Презентація інформаційної платформи «Діти війни»

Презентація інформаційної платформи «Діти війни»

Укрінформ
1 серпня, 14:00 -  презентація інформаційної платформи «Діти війни».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Дарʼя Герасимчук - радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, координаторка інформаційної платформи «Діти війни»;  Олександр Смирнов - директор державного підприємства «Український національний центр розбудови миру», яке виконує функції Національного інформаційного бюро;  Катерина Павліченко - заступниця міністра внутрішніх справ України, капітан поліції;   Ігор Мустеца -  заступник генерального прокурора України;  Аксана Філіпішина -  представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Інформаційна платформа «Діти війни» допомагатиме батькам та правоохоронним органам збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були незаконно депортовані до росії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Із початку повномасштабного вторгнення поліція отримала найбільше звернень щодо зникнення дітей у трьох областях — Павліченко

З початку повномасштабного вторгнення рф поліцейські отримали найбільше звернень щодо зникнення дітей у трьох областях — Донецькій, Харківській і Херсонській.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила заступниця міністра внутрішніх справ, капітан поліції Катерина Павліченко.

“Якщо говорити про ті звернення, які надходять до підрозділів НПУ щодо зникнення дітей, то найбільше таких звернень надходило за період (повномасштабної — ред.) війни з Донецької, Харківської і Херсонської областей”, - поінформувала вона.

За її словами, станом на 1 серпня до органів Національної поліції України (НПУ) за період повномасштабної війни надійшли звернення про безвісти зникнення 4 242 дітей, і 4 039 дітей вже розшукано, що становить загалом більше 95%.

“Проте, досі у активному розшуку перебуває 203 дитини, і більша частина з цих дітей, що ми розуміємо, зникли на території бойових дій. але розшук цих дітей, зокрема, продовжується”, - зазначила Павліченко.

При цьому заступниця міністра сказала, що в умовах воєнного стану порядок дій підрозділів НПУ не змінився, як не змінився загалом і порядок визнання безвісти зниклими дітей, щодо яких немає відомостей про їхнє місце перебування. Тож інформація щодо цього, яка надходить на лінію 102, вона реєструється і передається до підрозділів теруправління поліції.

Говорячи про платформу, яку було запущено у понеділок, - інформаційну державну єдину платформу “Діти війни” - чиновниця заявила, що це - той ресурс, який насправді допоможе і правоохоронним органам, зокрема, поліції, і батькам, та акумулює у собі усю необхідну інформацію, куди потрібно звертатися і як діяти у ситуації, коли дитина зникла і зв'язку немає, коли дитина перебуває у розшуку.

“Наразі також Нацполіція, ювенальна превенція будуть працювати і з сайтом “Діти війни” - аналізувати та перевіряти інформацію, яка розміщується там. Тому у разі, якщо є інформація, що дитина зникла, потрібно якомога швидше передати цю інформацію до НПУ, або за допомогою цього сайту”, - уточнила Павліченко.

Посадовець поінформувала, що дійсно упродовж перших кількох годин після зникнення дитини потрібно якомога швидше вжити усіх вичерпних заходів з метою її пошуку.

“Тому хочу відмітити, що цей інформаційний портал буде узагальнювати у собі інформацію від різних органів держвлади”, - зазначила Павліченко.

Заступниця міністра також відзначила, що для правоохоронців цей портал — ще один додатковий інструмент у системі пошуку дітей, який допомагає збирати інформацію про дітей, які зникли безвісти.

За її словами, усі звернення, які надходитимуть до правоохоронних органів з цього інформаційного порталу, будуть реєструватися, перевірятися, передаватися компетентним підрозділам територіальних органів поліції для проведення певних розшукових процесуальних дій.

У свою чергу, будуть відкриватися кримінальні провадження і вживатися певні слідчі, оперативні й, відповідно, розшукові дії з метою встановлення місця знаходження тієї чи іншої дитини, зазначила Павліченко.

Як повідомлялося, радниця - уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що у понеділок запрацював державний портал розшуку дітей “Діти війни”.

До Офісу омбудсмана з початку вторгнення звернулися щодо розшуку понад 1,9 тис. дітей — Філіпішина

До Офісу омбудсмана з початку повномасштабного вторгнення рф надійшли звернення щодо розшуку 1923 дітей.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила представник Уповноваженого ВР з прав людини Аксана Філіпішина.

“Починаючи з 24 лютого, до Офісу омбудсмана звернулися щодо розшуку 1923 дітей. Повідомлень загалом надійшло трохи більше 1800. Тобто, в одному повідомленні йшлося про розшук інколи двох або більше дітей”, - зазначила Філіпішина.

Вона уточнила, що в Офісі омбудсмана щодо всіх цих випадків, а також тих, які працівники Офісу з'ясували, виявили із соцмереж і ЗМІ, мають ідентифіковану інформацію про 73 дітей, які або перебувають на захопленій території, або депортовані до рф.

