Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра» на тимчасово окупованих територіях

Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра» на тимчасово окупованих територіях

Укрінформ
7 листопада, 14:00 -  панельна дискусія на тему: «Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра» на тимчасово окупованих територіях».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи; Валентина Потапова - голова Центру громадянської просвіти "Альменда"; Андрій Діхтяренко - головний редактор онлайн-видання «Реальна газета».

Актуальні теми:

  • Насильницька мілітаризація Криму та кримчан. Як росія перетворює півострів на аналог Північної Кореї.
  • Ті, що йшли за танками: як російська освіта з’являється на тимчасово окупованих територіях.
  • Недитячі ігри: як росіяни роками підтримували «козачі кадетські корпуси» та інші осередки виховання.
  • Вбивча культура: чому за Пушкіним завжди йдуть російські гармати?

Участь за попередньою реєстрацією https://forms.gle/MZ3u3QqZsnEEisvD7

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В ОРЛО діють 62 класи, які використовують для мілітаризації дітей - експерт

Щороку на тимчасово окупованій території Луганської області зростала кількість "казацьких" та "кадетських" класів, де основним напрямком навчання є військова підготовка.

Про це сказав головний редактор онлайн-видання «Реальна газета» Андрій Діхтяренко під час панельної дискусії «Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра», що відбулася в Укрінформі.

«Кількість «казацьких» класів на окупованій Луганщині зростала в арифметичній прогресії: у 2018 – 2019 роках було 8 таких класів, у 2020-му році – 18 класів, а в 2021-22 роках діють 62 "казацькі"класи, у яких навчається 1200 дітей. Це серйозна проблема, окупанти роблять усе, щоби молоде покоління на окупованих територіях після школи одразу йшло воювати. Для дітей, які навчаються в цих «казацьких» класах, це вже природно», - зазначив Діхтяренко.

За його словами, для цих класів загарбники спеціально розробили шкільний курс «Історії та культури «казацтва» Луганщини».

Діхтяренко зауважив, що в «казацьких» класах основними напрямками навчання є військова підготовка, релігійне виховання, пропаганда сімейних патріархальних традицій.

«Обов'язковою є ідеологічна обробка дітей, що базується на російському імперстві, антиукраїнській політінформації і «заказачуванню». Тобто дітям пояснюють, що вони, фактично, є нащадками донських козаків, або ж діє посвята в козаки», - зазначив експерт.

За його словами, впроваджували «казацьку освіту» на Луганщині Сергій Юрченко, який перед цим курував «казаків» у Криму, та киянин Олексій Селіванов, який до 2014 року очолював осередки місцевих проросійських «казаків».

" Їхніми "кураторами" є люди, які впроваджували «казацьку», мілітарну освіту в рф. Це депутат держдуми рф Віктор Водолацький, який керує осередком козаків у Ростовській області. Також колишній заступник губернатора Краснодарського краю, один з ідеологів впровадження казацької мілітарної освіти на Кубані Микола Долуда. Показово, що на Кубані діє 4550 «казацьких» класів, випускники яких пішли воювати проти України», - зауважив Діхтяренко.

За його словами, вже відомо про випадок, коли випускник «казачого» класу з ОРЛО загинув на війні рф проти України.

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає проявом геноциду формування загарбниками на тимчасово захоплених територіях України регіональних відділень «юнармії».

На захоплених територіях загарбники намагаються побудувати "кримську" модель мілітаризації дітей – експерт

На захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей загарбники впроваджують "кримську" модель мілітаризації дітей.

Про це під час панельної дискусії в Укрінформі заявила голова Центру громадянської просвіти "Альменда" Валентина Потапова.

«На окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей загарбники, як під кальку, будують кримську модель мілітаризації. Ми бачимо те ж саме, що було в Криму: знищення підручників, заборону викладання історії України та української мови, появу мілітарних кадетських класів. Так, 12 жовтня в Запорізькій області відкрили перший загін «юнармії», - зауважила Потапова.

За її словами, загарбники для мілітаризації дітей не лише відновили радянську гру «Зарниця», а й впровадили для дітей від 7 до 9 років гру «Зарничка». Також з'явилась програма «Земський вчитель», коли «неправильних» учителів замінюють на «правильних», тобто з росії.

«рф на окупованих територіях намагається стерти українську ідентичність молоді та замінити її на російську, використовуючи для цього мілітаризацію», - наголосила Потапова.

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає проявом геноциду формування загарбниками на тимчасово захоплених територіях України регіональних відділень «юнармії».

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-