Оперативна ситуація на фронті

Оперативна ситуація на фронті

Укрінформ
22 червня, 14:30 -  брифінг на тему: “Оперативна ситуація на фронті”. 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Олександр Мотузяник - речник Міністерства оборони України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Підтверджень проведення у білорусі мобілізаційних заходів наразі немає – речник МОУ

Міністерство оборони України наразі не має підтвердження інформації, що збройні сили республіки білорусь почали проводити мобілізаційні заходи.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав речник МОУ Олександр Мотузяник.

«Стосовно дій білоруської армії… Ми не маємо відомостей, що там проводиться мобілізація. Станом на сьогодні, згідно з оголошеним курсом білоруської влади, там створюється так зване південне оперативне командування, що передбачає збільшення чисельності збройних сил на понад 20 тисяч. У цьому зв’язку там проводиться рекрутингова кампанія. Тобто стосовно мобілізації у мене відомостей немає», - зазначив Мотузяник.

Він також наголосив, що слід розуміти, в яких випадках проводиться мобілізація: "Станом на сьогодні в білорусі воєнний стан, наскільки мені відомо, не оголошений".

Речник МОУ нагадав, що на території білорусі перебуває частина російських військ і розгорнуті тактичні ракетні комплекси типу «Іскандер», тож загроза ракетних ударів звідти зберігається.

Водночас українська розвідка вивчає інформацію, яка з’явилась сьогодні, про перекидання росією до білорусі нової партії ракетних установок для ЗРК "С-300" та одного ЗРПК "Панцир", додав Мотузяник.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня Олександр Лукашенко заявив на зустрічі з питань територіальної оборони, що кожен регіон білорусі має бути готовим провести мобілізацію в короткий термін.

Сім батальйонів зс білорусі обладнують позиції на кордоні з Україною та ведуть розвідку - Міноборони

Близько семи батальйонів збройних сил білорусі в Брестській і Гомельській областях продовжують облаштовувати свої позиції та ведуть розвідку вздовж українського кордону.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник, коментуючи ситуацію на Волинському та Поліському напрямках.

«Визначені підрозділи зс білорусі (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Основні зусилля зосереджено на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та охороні державного кордону (до чергування залучені військовослужбовці строкової служби)», - зазначив речник.

За його словами, з метою демонстрації своєї присутності підрозділи збройних сил республіки білорусь розміщують у прикордонних з Україною районах дерев’яні муляжі танків.

Триває перевірка бойової готовності збройних сил білорусі, яка закінчиться орієнтовно 25 червня.

Мотузяник наголосив, що загроза нанесення з території білорусі ракетних та авіаційних ударів по території України наразі зберігається.

Як повідомляв Укрінформ, командувач угруповання сил і засобів оборони Києва Олександр Павлюк в інтерв’ю Укрінформу повідомив, що участь зс білорусі в агресії проти України малоймовірна, але повністю не виключається.

Ворог здійснив 15 літако-вильотів для ударів по Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Одеській областях – речник Міноборони

російські загарбники продовжують докладати зусилля, аби вийти на адмінкордони Луганської та Донецької областей, утримати сухопутний коридор з окупованим Кримським півостровом. Крім того, ворог здійснив 15 літако-вильотів для завдання авіаційних ударів по об’єктах на території Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Одеської областей.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

«Основною метою противника на даному етапі залишається вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, утримання сухопутного коридору з окупованим Кримським півостровом та блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря. Незважаючи на величезні втрати в особовому складі і техніці, окупанти переважають українських оборонців в озброєнні і намагаються перемогти виключно кількістю. На окремих напрямках на один постріл української артилерії припадає шість і більше пострілів ворога. При цьому ефективність дій російських піхотних підрозділів залишається низькою, особливо в умовах міської забудови», - зазначив Мотузяник.

За його словами, ворог не припиняє інтенсивний вогневий вплив на позиції Сил оборони вздовж всієї лінії зіткнення у Луганській та Донецькій областях. Найгарячішою ділянкою фронту залишається район Сєвєродонецька.

Речник також повідомив, що ворожа авіація продовжує завдавати ударів по об’єктах на території Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Одеської областей.

