Два прапори - єдина країна. До Дня кримськотатарського прапора

Два прапори - єдина країна. До Дня кримськотатарського прапора

Укрінформ
21 червня, 11:00  -  пресконференція на тему: «Два прапори - єдина країна», присвячена Дню кримськотатарського прапора.

Організатори: Кримськотатарський Ресурсний Центр, Державна служба етнополітики та свободи совісті України, Меджліс кримськотатарського народу.

Спікери: Рефат Чубаров – Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Ескендер Барієв - Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу, модератор; Олена Богдан - Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Іса Акаєв ‒ командир добровольчого батальйону «Крим»;  Ахтем Сеїтаблаєв — кінорежисер; Андрій Єрмоленко — художник-карикатурист; Тетяна Подворняк - менеджерка із комунікації Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Коротко. Спікери розкажуть про історію кримськотатарського прапора та його значення, а також про заходи, присвячені Дню кримськотатарського прапора в різних країнах світу, що їх проводитиме Меджліс кримськотатарського народу та громадські організації. Крім того, Кримськотатарський Ресурсний Центр представить візуально-інформаційний контент, що був підготовлений Центром в межах інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: ctrc@ctrcenter.org

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Трансляція заходу також буде доступна на сторінці Кримськотатарського Ресурсного Центру в Facebook: https://www.facebook.com/CTRC2015

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У мечетях ТОТ АР Крим дозволені лише погоджені проповіді - ДЕСС

У мечетях тимчасово окупованого Криму дозволені лише погоджені проповіді.

Як передає Укрінформ, про це на пресконференції на тему «Два прапори - єдина країна», присвяченій Дню кримськотатарського прапора, що відбулася в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан.

«Наша служба здійснює моніторинг ситуації на окупованих територіях з питань релігії та з питань прав етнічних спільнот. І ми бачимо, що фактично на сьогодні в мечетях Криму дозволені тільки погоджені проповіді», - сказала Богдан.

Вона підкреслила, що на вільній від окупантів території України кожен релігійний лідер, кожен вірянин може у рідній оселі, у храмі, у мечеті сказати те, що вважає за потрібне. В окупованому Криму є дуже сумний вибір – або ти співпрацюєш з окупаційною владою і ніколи їй не заперечуєш, або ти будеш ув’язненим, закатованим. Богдан підкреслила, що правозахисники та органи державної влади України фіксували численні порушення прав людини на окупованих російським агресором територіях.

День кримськотатарського прапора в Україні відзначають 26 червн.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму рф активно практикує переслідування за релігійною ознакою. За даними Кримськотатарського ресурсного центру, 89 осіб переслідуються у «справі Хізб ут-Тахрір», 86 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Зазначається, що 55 з них відбувають свої терміни покарання у російських в'язницях та колоніях, а 31 знаходяться у СІЗО, 3 – були звільнені. Єдиними «доказами» є заборонена ісламська література, знайдена під час обшуків, оперативні дані фсб та аудіо записи, на яких нібито зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Активістів звинувачують у причетності до діяльності, забороненої в рф організації «Хізб ут-Тахрір», яка не має ніяких обмежень в діяльності у більшості країн світу.

Окупанти у Криму вручили понад 50 застережень щодо заходів до Дня кримськотатарського прапора - Чубаров

У тимчасово окупованому Криму активістам вручили понад 50 попереджень про кримінальну відповідальність за проведення заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Як порахували громадські організації, вже на сьогодні понад 50 застережень, …в яких окупаційна влада попереджає про кримінальну відповідальність за проведення заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора… російські каральні органи обійшли членів Меджлісу кримськотатарського народу і вручили їм ці застереження. Це означає, що вони (окупанти - ред.) будуть 26 червня слідкувати, де вони (активісти - ред.)», - сказав Чубаров.

Та попри це, на його переконання, 26 червня в усіх куточках Криму майорітимуть кримськотатарські національні прапори: люди їх підніматимуть на своїх будинках, балконах, проводитимуть флешмоби.

Чубаров наголосив, що окупаційна влада намагається організувати в цей день проведення своїх заходів і висуває неприйняті умови, робить усе, щоб поряд із кримськотатарським національним прапором був російський триколор. Окупанти роблять це для того, щоб зняти відеоролики і фото і показувати світу: мовляв, кримські татари на півострові нібито з радістю святкують День кримськотатарського прапора разом з російськими окупаційними органами.

«Зрозуміло, для нас це неприйнятно, тому ми намагаємося проводити акції абсолютно без участі будь-яких сил, які, не дай боже, захотіли би підняти оту ганчірку, яка уособлює російську федерацію… І тому наші люди проводять справжні заходи святкування Дня кримськотатарського прапора. Але кожного року вони все більше і більше потім зазнають гонінь і переслідувань», - заявив глава Меджлісу.

Він додав, що гасло «Два прапори - єдина країна», яке народилося у 2014 році і безпосередньо пов’язане з Днем кримськотатарського прапор, сьогодні викликає ненависть у російських окупантів.

Своєю чергою голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв зазначив, що молодь у Криму планує автопробіги з кримськотатарськими прапорами, але наскільки це вдасться - невідомо, адже у минулі роки такі акції окупанти забороняли.

Як повідомлялося, 26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Військовослужбовців ЗСУ закликають долучитися до флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора

Військовослужбовців ЗСУ, кримських татар і тих, хто з Криму, закликають долучитися до флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора, так само кримськотатарський прапор підніматимуть по всій Україні і за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це на пресконференції на тему «Два прапори - єдина країна», присвяченій Дню кримськотатарського прапора, в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Ми дуже сподіваємося, що до флешмобу цього року приєднаються кримські татари – військовослужбовці Збройних Сил України, бійці підрозділів територіальної оборони», - зазначив Чубаров.

