Оперативна ситуація на державних кордонах

Оперативна ситуація на державних кордонах

Укрінформ
23 червня, 13:00 - брифінг на тему: «Оперативна ситуація на державних кордонах».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Андрій Демченко - речник Державної прикордонної служби України.

Теми до обговорення:

Про ситуацію на державних кордонах. 

Діяльність ДПСУ в складі Об’єднаних Сил Оборони.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали: 

Дозвіл білорусі на перетин кордону українцями для збирання ягід є провокацією - Держприкордонслужба

Дозвіл від влади білорусі на перетин кордону українцями для збирання ягід є провокацією, а місця пропуску з українського боку не функціонуватимуть, і громадян не пропускатимуть.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Кілька днів тому прикордонний комітет республіки білорусь повідомив про дозвіл українцям з окремих районів Рівненської області відвідувати ліси в ландшафтному заповіднику "Ольманські болота" для збору дикоросів. Наголошу, що таке рішення ними прийнято в односторонньому порядку, і це фактично провокація, бо домовленостей, які відбувалися раніше, щодо збору дикоросів або ж інформування по лінії прикордонно-представницького апарату не проводилося", - сказав речник.

Демченко додав, що, оскільки білорусь підтримує російську агресію проти нашої країни, безпека наших громадян на території суміжної країни залишається під великим питанням.

"Я прошу жителів прикордоння свідомо і виважено ставитись до цього. Зазначу, що тимчасові місця пропуску громадян через кордон на цьому напрямку не функціонуватимуть, і пропуск наших громадян у напрямку білорусі не здійснюватиметься", - зауважив він.

Демченко також розповів, що раніше органи влади Рівненщини повідомляли, що за рішенням ради оборони області для збирання дикоросів визначені чіткі зони, інформація про які доведена до всіх місцевих жителів.

Крім того, речник Держприкордонслужби повідомив, що на кордоні з білоруссю суттєвих змін в обстановці на цей час не відзначається, підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення кордону з Україною. Це орієнтовно сім батальйонів, а також окремі підрозділи міністерства внутрішніх справ республіки білорусь. У прикордонних районах суміжної країни проводяться заходи з інженерного облаштування і фіксується застосування засобів радіоелектронної боротьби.

Як повідомлялося раніше, начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль закликав мешканців області не перетинати білоруський кордон для збирання ягід, як це було заведено до початку повномасштабного вторгнення.

22 червня міністерство оборони білорусі розпочало десятиденні мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами гомельської області, яка межує з Україною.

Прикордонники не бачать ознак формування ворогом угруповання для нового наступу на Чернігівщину і Сумщину

На українсько-російському кордоні в межах Чернігівської та Сумської областей не зафіксовано формування ударного угруповання ворога для відновлення наступу, але загарбники продовжують обстріли територій.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Кордон з росією в межах Чернігівської та Сумської областей. Росія продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил в прикордонних районах брянської та курської областей, це робиться для демонстрації присутності та сковування сил, дій наших підрозділів і сил оборони. Формування ворогом ударного угруповання для відновлення наступу на даний момент не спостерігається", - сказав Демченко.

Водночас, зауважив він, росія не припиняє обстрілів території Чернігівщини і особливо Сумщини. Такі дії несуть загрозу мирним жителям і нищать цивільну інфраструктуру. Противник щодня відкриває вогонь з артилерії, мінометів, стрілецької зброї, а також фіксується скидання вибухових предметів з безпілотників.

Як повідомлялося, за минулу добу на Сумщині росіяни обстріляли чотири райони з різних видів зброї. Зафіксована майже сотня ударів артилерії з боку рф. Один чоловік загинув внаслідок скидання боєприпаса з ворожого безпілотника.

Внаслідок артобстрілів пошкоджено інфраструктуру сіл Сумського та Конотопського районів. Зокрема, пошкоджень зазнали житлові будинки, Атинський психоневрологічний інтернат, водонапірна башта, електромережі, фермерське господарство; поранені тварини.

Також минулої доби росіяни обстріляли з мінометів підрозділи прикордонників біля села Грем’яч Чернігівської області. Втрат немає.

Із 24 лютого до України повернулися 3,4 млн громадян - Держприкордонслужба

Із 24 лютого, від початку повномасштабної агресії росії, до України повернулися з-за кордону 3,4 мільйона громадян.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Загалом із 24 лютого державний кордон в обох напрямках перетнуло більше 10 млн осіб. З них на виїзд було оформлено 6,1 млн осіб, переважна більшість з них (5,4 млн) - це громадяни України. За цей же час на в'їзд в Україну прослідувало 3,4 млн громадян України", - сказав Демченко.

Він додав, що на кордонах з країнами ЄС та Молдовою станом на зараз загальний середньодобовий перетин кордону коливається на рівні 85-90 тис. осіб в обидва боки та 20 тис. транспортних засобів. Найбільший потік, як завжди, йде через кордон із Польщею.

За інформацією прикордонників Польщі , на в'їзді в Україну є черги на окремих напрямках з легковиків, а з боку України значних черг не зафіксовано.

"В умовах блокади морських портів, звісно, збільшилась логістика на західних кордонах, що веде до виникнення черг із вантажівок. Тому зараз ведеться активна робота щодо спільних із суміжними країнами заходів для підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску", - зауважив речник Держприкордонслужби.

Як повідомлялося, 20 червня на кордоні з Польщею відкрили модернізований пункт пропуску «Краковець-Корчова». Його пропускна спроможність зросла на 50% завдяки збільшенню кількості смуг для вантажівок з чотирьох до десяти та створенню додаткових павільйонів для митного та паспортного контролю.

24 лютого росія за наказом президента володимира путіна розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять опір російським військам.

Із 24 лютого Держприкордонслужба затримала понад 3,5 тис. порушників кордону

Від початку повномасштабної агресії росії прикордонники затримали понад 3,5 тис. порушників, які хотіли потрапити за кордон поза межами пунктів пропуску, крім того, ще понад тисяча чоловіків намагалися перетнути кордон з підробленими документами.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Щодено затримуються порушники державного кордону, які намагаються незаконнно перетнути держкордон, тільки за минулу добу таких було більше 30. Щодо статистики такої категорії порушників, то загалом із 24 лютого на зеленій ділянці кордону поза межами пунктів пропуску нами затримано вже більше 3,5 тис. таких осіб", - сказав Демченко.

За його словами, ще приблизно 1 050 порушників зупинено в пунктах пропуску під час спроб перетнути кордон незаконно, використовуючи підробні документи або в інший незаконний спосіб.

Демченко наголосив, що прикордонники пропускають чоловіків виключно відповідно до норм чинного законодавства. Серед винятків - водії-далекобійники, особи, які перевозять гумдопомогу та вантажі, чоловіки, які визнані не придатними до військової служби за станом здоров'я, а також ті, хто постійно проживає за кордоном, здобувачі освіти за кордоном, спортсмени, багатодітні батьки, батьки-одинаки, особи з інвалідністю та особи, які їх супроводжують.

"Щоденно прикордонники відмовляють у перетині кордону на виїзд близько (а інколи і понад) 100 особам. Переважна більшість з них - чоловіки, які підпадають під дію обмежень щодо заборони виїзду на період воєнного стану", - зауважив речник Держприкордонслужби.

Як повідомляв Укірнформ, із 24 лютого, від початку повномасштабної агресії росії, до України повернулися з-за кордону 3,4 мільйона громадян.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-