Валютний контроль: як не знищити аграрний експорт?

Валютний контроль: як не знищити аграрний експорт?

Укрінформ
8 листопада, 15:30 - онлайн-пресконференція на тему: «Валютний контроль: як не знищити аграрний експорт?».

Організатори: ВАР, УКАБ.

Спікери: Петро Мельник - президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», виконавчий директор Agricom Group; Дмитро Кохан - заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада»; Олена Ворона - директор з операційної діяльності Групи АГРОТРЕЙД; Марія Ревенко - заступник генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Теми до обговорення:

● Проблематика неповернення валютної виручки за зернові та поточна ситуація на аграрному ринку.

● Основні положення законопроєкту №8166 щодо запровадження спеціальних експортних процедур та їх вплив на аграрний бізнес.

● Альтернативні шляхи врегулювання питання тіньового ринку зерна.

Формат заходу – онлайн.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://bit.ly/3ThW4tj

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно посилатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ухвалення закону про експортні депозити призведе до скорочення експорту та валютних надходжень - експерт

Реалізація законопроєкту щодо запровадження спеціальних експортних процедур (№8166), яким передбачено створення депозитів для кожної експортної операції, призведе до скорочення обсягів експорту та валютних надходжень.

Про це сказав президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Мельник під час пресконференції в Укрінформі.

"Такий законопроєкт (№8166 - авт.) мав би на меті спонукати до збільшення і покращення підприємницької діяльності в Україні, але очевидно, що він призведе до значного скорочення експорту та валютних і податкових надходжень", - наголосив Мельник.

За його словами, автори документа мають на меті вирішити проблему неповернення валютної виручки від експорту. Законопроєкт №8166 передбачає, що експортери, у тому числі аграрні, повинні будуть відкривати депозитні рахунки для кожної експортної операції. На цих рахунках буде заморожено не менше 15% від суми експортного контракту.

Президент УКАБ зазначив, що такий механізм може сприяти появі нових схем і водночас буде гальмувати аграрний експорт та погіршувати ситуацію на ринку. Мельник заявляє, що наразі українські агропідприємства перебувають на межі ліквідності і майже не мають обігових коштів для відкриття таких рахунків.

Заступник голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Дмитро Кохан додав, що законопроєктом передбачено, що депозитні кошти будуть передані у розпорядження Національному банку України. Водночас він вбачає ризик того, що гроші будуть повертатися дуже довго або взагалі не будуть повернені.

Крім цього, документ визначає, що максимальна сума всіх депозитів, після якої можна не відкривати нових рахунків для інших ооперацій, має становити 35 млн грн. На думку Кохана, це положення може призвести до того, що експортери просто поповнюватимуть депозити на цю суму, а інші експортні операції проводити без повернення валюти.

Експерт наголошує, що у бюджету існує проблема неповернення валюти від експорту, і її потрібно вирішувати. Проте для цього, стверджує він, потрібно відкликати законопроєкт №8166 та провести зустрічі з бізнесом та аграріями для напрацювань спільного рішення.

Як повідомлялося, законопроєкт №8166 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур» було зареєстровано у парламенті 1 листопада 2022 року.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, його мета - забезпечити повернення валютної виручки до держави та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів з України, шляхом встановлення режиму попередніх експортних депозитів. Також документ націлений на недопущення легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, через експорт продукції.

Автори законопроєкту, посилаючись на дані Національного банку, зазначають, що загальний обсяг неповернення валютної виручки становить понад 5 млрд доларів, з яких понад 4 млрд доларів припадає на експорт зерна та продуктів його переробки, а також олійних культур.

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-