Жнива в Україні 2022

Жнива в Україні 2022

Укрінформ
19 вересня, 11:00 -  брифінг на тему: «Жнива в Україні 2022».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Тарас Висоцький – перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Врожай зернових та олійних в Україні цьогоріч становитиме близько 67 млн т - Мінагрополітики

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України очікують, що у 2022 році врожай зернових та олійних культур становитиме близько 67 млн т.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

"Ми очікуємо цього року врожай зернових та олійних культур близько 67 млн тонн. Звісно це не рекорд. У нас рекордний був минулий рік. Але це один з п'яти кращих показників за 30 років", - зазначив він.

За словами Висоцького, у міністерстві прогнозують, що врожай зернових та зернобобових культур цього року становитиме приблизно 50-52 млн т та олійних - 15-17 млн т.

Заступник міністра зауважив, що у 2022 році в Україні було засіяно 80% від площ минулого року.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на середину вересня сільськогосподарські виробники зібрали 26 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Виробництво цукру в Україні цьогоріч може становити 1,1-1,2 млн т - Мінагрополітики

У Міністерстві аграрної політики та продовольства прогнозують, що цього року в Україні може бути вироблено 1,1-1,2 млн т.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

"Урожайність (цукрового буряку - авт.) понад 500 центнерів на гектар дає нам можливість змоделювати виробництво цукру близько 1,1-1,2 млн т", - зазначив він.

Висоцький додав, що внутрішнє споживання в Україні становить близько 1,150 млн т щорічно.

"Українці будуть повністю забезпечені вітчизняним цукром", - наголосив урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, станом на середину вересня в Україні вже накопано 334 тис. тонн цукрових буряків при врожайності 537 ц/га зі 6,2 тис. га (3,5% посівних площ).

Україна у вересні може експортувати 5,4-5,5 млн т аграрної продукції

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України, виходячи з динаміки за перші 18 днів вересня, прогнозують, що експорт аграрної продукції у поточному місяці може становити 5,4-5,5 млн т.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У серпні ми вийшли на 4,5 млн т (експорту - авт.) із зерновою ініціативою. Зараз, якщо темп, який був за 18 днів, змоделювати на місяць, то можемо вийти на 5,4-5,5 млн т", - зазначив урядовець.

За словами Висоцького, через розблоковані морпорти з України за 18 днів вересня експортовано близько 2 млн т агропродукції.

Як повідомляв Укрінформ, за серпень з України було відправлено 4,5 млн тонн зернових, зернобобових, олійних і продуктів їх переробки. Зокрема, через порти відправлено 2,9 млн тонн, залізницею – 959 тис. тонн, автомобілями – 625 тис. тонн, поромом – 42 тис. тонн.

Ціни на гречану крупу знижуватимуться – Висоцький

Ціни на гречану крупу за останній тиждень знизилися на 5,5 гривні за кілограм і продовжать знижуватися й далі.

Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на пресбрифінгу "Жнива в Україні 2022" в Укрінформі.

«Ціна ще залишається високою, але за останній тиждень вона знизилась в торговельних мережах на 5,5 гривні за кілограм. І однозначно ще знизиться, коли на ринок масово піде зерно нового врожаю», - заявив заступник міністра.

За словами Висоцького, збір врожаю гречки завершиться до середини жовтня.

Він припускає, що, відповідно, за місяць-півтора, тобто у листопаді - грудні ціни на крупу на полицях магазинів досягнуть мінімального рівня. А потім почнуть знову поступово зростати через витрати на зберігання.

Як повідомляв Укрінформ, цьогорічний урожай гречки перевищив обсяги внутрішнього споживання у 1,5 раза, що дає можливість повністю забезпечити внутрішній попит, не вдаючись до імпорту.

Україна може експортувати мінімум 45 млн тонн зерна нового врожаю - Мінагрополітики

Україна зможе експортувати мінімум 45 млн тонн зерна цьогорічного врожаю. Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми зберемо 67 млн тонн (зернових - ред.). Внутрішнє споживання оцінюється на рівні 20 - 22 млн тонн, будемо дивитися на потреби тваринництва. Тому мінімум 45 млн тонн із цього врожаю піде на експорт", - зазначив він.

За словами Висоцького, експорт нового врожаю розпочнеться вже у жовтні цього року.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві аграрної політики та продовольства України очікують, що у 2022 році врожай зернових та олійних культур становитиме близько 67 млн тонн.

За даними УКАБ, Україна експортувала за перші два тижні вересня 2022 року 2,9 млн тонн агропромислової продукції, що на 40% перевищує аналогічний показник першої половини серпня.

При цьому за 15 днів вересня з України було експортовано 1,8 млн тонн зернових, що на 69% більше порівняно з аналогічним періодом серпня. Експорт кукурудзи зріс на 49%, пшениці - на 39% та ячменю - на 12%.

