Результати визнання Україною незалежності суб'єктів рф

Результати визнання Україною незалежності суб'єктів рф

Укрінформ
25 жовтня, 14:00 - брифінг на тему: «Результати визнання Україною незалежності суб'єктів рф».

Організатори:  Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Федір Веніславський - представник Президента України у Верховній Раді України (онлайн).

Актуальні теми:

  • Результати визнання Україною незалежності суб'єктів рф.
  • Можливість розміщення миротворців на кордоні з білоруссю.
  • Законодавча робота.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Визнання Україною незалежності Республіки Ічкерія відбулося відповідно до міжнародних норм - Веніславський

Визнаючи незалежність Чеченської Республіки Ічкерія, Україна діяла згідно з міжнародними нормами. За свою державність можуть боротися й інші народи, окуповані росією.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ розповів представник Президента України у Верховній Раді України Федір Веніславський.

"путін, коли почав спроби анексувати частину території України, фактично намагався визнати якісь адміністративні одиниці як суб’єкти, які мають право на реалізацію свого права на самовизначення, що абсолютно не відповідає ані статуту ООН, ані загалом всім міжнародним документам, які регламентують ці питання. Натомість сама росія у своєму складі має дуже багато суб’єктів, які за всіма міжнародними документами мають реальне право на самовизначення. І відповідно, ми в даному випадку діяли у повній відповідності до норм державного права, визнаючи Республіку Ічкерія як незалежний від рф суб’єкт", - сказав Веніславський.

За його словами, наразі немає жодних пістав, аби визнати незаконним договір, який уклали Ічкерія та росія після першої чеченської війни у 1994-96 роках.

"Перша чеченська війна завершилася підписанням документу, в якому було передбачено, що Чеченська Республіка Ічкерія має право на свою державність. Тобто ми фактично констатували статус кво, який був створений ще в 90-х роках. Потім у Другій чеченській війні росія природньо відмовилася від своїх зобов’язань за цим двостороннім договором. А ми вважаємо, що жодних підстав, щоб вважати цей договір таким, що не має юридичної сили, наразі точно не має", - заявив представник Президента.

Веніславський додав, що такі норми можуть діяти і для інших суб’єктів рф, які після розпаду СРСР проголошували свою незалежність.

«У 90-х роках, коли припинив своє існування СРСР, окрім 15 республік колишнього Союзу, була ще ціла низка інших суб’єктів рф, які також проголошували свою декларацію про державний суверенітет. Вони мають абсолютне право вимагати цієї державності і добиватися її своїми діями. Тому я думаю, це рішення Верховної Ради, звернення до міжнародних інституцій – воно може, і ми переконані, що започаткувало такий тривалий і послідовний системний процес виходу із складу російської федерації суб’єктів, які мають таке право за статутом ООН», - запевнив Веніславський.

Як повідомлялося, український парламент ухвалив Заяву Верховної Ради України про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу.

Українські бійці повністю забезпечені зимовим одягом – Веніславський

Збройні Сили України повністю забезпечені до зимового періоду необхідним одягом. Про це повідомив представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Станом на сьогодні, жодних проблем із забезпеченням військовослужбовців зимовим одягом немає. Більше того, вже є надлишки військового зимового одягу, які постачаються на склади. Тобто, якщо виникне додаткова необхідність, одяг буде поставлено», - запевнив він.

Проте, за його словами, не вистачає боєприпасів .

"На превеликий жаль, проблеми деякі є саме з боєприпасами старого радянського зразка – 152 калібр. Ми над цим працюємо. Але у зв’язку з війною міжнародний ринок цих боєприпасів уже вичерпаний. росія також відчуває їх дефіцит і намагається їх купувати. Тобто це є проблема. Інших проблем із забезпечення сектору оборони немає", - повідомив представник Президента.

Раніше повідомлялося, що Збройні сили України отримають 11 потужних комплексів безпілотників PUMA-LE.

Постачальників комплектуючих для дронів Shahed можуть притягнути до відповідальності - Веніславський

Україна може ініціювати розслідування постачання Ірану деталей для виробництва дронів Shahed та притягнення відповідних компаній до відповідальності.

Про це заявив представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Невипадково Іран є однією з країн, яка постійно перебуває під санкційним тиском західних партнерів, ООН. Є резолюція Генеральної асамблеї, яка забороняє торгівлю з цією країною товарами, які мають подвійне або військове призначення. Тут ми можемо чітко ініціювати розслідування щодо поставок до Ірану тих комплектуючих, які дозволили, всупереч накладеним санкціям і резолюції Генеральної асамблеї, виробляти ці безпілотники смертоносної дії, які є фактично одним із видів озброєння. Ті компанії, які поставляли комплектуючі, можуть бути притягнуті до відповідальності", - повідомив Веніславський.

Він запевнив, що українська влада продовжує працювати задля того, аби санкційний тиск проти росії посилився.

«Ми будемо порушувати питання про сам Іран як про порушника норм міжнародного права, який торгує тим, що призводить до смертей мирних громадян України. Необхідно посилювати санкційний тиск і застосовувати нові санкції на підставі того, що це вже, безперечно, є порушенням ще однієї резолюції Генеральної асамблеї ООН, - до російської федерації. Тому в цих напрямках і Міністерство закордонних справ, і Офіс Президента, і Верховна Рада вже діють. Я переконаний, що ми будемо добиватися саме посилення санкційного тиску. Інших механізмів юридичного впливу, на превеликий жаль, знайти складно, але ми над ними працюємо», - сказав представник Президента.

Як повідомлялося, 20 жовтня країни ЄС ухвалили нові санкції проти Ірану у зв’язку із поставками для росії дронів-камікадзе, які використовуються російськими загарбниками для атак на міста України, вбивства цивільного населення та руйнування критично важливої інфраструктури. Зокрема, до санкційного списку були включені 3 особи та 1 установа Ірану.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-