Кафедрою ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.
  • 14:10 - Як скоротити час на лаболараторні дослідження в умовах повітряних тривог. Права пацієнтів. Пам’ятка.
  • Відеоролик «Долфі»

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 14 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі відбулися заходи до Всесвітнього дня боротьби з діабетом

В Укрінформі 14 листопада відбулася низка лекцій, присвячених Всесвітньому дню боротьби з діабетом.

“Діабет - це довічна невиліковна хвороба, до третини людей живуть з діабетом, не знаючи про хворобу. Половина людей з діабетом не досягають цільових показників оптимального рівня глюкози крові. Діабет є першопричиною низки неінфекційних захворювань”, - сказала на відкритті заходів голова Ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко.

Також вона наголосили, що три чверті бюджету охорони здоров’я витрачаються на лікування ускладнень діабету, а не самої хвороби. І причина цього, на думку експерта, відсутність у людей з діабетом відповідних знань.

Так, за її словами, у світі кожен десятий дорослий живе з діабетом, а це 537 млн людей. У період з 2000 року по 2019 рік стандартизовані за віком показники смертності від діабету зросли на 3%. За 2021 рік 6,7 млн людей через діабет отримали ускладення.

В Україні, за даними Очеретенко, з 2019 року по 2020 рік кількість пацієнтів, що отримують інсулін, збільшилася на 5,2%, з 2020 по 2021 рік — на 4,7%.

Натомість, як відзначила експерт, ситуація погіршується, в тому числі через військову агресію росії, коли в рази ускладнюється доступ пацієнтів до ліків, а постійні стреси провокують ускладнення діабету.

Експерт наголосила, що у попередженні розвитку діабету, ускладнень діабету велику роль відіграє інформаційна робота з населенням та навчання людей, які вже мають цю хворобу. Щорічно Міжнародна діабетична асоціація України, Українська Діабетична Федерація проводять низку заходів, які, на жаль, останні три роки неможливі спочатку через пандемію COVID-19, тепер через військову агресію російської федерації проти України.

Цього року в межах заходів до Всесвітнього дня боротьби з діабетом в Укрінформі пройдуть такі лекції: «Самоконтроль при цукровому діабету», Процюк О.В., д. мед. наук, доцент, зав. кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НУОЗ України ім. П.Л. Шупика; «Права і можливості пацієнта при отриманні інсуліну», Комісаренко Ю.І., д.мед. наук, професор, зав. Кафедрою ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.

Також буде презентовано пам’ятку для пацієнтів, в якій є інформація про права пацієнтів, алгоритм як скоротити час на лабораторні дослідження в умовах повітряної тривоги тощо.

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Його мета - привернути увагу державних і політичних діячів, вчених, медиків та керівників лікувально-оздоровчих установ до забезпечення повноцінного життя хворих на цукровий діабет. У рамках Дня діабету проводяться заходи, які сприяють налагодженню конструктивного діалогу громадських організацій та хворих на цукровий діабет з представниками медичних закладів. Цьогорічна тема Дня діабету - «100 років інсуліну. Знання сьогодні для захисту завтра».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-