Мовні акти, які змінюють Україну. Презентація нової книжки Тараса Марусика

Мовні акти, які змінюють Україну. Презентація нової книжки Тараса Марусика

Укрінформ
9 листопада, 13:00 -  круглий стіл на тему: «Мовні акти, які змінюють Україну».

Організатор: Уповноважений із захисту державної мови.

Учасники: Тарас Марусик – автор книжки «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну», експерт з питань мовної політики, громадський діяч; Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови; Павло Гриценко – директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор; Володимир Василенко – Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор; Ігор Сліденко – суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, доцент; Феодосія Колесник  – голова ГО «Освітньо-європейський центр Феодосії Колесник», автор проєкту і підручника «Говори українською, бо живеш на своїй землі!» (онлайн);  Іван Лозовий – юрист-міжнародник, громадський активіст;  Віра Соловйова – директор видавництва «Кліо».

Коротко. Захід присвячений мовній ситуації і становищу української мови в контексті обговорення виданої цього року праці експерта з питань мовної політики, журналіста, публіциста Тараса Марусика «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну». Його книжка – це цінне джерело хронології мовних подій і мовної політики.

Учасники заходу поділяться думками про книжку і висловлять своє бачення мовної ситуації і становища української мови.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 9 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Потрібно боронити мову на мовному фронті — експерт

Мова є важливим чинником державотворення, якби мовне питання було вирішене відразу після здобуття Незалежності, українці сьогодні не мали б війни.

На цьому наголошували учасники круглого столу «Мовні акти, які змінюють Україну» в Укрінформі, під час якого також відбулася презентація книжки Тараса Марусика «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну».

За словами автора, книга відображає хронологію мовних подій та мовну ситуацію в Україні, охоплюючи час від ухвалення в 1989 році ключового закону про мови в Українській РСР і впровадження в тодішній Конституції статті про державний статус української мови і до сьогодення.

Директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко відзначив високий рівень інформативності і доказовості книги.

«Це не просто документальна книга, ця книга — документ епохи. Вона фактично продовжує серію того, що було зроблено Віктором Кубайчуком, який склав хронологію заборон української мови. Продовжити цю справу взявся Тарас Марусик. З мови виростала Україна, з мовою вона зараз стверджується. Шкода, що багато наших політиків розуміють мову не так, як треба. Для українського суспільства українська мова — це гігантський чинник державотворення... Якщо це фактор існування держави, то це має бути в полі зору найвищих ешелонів влади», - наголосив професор Гриценко.

Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко зазначив, що книга Марусика є літописом боротьби за українську мову.

«Якби мовне питання було вирішене одразу після здобуття Незалежності України, на початку 90-х, то ми б сьогодні не мали війни! Натомість почали виникати ідеї про «русский мир», про те, що росіяни та українці — це один народ. Якби у суспільстві активно запроваджувалася українська мова, то у путіна не було б маніакальних бажань і ілюзій, що українці - це ті ж самі росіяни, яких можна легко підкорити», - зауважив Василенко.

Голова ГО «Освітньо-європейський центр Феодосії Колесник» Феодосія Колесник вважає книгу дуже важливою для філологів.

«Книга «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну» містить дуже багато важливих фактів, яких в інших джерелах не знайдеш. У ній зібрані факти боротьби за мову і за її носіїв. Тарас Марусик дає відповіді на актуальні питання, які можуть використовувати філологи для лекцій: чому українська держава має фокусуватися на мові, як захистити сьогодні мовні права, чи варто боротися з порушенням прав україномовних громадян. Книга показує, що потрібно боронити мову на мовному фронті», - наголосила філолог.

Відео:


 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк


 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-