Україна втратила до 10 млн тонн потенційного врожаю - Мінагрополітики

Україна у 2022 році втратила до 10 млн тонн потенційного врожаю через окупацію територій.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми оцінювали, що з тих площ, які на окупованих територіях, можна було б зібрати близько 10 млн тонн. У цього врожаю різна доля: десь вкрадено, десь спалено", - заявив він.

За словами Висоцького, завдяки інформації, зібраній через супутники, точно відомо про втрату 500 тис. тонн зерна.

Заступник міністра зазначив, що остаточні втрати можна буде підрахувати після деокупації територій.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році в Україні аграрії засіяли 80% від площ, засіяних торік.

Мінагрополітики не зафіксувало фактів масштабного викрадання росіянами зерна нового врожаю

Міністерство аграрної політики та продовольства України не зафіксувало фактів масштабного викрадання росіянами зерна нового врожаю з окупованих територій.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Таких масових фактів із новим врожаєм, як було з врожаєм минулого року, де просто з елеваторів забирали 20-30 чи 50 тис. тонн зерна, не зафіксовано", - заявив він.

За словами Висоцького, наразі міністерство фіксує поодинокі випадки викрадення цьогорічного врожаю, але не має відомостей про масові викрадення значних обсягів збіжжя. На думку заступника міністра, це зумовлено тим, що аграрії на окупованих територіях скоротили посіви ярових культур та не зберігали зерно нового врожаю на елеваторах.

Висоцький зазначив, що на окупованих територіях не розпочалася сівба озимих.

Як повідомлялося, росіяни вкрали 550-600 тис. тонн зерна з окупованих територій України.

До Африки вже відправлено 23 судна з 640 тис. тонн продовольства - Мінагрополітики

Від початку дії угоди про "зернові коридори" з України до країн Африки вже відправлено 23 судна з 640 тис. тонн продовольства.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Прикута увага в першу чергу до того, скільки відправляється до Африки, адже звідти багато важких новин стосовно голоду, де мільйони людей від нього страждають. Станом на сьогодні, за період існування "зернової ініціативи", туди направлені вже 23 судна з 640 тис. тонн продовольства", - розповів він.

Висоцький зазначив, що 100 тис. тонн продовольства було відправлено з України в рамках гуманітарної ініціативи ООН. За словами заступника міністра, ООН анонсувало закупівлю ще 190 тис. тонн продовольства.

Як повідомлялося, станом на 19 вересня з моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 3,9 млн тонн агропродукції.

Загалом з українських портів вийшло 169 суден з агропродукцією, яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

Урожай пшениці перевищує обсяги внутрішнього споживання у понад два рази - Мінагрополітики

Аграрії цього року зібрали 19,2 млн т пшениці, що у більше ніж два рази перевищує обсяги річного внутрішнього споживання.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час пресконференції в Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

"Наше внутрішнє споживання двох типів пшениці: фуражної і продовольчої, становить близько 7,5 - 8 млн тонн в рік. Тобто в цей час у нас зібрано у понад два рази більше, ніж наша річна потреба. Тому жодної загрози дефіциту немає", - наголосив він.

Висоцький зазначив, що збір пшениці в Україні вже завершено. Загалом, аграрії намолотили приблизно 19,2 млн т пшениці при середній врожайності понад 40 центнерів з гектара.

Окрім пшениці в Україні завершився збір ячменю, якого вже намалочено 5,5 млн т. Внутрішнє споживання ціє культури в Україні становить близько 2,5-3 млн т, додав Висоцький.

Також, вже завершено збір озимого ріпаку, якого намолочено 3,1 млн т.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на середину вересня сільськогосподарські виробники зібрали 26 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Цьогорічний урожай гречки перевищує обсяги внутрішнього споживання у 1,5 раза - Висоцький

Цьогорічний урожай гречки вперше за останнє десятиріччя перевищив обсяги внутрішнього споживання у півтора разу, що дає можливість повністю сформувати внутрішні запаси цієї культури.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на пресбрифінгу «Жнива в Україні 2022» в Укрінформі.

«Гречки вже намолочено близько 60 тис. тонн. І це зібрано на 30 - 40% від посівних площ. Таким чином, ми очікуємо цього року виробництво та запаси гречки на рівні близько 140 -150 тис. тонн у так званому кінцевому зберіганні. Тобто, при внутрішньому споживанні у 100 -110 тис. тонн, враховуючи еміграцію та зменшення кількості споживачів, маємо півторакратне перевищення внутрішніх потреб», - заявив Висоцький.

Зокрема, він зазначив, що останні роки Україна імпортувала 30 - 40% обсягів внутрішнього споживання.

“Аграрії відгукнулися на заклики споживачів та держави і суттєво збільшили посівні площі цієї культури весною”, - сказав заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві аграрної політики та продовольства прогнозували, що у 2022 році врожай гречки може становити 140 тис. тонн.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-