Повітряні сили ЗСУ на фронті російсько- української війни

Повітряні сили ЗСУ на фронті російсько- української війни

Укрінформ
14 червня, 14:00 -  брифінг на тему: «Повітряні сили ЗСУ на фронті російсько- української війни».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Юрій Ігнат - речник Повітряних сил ЗСУ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).  

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.  

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:30 14 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.  

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Уже більше двох місяців авіація російських військ не залітає на територію, контрольовану ЗСУ — Повітряні сили України

Довкола України було зосереджено 450 літаків та 250 вертольотів росії, наразі противник уже більше двох місяців не залітає на територію, контрольовану ЗСУ.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“З першого дня повномасштабної війни ворог намагався встановити контроль над повітряним простором України. Довкола України було зосереджено 700 літальних апаратів росії: 450 літаків та 250 вертольотів. Знищення наших Повітряних сил означало б повний контроль ворога у небі аж до західних кордонів. Проте ми змогли відбити атаки рф і противник уже більше двох місяців не залітає на територію, контрольовану ЗСУ. Хоча на тимчасово окупованій території росія використовує вертольоти та ударну авіацію”, - сказав Ігнат.

Він зазначив, що зберегти і до сьогодні оберігати більшу частину повітряного простору України вдалося завдяки досвіду 8-річного воєнного протистояння росіянам та їхнім найманцям на сході України.

“У першу чергу, зберегти в єдиному ключі наші Повітряні сили допомогла наша підготовка. 8 років ми розуміли, що військовий сценарій можливий, а тому готувалися до різних ситуацій. Звісно, всі сподівалися, що вдасться уникнути конфлікту політико-дипломатичним шляхом, проте війна почалася. До цього Повітряні сили були готові. За лічені години було прийнято рішення про виведення з-під удару основної частини авіації, зенітно-ракетних військ, а також особового складу. Вдалося врятувати основний бойовий потенціал Повітряних сил від його знищення”, - додав речник Повітряних сил.

Таким чином сьогодні Повітряні сили України контролюють повітряний простір на підконтрольній українській владі території.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

росіяни почали економити високоточні ракети - Повітряні сили ЗСУ

Останнім часом зберігається тенденція щодо економії росіянами високоточних дорогих ракет і застосування радянських типів крилатих ракет. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Оскільки противник уникає залітати на територію, контрольовану ЗСУ, то для пуску ракет застосовує свою авіацію дистанційно - з акваторії Чорного моря і з території росії, зокрема з Каспійського моря. Це переважно стратегічні бомбардувальники ТУ-160 і ТУ-95. Вони випускали по нашій території високотехнологічні ракети, які дуже дорогі, коштують мільйони доларів. Так само, як і ракети морського базування класу “Калибр” теж коштують чимало, адже вони (росіяни - ред.) не шкодували нафтодоларів на виробництво ракет. Втім, останнім часом зберігається тенденція щодо економії таких високоточних дорожчих ракет”, - сказав Ігнат.

За його словами, росія частіше почала використовувати менш точні, але не менш руйнівні ракети радянського виробництва.

“На сьогодні противник усе частіше застосовує радянські типи крилатих ракет, такі як авіаційна ракета Х-59 і Х-22. Остання — одна з найбільш руйнівних ракет противника, маса її бойової частини 900 кілограмів. Вона залишає надзвичайно сильне руйнування, але ця ракета має суттєвий недолік, адже не завжди потрапляє точно в ціль, і, на жаль, дуже часто потрапляє по об’єктах цивільної інфраструктури відповідно з людськими жертвами”, - додав речник Повітряних сил України.

Як повідомлялося, на початку повномасштабної війни довкола України було зосереджено 450 літаків та 250 вертольотів росії, але вже більше двох місяців противник не залітає на територію, контрольовану ЗСУ.

Зенітно-ракетні комплекси збивають і крилаті ракети, хоча це складна ціль - Повітряних сил ЗСУ

Наразі російські пілоти уникають прямих сутичок проти наших літаків, адже маємо приклади, коли за значної переваги ворога наші виходили переможцями бою.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Наразі російські пілоти уникають прямих сутичок проти наших літаків. Маємо героїчні приклади 40-ої бригади тактичної авіації, звідки пішов образ Привида Києва. Тоді наші пілоти прийняли на себе важкі удари із захисту столиці, яка була ціллю № 1. У повітряних боях ворог чисельно значно переважав. Але були такі моменти, коли 2 наші літаки МіГ-29 вилетіли на перехоплення здавалося 4 російських винищувачів, а коли ті розлетілись з 4 точок їх стало 12. Двоє наших не звернули з курсу і пішли прямо на ворога. У результаті повітряного бою ми втратили пілота Олександра Бринжала, який загинув, а інший пілот виконав завдання і повернувся на базу. Окупанти втратили 3 своїх літаки. Тож, воля до перемоги, бойовий дух і самопожертва наших пілотів наносять ворогу поразку”, - наголосив Ігнат.

Він додав, що ще одним доказом сили наших пілотів став збитий 12 червня під Ізюмом російський Су-34. Натомість, з крилатими ракетами для нашої протиповітряної оборони боротися важче.

“Високотехнологічні ракети спроєктовані бути малопомітними для ППО. Вони можуть летіти на незначній висоті 50 метрів, можуть летіти по руслу річки і тоді просто зникають з радарів і їх важко знищити. Літак ТУ-160 може нести до 12 ракет, ТУ-95 - до 8 ракет. Випущені ракети летять однією точкою, яку фіксує система ППО, а далі можуть розлітатися, змінювати свій курс, звернути на 50° вліво чи вправо по вказаному курсу. Крім того, ракети можуть літати коридорами, де у нас є прогалини, тому нам слід бути уважними”, - зазначив речник Повітряних сил ЗСУ.

Він пояснив, що наша єдина система протиповітряної оборони держави не має засобів протиракетної оборони (ПРО) як в Польщі чи Румунії, тож на озброєнні маємо тільки засоби протиповітряної оборони.

“У наших зенітно-ракетних комплексів Бук-М1 та С-300 основне завдання працювати по літальним апаратам ворога. Але, незважаючи ні на що, у тому числі ми збиваємо і крилаті ракети, хоча це складна ціль”, - сказав Ігнат.

Як повідомлялося, останнім часом зберігається тенденція щодо економії росіянами високоточних дорожчих ракет і застосування радянських типів крилатих ракет.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-