«Оперативно-тактична авіація ворога виконала щонайменше 15 літако-вильотів для завдання ударів по об’єктах на території Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Одеської областей, у тому числі керованими авіаційними ракетами типу Х-31/59. Крім того, агресор завдав ударів по Одеській області береговими ракетними комплексами “Бастіон-П” та “Бал”, із застосуванням ракет “ОНІКС” та КР Х-35 відповідно. Цього ракетного удару ворог завдав з тимчасово окупованого Криму», - додав Мотузяник.

Інформуючи про оперативну обстановку на фронті, речник зазначив, що на Донецькому напрямку українські війська перешкоджають спробам противника встановити повний контроль над Сєвєродонецьком. Ворог веде наступальні дії, намагаючись блокувати підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Борівське і Воронове та блокувати основні логістичні шляхи з Бахмута. Наразі бойові дії на цих напрямках тривають. З метою викриття вогневих позицій українських підрозділів ворог провів розвідку боєм у напрямках Метьолкіне – Воронове та Метьолкіне – Сиротине.

На Бахмутському напрямку Збройні сили України ведуть бої з підрозділами загарбників, які основні зусилля зосередили на спробах оточення Сил оборони в районі н.п. Золоте, а також встановленні контролю над трасою Бахмут – Лисичанськ.

Українські захисники відбили штурм противника в напрямку Миронівка – Семигір’я та зупинили наступ ворога у напрямку Молодіжне – Катеринівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активні бойові дії не велися. Але там загарбники ведуть вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії по позиціях українських військ, намагаючись не допустити перекидання їх резервів на загрозливі напрямки.

На Харківському напрямку підрозділи російських військ утримують зайняті раніше рубежі, аби не допустити виходу Сил оборони на державний кордон, а також в тил угруповання окупаційних військ на Слов’янському напрямку. Агресор вів інтенсивні артилерійські обстріли позицій ЗСУ у районах Харкова, Старого Салтова, Рубіжного, Чепіля.

За інформацією Мотузяника, на Слов’янському напрямку діє угруповання противника, до складу якого входять підрозділи 1-ї танкової армії, 20, 29, 35, 36 армій, 68 армійського корпусу та повітряно-десантних військ.

Ці підрозділи наразі зосередилися на виявленні слабких місць в обороні ЗСУ та створенні умов для відновлення наступу в напрямку Ізюм – Слов’янськ.

Ворог відкривав інтенсивний вогонь у бік позицій ЗСУ у районах Богородичного, Краснопілля та Адамівки, а також вів повітряну розвідку із застосуванням двох БпЛА “Орлан-10” у районі Ізюма.

На Південнобузькому напрямку загарбники угрупованнями 8-ї, 49-ї армій, 22-го армійського корпусу південного військового округу та повітряно-десантних військ основні зусилля зосереджують на недопущенні проведення українськими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. З цією метою ворог намагається утримати зайняті рубежі та удосконалити інженерне обладнання своїх позицій.

На Миколаївському напрямку загарбники завдали авіаційних ударів із використанням вертольотів КА-52 в районі Білої Криниці. Для оцінки результатів ураження у районі Очакова противник залучив БпЛА оперативно-тактичного рівня “Форпост”.

На Криворізькому напрямку агресор з метою виявлення змін в положенні українських військ провів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” у районах Трудолюбівки і Великої Костромки.

Інформуючи про ситуацію на Сіверському напрямку, речник повідомив, що для прикриття ділянки російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях росіяни наразі утримують до трьох БТГр зі складу 1-ї танкової армії західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ. Також ворог продовжує інженерне обладнання прикордонних районів Брянської області. Крім того, противник вів мінометний вогонь у районах н.п. Середина-Буда і Миропілля (Сумська область, 5 км до державного кордону України), а також н.п. Грем’яч (Чернігівська обл., 2 км до кордону України).

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 22 червня ліквідували близько 34 230 російських військових, що на 130 осіб більше порівняно з попередньою добою. Також українські захисники знищили 1496 ворожих танків, 3614 (+8) бойових броньованих машин, 752 артилерійські системи, 239 реактивних систем залпового вогню, 99 (+1) засобів протиповітряної оборони, 216 літаків, 182 (+1) гелікоптера, 614 (+3) безпілотників оперативно-тактичного рівня, 137 крилатих ракет, 14 кораблів /катерів, 2543 (+6) одиниці автомобільної техніки та автоцистерн, а також 60 (+1) одиниць спеціальної техніки. Найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-