Діджиталізація національної спадщини та цифрові культурні проєкти під час війни

Діджиталізація національної спадщини та цифрові культурні проєкти під час війни

Укрінформ
15 червня, 11:00 -  брифінг на тему: «Діджиталізація національної спадщини та цифрові культурні проєкти під час війни в Україні». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Анастасія Бондар - заступниця міністра культури та інформаційної політики.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Зафіксовані понад 380 випадків руйнування або пошкодження загарбниками пам’яток культурної спадщини - МКІП

На сьогодні зафіксовано понад 380 випадків руйнування або пошкодження російськими загарбниками пам’яток культурної спадщини на території України.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"На сьогодні зафіксовано вже більше 380 випадків руйнувань або пошкоджень наших пам’яток архітектури, археології, релігії та історії", сказала вона.

У цьому зв'язку Бондар нагадала про проєкт Сulturecrimes, у межах якого збирається інформація про об’єкти, які постраждали від дій російської армії.

“Цей ресурс дуже допомагає нам не тільки збирати інформацію про пошкоджені об’єкти, а й розуміти взагалі ступінь зруйнованості, а значить - і планувати майбутню відбудову та використовувати цю інформацію в майбутніх міжнародних судах”, - сказала заступниця міністра.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики фіксує злочини росіян проти культурної спадщини за допомогою національної платформи culturecrimes.mkip.gov.ua.

У МКІП закликають долучатися до інтернет-військ, щоб Україна залишалася у світовому інформаційному полі

У Міністерстві культури та інформаційної політики просять доєднуватися до інтернет-військ, щоб Україна максимально залишалася у світовому інформаційному полі.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“У перші тижні повномасштабного наступу світові ЗМІ випускали більше 500 тисяч статтей на тему України. На сьогодні ми маємо вже 112-ий день і розуміємо, що увага ЗМІ поступово дуже сильно зменшується. Тож наше завдання зробити так, щоб Україна максимально залишалася у світовому інформаційному полі. І в досягненні цієї мети дуже допомагають учасники інтернет-військ України. Вони з перших днів роблять усе можливе для того, щоб наближати нашу перемогу”, - заявила Бондар.

Вона розповіла, що волонтери інтернет-військ щодня боронять інформаційний фронт в усіх соціальних мережах, звертаються до урядів та інфлюенсерів, розкривають фейки, просять зброю у міжнародних партнерів, ініціюють петиції, спонукають уряди вводити ембарго на російську нафту та багато іншого.

“Тож прошу всіх, хто ще не доєднався: будь-яка кількість часу, яку ви можете приділити соціальній мережі для того, щоб виконати найпростіше завдання - як то звернення до будь-якої міжнародної організації, допоможе нашій країні у інформаційном спротиві”, - сказала Бондар.

Також вона повідомила, що серед міжнародних журналістів популярна платформа “Моя війна”, на якій люди діляться своїми переживаннями та емоціями про війну.

“У кожного з нас є, звичайно, своя історія. Хтось прокинувся від вибухів, хтось був змушений вже переїжджати зі свого дому не вперше. І ми розуміємо, що як і вісім років тому, деякі люди вимушені цього року були вже вдруге покинути свої домівки. Тому наразі на порталі ми маємо більше 5 мільйонів переглядів. І особливо цей ресурс популярний серед міжнародних журналістів . Ми надали можливість перекладу всіх історій на більшя як 70 іноземних мов. Тож заохочую і колег журналістів також популяризувати ці історії, тому що це дуже гарна ініціатива для того, щоб розповісти світу, як це відбувалося”, - сказала урядовець.

Як повідомлялося, у березні Міністерство культури та інформаційної політики, Асоціація інноваційної та цифрової освіти і компанія Totonis запустили міжнародну платформу #МояВійна.

З її допомогою кожен українець, як свідок жорстокої війни російської федерації проти України, може описати свою історію, викласти реальні факти та особисті переживання.

МКІП працює над онлайн-реєстром об’єктів архітектурної та археологічної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики України працює над онлайн-реєтром об’єктів архітектурної та археологічної спадщини.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Ми працюємо над онлайн-реєстром, який включатиме в себе перелік усіх об’єктів архітектурної та археологічної спадщини. Минулого року представники обласних державних адміністрацій вже внесли дані про пам’ятки в нашу пілотну базу даних, а сьогодні ми працємо над уточненням геопросторових даних цих об’єктів, фотофіксацією, співпрацюємо з держгеокадастром задля використання ортофотопланів, а також над розробкою онлайн-кабінетів для регіональних уповноважених”, - розповіла Бондар.

Також, за її словами, “у подальшому цей реєстр стане інтероперабельним для міжсекторальної взамодїі з такими значущими реєстрами як e-construction, що відповідає за дозволи на будівництво та унеможливить корупційні схеми та стоси паперів у сфері хаотичної забудови”.

“У той самий час є розуміння, що наше бажання швидкого відновлення зруйнованих будівель не повинно призвести до хаотичної забудови міст. Ми повинні зважати на ті обєкти архітектурної спадщини, яка знаходиться поруч з нами”, - наголосила Бондар.

Як повідомлялося, у МКІП зафіксовали понад 380 випадків руйнувань або пошкоджень російськими загарбниками пам’яток архітектури, археології, релігії та історії на території України.

МКІП планує створити онлайн-реєстр музейного фонду

Міністерство культури та інформаційної політики планує створити електронний реєстр, куди музеї вноситимуть дані про об’єкти мистецтва, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“На сьогодні маємо близько 12 мільйонів музейних цінностей. Найголовніша проблематика полягає в тому, що всі облікові картки цих об’єктів зберігаються в самих музеях тільки в паперовому вигляді. Маємо на меті створити онлан-реєстр, куди музеї зможуть самостійно інтегрувати дані про об’єкти мистецтва, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені, на жаль”, - розповіла Бондар.

Вона додала, що за орієнтовними оцінками, на сьогодні в електронному вигляді облікову документацію ведуть тільки 10-15% музеїв, що, за її словами, “дуже -дуже мало”.

Бондар також зазначила, що “реалізація цього проєкту дасть можливість усім охочим дізнатися в національній пошуковій системі , що в якому музеї зберігається”.

“На сьогоднішній день через повномасштабне вторгнення пошкоджень зазнали близько 30 музеїв, декотрі з них - музей Сковороди в Сковородинівці - вщент знищено, інші постраждали від мародерів - картини Куїнджі та Айвазовського, ви знаєте, були вивезені з Маріуполя на непідконтрольну Україні територію. Тож фактично ми можемо говорити, що ці картини були викрадені з Украни. Тож створення єдиної державної електронної системи моніторингу та обліку державного музейного фонду надасть можливість швидко орінтуватися в кількості , переліку та станів усіх предметів мистецтв по кожному музею”, - наголосила заступниця міністра.

Також вона додала, що МКІП працює над створеням реєстрів нематеріальної культурної спадщини, народно-художніх промислів, національної системи каталогізації для бібліотек, іншими.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики працює над онлайн-реєтром об’єктів архітектурної та археологічної спадщини.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-