За його словами, готується відповідне звернення, в якому всіх, не лише військовослужбовців - кримських татар, але й тих, хто з Криму і зараз захищає Україну, закличуть приєднатися до флешмобу. Чубаров зазначив, що військовослужбовці зможуть отримати кримськотатарські прапори для участі у флешмобі.

Як підкреслив Чубаров, День кримськотатарського прапора - це загальнонаціональне свято для кримських татар, що відзначається не лише в Україні, включаючи тимчасово окупований Крим, але й по всіх тих країнах, де проживає кримськотатарська діаспора. Кримськотатарський прапор з нагоди його свята піднімуть не лише в Україні, а й за кордоном.

«Ми очікуємо підняття кримськотатарського національного поруч з Державним прапором України, на флагштоках біля будівель обласних державних адміністрацій, на флагштоках у дипломатичних представництвах і місіях України за кордоном», - зазначив Чубаров.

Також він повідомив, що до свята готується концерт, який проведуть у захищеному від обстрілів приміщенні. За його словами, цим проєктом займається кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв, який наразі є військовослужбовцем.

Сеїтаблаєв, своєю чергою, зазначив, що будуть використані декорації, які нагадуватимуть про Крим – чотириметрові легкі конструкції. Головний захід планують провести на одній зі станцій метро. За словами режисера, це і безпечно, і це «міцний» наратив.

Кінорежисер зазначив, що навіть у непрості часи треба пам’ятати про певні маркери, за якими все-таки легше рухатися. Одна з таких подій - День кримськотатарського прапора.

26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

У тимчасово окупованому Криму активістам вручили понад 50 попереджень про кримінальну відповідальність за проведення заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора.

Кримськотатарський ресурсний центр розпочинає флешмоб у соцмережах до Дня кримськотатарського прапора

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) запускає флешмоб під назвою «Два прапори – одна перемога» - у соцмережах ширитимуть плакати, що були підготовлені у рамках інформаційної кампанії до Дня кримськотатарського прапора.

Як передає Укрінформ, про це на пресконференції на тему «Два прапори - єдина країна», присвяченій Дню кримськотатарського прапора, в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

«З сьогоднішнього дня ми розпочинаємо шторм: Твітер – шторм, Фейсбук -шторм, Інстаграм-шторм», - зазначив Барієв.

У соцмережах ширитимуть плакати, що були підготовлені у рамках інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA. За словами менеджерки із комунікації КРЦ Тетяни Подворняк, плакати будуть розміщені на ресурсах Центру. Вона закликала українців ширити один з плакатів на власних сторінках у соцмережах, аби показати світу, що ми продовжуємо свою боротьбу разом. Подворняк також зазначила, що ці плакати з’являться на вулицях міст.

Барієв повідомив, що плакати підготовлені українською, англійською, кримськотатарською, турецькою мовами. За його словами, велика кількість активістів працює над ідеями плакатів, а свій професійний вигляд вони набувають завдяки художнику Андрію Єрмоленку.

Художник, своєю чергою, підкреслив, що для нього кримськотатарський прапор є одним з символів боротьби за Незалежність України, символ нескореності двох народів, українці та кримські татари йдуть поруч у своїй трагедіях, у своїх перемогах.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Військовослужбовців ЗСУ, кримських татар і тих, хто з Криму, закликають долучитися до флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора, так само кримськотатарський прапор підніматимуть по всій Україні і за кордоном.

У тимчасово окупованому Криму активістам вручили понад 50 попереджень про кримінальну відповідальність за проведення заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора.

Українців закликають відповісти на 10 питань тесту про кримськотатарський прапор

Українці можуть перевірити свої знання про кримськотатарський прапор, пройшовши тест, розроблений у рамках інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA.

Як передає Укрінформ, про це в Медіацентрі Україна – Укрінформ на пресконференції на тему «Два прапори - єдина країна», присвяченій Дню кримськотатарського прапора, заявив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

«Ми закликаємо всіх пройти тест, тому що таким чином ви більше дізнаєтеся про історію кримськотатарського прапора», - зазначив Барієв.

За словами менеджерки із комунікації КРЦ Тетяни Подворняк, у тесті «Що ти знаєш про День кримськотатарського прапора?» пропонується відповісти на 10 запитань. Детально проаналізувавши відповіді людей, які вже пройшли тест, експерти виявили рівень поінформованості українського суспільства щодо цієї теми. У День кримськотатарського прапора, 26 червня, оприлюднять інфографіку, підготовлену з огляду на ті відповіді, які вже були отримані, зазначила вона.

«Ми пропонуємо тест використовувати у школах – відповідний лист надіслали в Міністерство освіти і науки», - зазначила Подворняк.

Вона підкреслила, що важливо, аби українці знали історію корінного народу України.

Як повідомляв Укрінформ, для українців підготували тест «Що ти знаєш про День кримськотатарського прапора?».

26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Військовослужбовців ЗСУ, кримських татар і тих, хто з Криму, закликають долучитися до флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора, так само кримськотатарський прапор підніматимуть по всій Україні і за кордоном.

У тимчасово окупованому Криму активістам вручили понад 50 попереджень про кримінальну відповідальність за проведення заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора.

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) запускає флешмоб під назвою «Два прапори – одна перемога» - у соцмережах ширитимуть плакати, що були підготовлені у рамках інформаційної кампанії до Дня кримськотатарського прапора.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-