Інтеграція в європейський медіапростір. Дорожня карта України

Інтеграція в європейський медіапростір. Дорожня карта України

Укрінформ
30 червня, 13:30 -  брифінг на тему: “Інтеграція в європейський медіапростір. Дорожня карта України”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ольга Герасим'юк - голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Олександр Бурмагін - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Політична воля для ухвалення закону про медіа зараз є – Герасим’юк

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що нині вистачить політичної волі для проведення в Україні реформи медійного законодавства в частині його адаптації до європейських норм.

Про це вона сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Така політична воля є. Була нещодавно нарада у Президента з приводу ухвалення основних вимог Європейського Союзу щодо статусу кандидата, і про це проговорено було. Визначили навіть найближчі терміни. Така політична воля є в авторів, а це депутати Верховної Ради, така воля є у індустрії, така воля є у нас. Але у першу чергу це вимога суспільства. Наші захисники чекають від нас, що ми тил буде захищати якнайміцніше», - сказала Герасим’юк.

За її словами, статус кандидата у члени Європейського союзу зобов'язує Україну виконати низку завдань, в тому числі ухвалили новий закон про медіа. Старе законодавство нині не підходить, адже було ухвалене давно і розраховане на мирний час. ЄС чітко вказав три ключові позиції, які необхідно в цьому законодавстві закріпити. Зокрема, йдеться про подолання надмірних приватних інтересів у медіапросторі України, впровадження у законодавство європейської директиви про аудіовізуальні медіапослуги, а також зміцнення ролі національного регулятора.

«Над цим проєктом працюють роками. Скажу, що в цьому році виповнюється вже 10 років як Україна прагне провести цю реформу. Ми вважаємо, що сьогодні вже настав той час. Над цим законопроєктом працювали дуже ретельно представники Національної ради, медійні експерти, представники індустрії, законодавці, європейські партнери також допомагають своєю експертизою. Внаслідок палких дискусій готовий нарешті комплексний та компромісний законопроєкт», - сказала голова Нацради.

Вона зазначила, що законопроєкт про медіа вже зареєстрований у парламенті. Він має стати основою для швидкого та цілісного виконання умови ЄС, адже він абсолютно готовий до першого читання.

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін вважає, що формулювання вимог ЄС щодо реформи у цій сфері свідчить про те, що таким чином вони бачать збалансований підхід до регулювання загалом. «Тобто, з одного боку ми маємо більш чітко імплементувати той орієнтир, яким є директива у більш повному обсязі, а з іншого боку ми повинні мати регулятора, а не спостерігача у медіасфері. Ситуація така, що в Інтернеті у нас немає регулятора взагалі, щодо преси він абсолютно формальний, щодо телебачення та радіо Нацрада може у більшості випадків тільки спостерігати, а не реагувати на ті чи інші порушення або зловживання», - сказав він.

Бурмагін переконаний, що ухвалення нового закону значно покращить ситуацію у сфері медіа.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано низку рекомендацій Європейської комісії.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить втілювати законодавство, норми та правила Європейського Союзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу до ЄС.

Нацрада продовжить працювати, щоб якомога більше російських пропагандистських каналів було заблоковано - Герасим’юк

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжить працювати над тим, що якомога більше каналів з російською пропагандою було заблоковано.

Про це голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк на брифінгу у Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

«Ми все одно продовжуємо цю роботу, бо є великий перелік тих пропагандистів, яких треба заблокувати. Цей перелік ми ще навесні передали у відповідні органи, які відповідають за просування цієї справи у пакети (санкцій - ред.)», - сказала Герасим’юк.

За її словами, нині зупинятися не варто, адже «не буває так, що ти їх викинув у двері, а вони б не залізли у вікно». Тому Нацрада продовжує обмінюватися інформацією й із регуляторами інших країн, надсилати їм інформацію, аби вони бачили, що росіяни не тільки бомбардують українців інформаційно, а ще й погрожують Європі.

Голова Нацради додала, що тільки-но розпочалося повномасштабне вторгнення рф на територію України, регулятор одразу ж звернуся до європейських партнерів із закликом блокувати російські канали, російську пропаганду. Понад 30 країн відгукнулися на цей заклик.

«Ця робота продовжується нескінченно. Не можна зупинятися. Коли ми отримали перший санкційний пакет, в якому два канали, «спутнік» і «раша тудей», були заблоковано, росіяни все одно намагалися знайти лазівки. Нинішній пакет (санкцій - ред.) включає ще три російські пропагандистські канали та білоруські. Ми стежимо за тим, як колеги в Європі відключають цих мовників», - сказала Герасим’юк.

Своєю чергою, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін нагадав, що інформаційний компонент війни росії проти України застосовується ще з 2014 року.

«Ми про це говорили, але, на жаль, на рівні законодавства нічого не робили», - підкреслив він.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

У Європі вже більш як 30 країн блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів рф. Шовстим пакетом санкцій ЄС передбачено призупинення мовлення трьох російських медіа, що перебувають у державній власності: «росія РТР/РТР Планета», «росія 24/Russia 24» та Міжнародного ТВ-центру. Також санкції поширюються на Національну державну телерадіокомпанію республіки білорусь «белтелерадиокомпания» і провідного оператора телекомунікаційних послуг міністерства оборони рф АТ «Воентелеком».

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-