Експертна зустріч з журналістами щодо підсумків пів року війни

Експертна зустріч з журналістами щодо підсумків пів року війни

Укрінформ
23 серпня, 14:00 - експертна зустріч з журналістами щодо підсумків пів року війни: «Стан та перспективи розвитку подій на фронті».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Андрій Загороднюк - колишній міністр оборони України, голова правління Центру оборонних стратегій; Микола Бєлєсков - військовий експерт, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень; Аліна Фролова - колишній заступник міністра оборони України, заступник голови правління Центру оборонних стратегій; Олексій Мельник - керівник програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

Теми для обговорення:

- експертна оцінка першим шести місяцям війни;

- прогнози на найближче майбутнє;

- чому в інформаційному полі все частіше з’являється інформація про можливі переговори;

- чи відбувається контрнаступ України на півдні і що означають вибухи в Криму;

- які можливі варіанти розвитку оперативної ситуації по всій лініїї фронту.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Третя фаза війни: росія вже не володіє повністю ініціативою, а Україна ще не володіє

Почалася третя фаза протистояння у війні, ситуація хитка і ненадійна, на сьогодні росія вже не володіє повністю ініціативою, а Україна - ще не володіє.

Про це заявили в Укрінформі військові аналітики під час експертної зустрічі з журналістами щодо підсумків пів року війни «Стан та перспективи розвитку подій на фронті».

Участь у зустрічі взяли голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк, військовий експерт, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков, заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова і керівник програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Загороднюк умовно виділив у війні три етапи, а нинішню ситуацію назвав хиткою і дуже ненадійною.

«Перший - це був етап в невдалого бліцкригу, коли одразу по декількох напрямках російські війська заходили на територію України. Вони зрозуміли, що це завершилось провалом і вивели війська з півночі України. На другому етапі вони сконцентрувалися на сході, зафіксувалися на півдні і намагалися щось зробити на Чорному морі. Сценарій виглядав так: спочатку вийти на кордони Луганської області, потім Донецької, перегрупуватися і піти на південь, захоплюючи все аж до кінця узбережжя, щоб нас повністю відрізати від моря. Україна змогла збити цей сценарій, у них нема особливої можливості зараз виконати свої завдання ні там, ні там. Зараз почалася третя фаза протистояння. Ситуація хитка, дуже ненадійна», - сказав експерт.

За його оцінкою, на цьому етапі Україні нав’язують сценарій війни на виснаження. Тобто, така собі війна ресурсів - хто довше протримається, у кого першого закінчаться сили.

«Я вважаю це категорично неприпустимо для України в жодному випадку. Цей шлях нам категорично невигідний. Нам вигідно використати слабкість російської федерації, яка є зараз, оскільки вони не здатні сформувати будь-яких серйозних угрупувань для ескалації. Нам треба добрати те озброєння, яке ми просили у партнерів, і все ж таки нав’язувати свої правила. Я думаю, що нам це вдасться, але це серйозний виклик», - наголосив Загороднюк.

Бєлєсков зупинився на ресурсах російської федерації. На його думку, самі росіяни не знають свого ресурсу, інакше їхня політика була би кращою.

«Вони, мабуть, тільки зараз дізнаються, який у них реальний мобілізаційний ресурс оборонно-промислового комплексу, які запаси є і на що вони спроможні. Тієї армії, якою росія почала наступ 24 лютого, у них уже ніколи не буде. Ту армію вони створювали 12 років в доволі сприятливих умовах, як фінансових, так і технологічних. Зараз вони не можуть виробляти самостійно озброєння, бо критично залежні від імпортних комплектуючих, в першу чергу напівпровідників», - сказав експерт.

З іншого боку, нагадав він, Україна веде війну з державою, яка успадкувала найбільше озброєнь Радянського Союзу, найбільшу частку боєприпасів і найбільшу частку оборонно-промислового комплексу, тож "у них є можливість певний час створювати для України проблеми".

Також Бєлєсков акцентував увагу на поточному забезпеченні армії рф бронетехнікою.

«Якщо ворог втрачає за пів року, за різними оцінками, від 35 до 50 відсотків свого парку танків з того, що він вважав для себе оптимальним, то про якісь наступи в таких умовах говорити важко. Це ж стосується і бронетехніки: втрачено близько 4 000 бронемашин, а це 25-30 відсотків того парку, який був. Це теж насправді серйозні втрати. І це теж аргументи, чому і далі буде така ситуація на лінії фронту, коли фронт не змінюється в жоден бік», - наголосив експерт.

Так само він охарактеризував ситуацію з ракетним озброєнням рф: значну його частку ворог уже втратив.

«росія витратила значну частину свого високоточного (за їхніми стандартами) озброєння – декілька тисяч ракет. Але це не змусило Україну здатися. Тобто росія витратила значну частку свого ракетного озброєння без досягнення ефекту. Ми в той же час отримуємо допомогу. Її нам не вистачає, але в будь-якому випадку це озброєння проявляється на лінії фронту. Ми маємо засоби ураження на глибину до 100 кілометрів, а росія не має такої зброї. Хоча не забуваймо, росія продовжує воювати за стандартами другої світової війни, засипаючи нас масою сталі», - зазначив Бєлєсков.

Наявність ресурсів назвав визначальним фактором і представник Центру Разумкова. Він зупинився на залежності України від західної допомоги.

«Коли ми говоримо про дії наших партнерів, розуміємо, що це не їхня війна, тому вони можуть собі дозволити десь регулювати обсяги і швидкість постачання озброєнь. Але треба переконувати, що це може стати і їхньою війною. На сьогодні можна констатувати певні тенденції. Росія вже не володіє повністю ініціативою, а Україна ще не володіє повністю ініціативою. Але головне - що Україна вже відбирає цю ініціативу. Поки що ситуація коливається, незрозуміло куди вона може вирулити», - підсумував Мельник.

Експерти погодилися, що у цій фазі війни є великий фактор невизначеності, випадковості.

Як повідомлялось, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-