Грантові програми для креативних індустрій

Грантові програми для креативних індустрій

Укрінформ
9 вересня, 11:30 -  брифінг на тему: «Співпраця з міжнародними партнерами задля підтримки культури та креативних індустрій в Україні».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Галина Григоренко - заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

Актуальні теми:

- грантові програми для креативних індустрій,

- міжнародна підтримка культури та медіа в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МКІП розпочав заходи з консервації пошкоджених закладів культури на зимовий період

Заклади культури, пошкоджені внаслідок бойових дій, потребують негайної консервації на зимовий період, тому Міністерство культури та інформаційної політики розпочало оцінку потреб.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Якщо перед зимою ми не законсервуємо зруйновані об'єкти, то відновлювати їх стане складніше, а подекуди й неможливо. Це стосується закладів культури, які стоять із вибитими шибками або без даху. Тому ми зараз збираємо потреби наших закладів зі всієї України - де вставити ОСБ-плити, де двері, кому надати укриттєві матеріали. По кожному об'єкту ведеться окрема робота", - сказала вона

Григоренко підкреслила, що станом на сьогодні постала потреба закрити 80 тис. кв. м вікон - не склом, а принаймні ОСБ-плитами. Водночас вона зазначила, що ці цифри було озвучено міжнародним партнерам, і міністрество розраховує не лише на фінансування, а й на допомогу матеріалами. За її словами, окрім ОСБ-плит та пакувальних матеріалів, необхідні електрогенератори, тому що ворог поцілює в критичну інфраструктуру для унеможливлення опалення або електропостачання.

"Музейні та бібліотечні фонди, а також цінні декорації й музичні інструменти, що перебувають на балансі культурних закладів, не переживуть низьких температур", - сказала вона.

Заступниця міністра зауважила, що від негоди найперше закриватимуть об'єкти культури прифронтової зони, зокрема, у Донецькій та Луганській області, де у "певних громадах руйнування доходять до 50 % базової мережі".

За її словами другим пріоритетом стане Центральна та Західна Україна, де культурна інфраструктура потребує переважно генераторів на зимовий період.

Під час брифінгу повідомлялося, що в Україні пошкоджено більше 900 об'єктів культури, понад 500 з них - пам'ятки архітектури. Деякі заклади переміщено з окупованих територій, зокрема, Херсонський драматичний театр наразі працює в Києві на базі театру ім. Лесі Українки, Луганський український музично-драматичний театр продовжує діяльність у Сумах, а Донецький драмтеатр - в Ужгороді. Водночас Луганська філармонія продовжує працювати на базі Будинку органної та камерної музики у Львові.

Як повідомляв Укрінформ, понад 70% українських діячів культури продовжують займатись своєю професійною діяльністю попри війну.

У МКІП назвали оцифрування музейних фондів і складання реєстрів втрат одним із пріоритетних напрямків

Інформація про вивезення загарбниками культурних цінностей з захоплених територій є недоступною, оскільки музейний фонд в Україні не оцифровано.

Про це заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Оскільки музейний фонд в Україні досі не оцифровано, то на сьогодні, на жаль, інформація з окупованих територій не є доступною. Ми можемо бачити, як і будь-який наш громадянин, зі ЗМІ, що десь щось виникає. Однак по фото з мережі ми не можемо точно ідентифікувати справжність твору - потрібна додаткова експертиза. Окуповані території наразі є "сірою плямою", - сказала вона.

За її словами, для МКІП напрямок оцифрування фондів та складання реєстрів втрат сьогодні є одним з найпріоритетніших. Ним опікується заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

"Сподіваюся, що після визволення окупованих територій ми переведемо всі паперові архіви в цифру, щоб розуміти обсяги втрат, яких ми, на жаль, зараз зазнаємо", - сказала Григоренко.

Як повідомлялося, Григоренко заявляла, що заклади культури, пошкоджені внаслідок бойових дій, потребують негайної консервації на зимовий період, і Міністерство культури та інформаційної політики розпочало оцінку потреб.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-