“По всіх випадках щодо розшуку нами направлені повідомлення як до Офісу генпрокурора, так і до Нацполіції, до Національного інформаційного бюро”, - додала представниця Офісу омбудсмана.

Говорячи про інформаційну платформу “Діти війни, вона заявила, що Офіс омбудсмана в її рамках запропонував свою допомогу у відкритті консультаційного центру Уповноваженого з прав людини. У рамках цього консультаційного центру працівники Офісу омбудсмана передбачають надавати консультації громадянам, які звертаються по допомогу до правоохоронців і до Національного інформаційного бюро щодо пошуку дитини, відомої їм інформації про дитину, яка перебуває на непідконтрольній території або на території іншої держави.

За словами Філіпішиної, люди зможуть у рамках цього консультаційного центру отримати допомогу, поради про заповнення форм, розроблених центральними органами виконавчої влади щодо подачі цієї чи іншої заявки.

“Ми передбачаємо розширення наших консультацій і не (плануємо — ред.) обмежуватися лише допомогою у рамках порталу “Діти війни”, (передбачаємо — ред.) також надавати консультації і роз'яснення нашим людям, як себе поводити, якщо вони опинилися на окупованих територіях, що потрібно знати і робити у разі, коли народилася дитина і потрібно оформити свідоцтво про її народження, у тому числі, як отримати громадянство, бо таких питань виникає дуже багато”, - сказала Філіпішина.

Планують працівники Офісу омбудсмана надавати консультації громадянам і щодо ситуацій про переміщення дитини до країни ЄС, коли один з батьків розшукує свою дитину, щодо видів допомоги, за якими можуть звертатися внутрішньо переміщені особи або особи, які опинилися на захоплених територіях.

“Тобто, це широкий спектр питань, на які ми передбачаємо надання відповідей. Наша мета — щоб консультаційний центр став надійною точкою входу для кожного громадянина, який звертається, щоб допомогти дитині, постраждалій від збройного конфлікту”, - уточнила Філіпішина.

Відповідаючи на запитання про депортованих дітей, вона додала, що робота з повернення кожної дитини індивідуальна. “Це робота багатьох стейкхолдерів, і кожен з них відповідає за свій компонент. Ми намагаємося не розкривати деталі. Єдине, що потрібно знати, — кожний кейс індивідуальний. Над поверненням кожної дитини із 47, які повернуті, працювали щонайменше 5-6 відомств”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на уповноважену Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ю Герасимчук, станом на 1 серпня 47 дітей вдалося повернути з депортації.

Найбільше дітей унаслідок вторгнення рф загинуло у трьох областях — ОГП

Найбільше дітей від початку повномасштабного вторгнення рф загинуло у Донецькій, Харківській і Київській областях.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца.

“Станом на 1 серпня щонайменше 1051 дитина постраждала у війні рф проти України. Якщо цю цифру розбивати (на складові — ред.), то 693 (дитини - ред.) дістали поранення і 358, на жаль, загинули. І, на жаль, найбільше загинуло дітей у Донецькій, Харківській і Київській областях”, - сказав Мустеца.

Водночас посадовець наголосив, що це лише приблизні дані, повну інформацію правоохоронні органи матимуть лише після визволення захоплених територій.

“Щодо Донецької області, то (постраждало — ред.) 363 дитини, з яких 154 загинули і було поранено 209. Аналогічно у Харківській області — 195 (дітей постраждало — ред.), загинуло 50, було поранено — 145”, - сказав Мустеца.

Він нагадав, що Резолюція Радбезу ООН №1261 від 1999 року, присвячена захисту прав дітей в умовах збройного конфлікту, визначає 6 серйозних злочинів щодо дітей. За його словами, рф скоює "повний перелік" цих злочинів.

“Зокрема, перший — вербування та використання дітей. Нами встановлені такі факти, їх 7. Інший — вбивство та каліцтво дітей, зґвалтування та інші форми насильства проти дітей. У нас наразі вже є офіційно вже 5 потерпілих дітей”, - заявив заступник Генпрокурора.

За його словами, ще одним видом цих злочинів є напади на школи, лікарні та осіб, які пов'язані з ними. За даними ОГП, наразі пошкоджено понад 2 тисячі закладів та установ для дітей. Зокрема, йдеться про 2199 навчальних закладів, з яких 225 зруйновані повністю. Також пошкоджено 53 заклади охорони здоров'я для дітей, 124 житлові приміщення для дітей—сиріт, 10 центрів соціально-психологічної реабілітації.

Посадовець зазначив, що Резолюцією ООН визначено як злочин викрадення та примусове переміщення дітей. “Це наболіле питання, і наразі є більше 5 тисяч дітей, (інформацію про) яких ми наразі перевіряємо у межах кримінальних проваджень. ...Але їх може бути набагато більше”, - сказав він.

За словами Мустеци, ще одним видом злочину щодо дітей є відмова у доступі до гуманітарної допомоги, ампутації і загибель дітей унаслідок несвоєчасного надання медичної допомоги через блокування військовими.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-