Доступність та безпека ліків: нові законодавчі обмеження в умовах воєнного часу

Доступність та безпека ліків: нові законодавчі обмеження в умовах воєнного часу

Укрінформ
8 червня. 14:00 - пресконференція на тему: “Доступність та безпека ліків: нові законодавчі обмеження в умовах воєнного часу”

Організатори: Міжнародна діабетична асоціація України, Всеукраїнська Рада захисту прав та безпеки пацієнтів.

Учасники: Людмила Петренко - президент Міжнародної діабетичної асоціації України; Віктор Сердюк - президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів; Юрій Сіренко - професор, доктор медичних наук, Інститут кардіології ім. М.Д.Стражеска; Микола Орлов - адвокат, керуючий партнер LAW OFFICES OF OMP; Юрій Чертков - директор Агентства Медичного Маркетингу.

Питання до обговорення:

Зміни, внесені до Закону України «Про лікарські засоби»: особливості законодавчих вимог.

Доступність необхідних для життя ліків.

Можливості та ризики масової заміни лікарських засобів. Ризики для пацієнтів, алгоритм дій для лікарів.

Як забезпечити ліками громадян України.

Формат заходу – офлайн + онлайн-включення (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:30 8 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

З українського ринку медпрепаратів можуть піти 13 західних компаній

Під гаслом боротьби з російськими ліками можуть бути заборонені препарати 13 компаній з Європейського Союзу, Великобританії та США.

Про це на пресконференції “Доступність та безпека ліків: нові законодавчі обмеження в умовах воєнного часу” заявив президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

“Ми звертаємо увагу громадян, всіх лікарів, міністерства охорони здоров’я на те, що прийняті зміни до Закону про ліки, якими заборонять постачання ліків з російської федерації та білорусі, містять також пункт, яким по факту забороняються всі ліки, що випускаються в країнах Європейського Союзу, Великобританії та США — більше, ніж 13 компаній, що якось були пов'язані з рф та рб. Якщо будуть такі підозри, міністерство охорони здоров’я може позбавити ці компанії реєстраційних свідоцтв на їхні препарати, і відповідно вони можуть піти з України”, - сказав Сердюк.

На його думку, це дуже серйозно, тому що під гаслом правильної боротьби з російськими ліками можуть заборонити європейські препарати.

“Зараз кожен четвертий лікарський засіб — близько 700 препаратів — можуть бути рішенням чиновників заборонені. А між іншим, всі санкції, які приймаються у світі, не стосуються лікарських засобів і продовольства. Якщо група компаній залишить український ринок, то чи зможуть покрити дефіцит ліків ті, що залишаться?", - додав Сердюк.

Він підкреслив, що це той крок, коли треба десять разів подумати задля прийняття рішення.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, найбільшою проблемою є забезпечення регіонів у тимчасовій окупації необхідними ліками та медичними виробами. росія уже не перший тиждень блокує постачання ліків, зокрема життєво необхідних, на території, де відбувається спроба встановити окупаційний режим.

Зміни до законодавства про ліки насторожили хворих на діабет - Асоціація

Ухвалені 22 травня зміни до закону про лікарські засоби насторожили хворих на діабет, бо вітчизняні виробники покривають лише 45% ринку цих препаратів, і змусили звертатися до Президента України.

Про це на пресконференції заявила президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко, повідомляє Укрінформ.

“З прийняттям Закону 7313 (2271-IX від 22 травня 2022 року - ред.) хворі на діабет одразу побачили в цьому назву двох компаній з виробництва інсулінів і почали запитувати: чи будемо отримувати ці ліки? Закон, що заборонить ліки з російської федерації та білорусі, також може заборонити препарати західних виробників, якось пов'язаних з рф та рб. Такі обмеження вплинуть на пацієнтів. Ми бачимо по інсулінах, що вітчизняні виробники — це 45% потреб України. Чи покриють вони всі потреби пацієнтів?" - пояснила причину занепокоєння Петренко.

Асоціація звернулася до Президента з проханням переглянути дію деяких ухвалених змін до закону України про лікарські засоби і залишити без змін список препаратів інсулінів виробництва тих зарубіжних виробників, які відшкодовуються сьогодні за програмою "Доступні ліки".

Очільниця Асоціації нагадала, що з такою ж ситуацією Україна стикалися у 2002 році, коли 90% дорослого населення було переведено на вітчизняні інсуліни, але не всі хворі за медичними показаннями змогли їх приймати.

“Якщо це зараз відбудеться, то всередині країни буде великий колапс. Санкції стосовно загарбника безумовно повинні бути, але не за рахунок здоров’я українців, тому що цей закон вдарить перш за все по наших українських пацієнтах. Хворі люди не повинні зазнавати утисків щодо забезпечення необхідними ліками, які призначаються згідно з медичними показаннями”, - додала Петренко.

Також вона озвучила вимогу до Міністерства охорони здоров’я найближчим часом зібрати громадські організації та виробників і розповісти, як буде вирішуватися проблема забезпечення інсулінами.

Як повідомлялося, під гаслом боротьби з російськими ліками можуть бути заборонені препарати 13 компаній з Європейського Союзу, Великої Британії та США.

Через нові законодавчі обмеження пацієнти можуть не отримати доступу до нормальних препаратів - науковець

Ухвалений Верховною Радою закон №7313, що заборонить ліки з російської федерації та білорусі, водночас може заборонити препарати західних виробників, пов'язаних із рф чи рб, що позбавить пацієнтів доступу до певних препаратів, які не можна замінити.

Про це на пресконференції “Доступність та безпека ліків: нові законодавчі обмеження в умовах воєнного часу” заявив доктор медичних наук, професор Інституту кардіології ім. М. Стражеска Юрій Сіренко, передає Укрінформ.

“Ми можемо залишити наших пацієнтів без можливості отримати нормально медичну допомогу. Коли до нас почали приїжджати пацієнти з деокупованих територій, ми стикнулися з тим, що вони не мали доступу до ліків. А хронічні пацієнти, яким було підібрано лікування з певними препаратами, дозами, часом прийому, страждали від погіршення перебігу захворювань тільки через те, що не мали доступу до аптечної мережі, до нормальних препаратів. Зараз ситуація повторюється, але з іншої сторони. Ми своїми руками, через наших депутатів, ставимо наших пацієнтів в такі умови, коли вони не зможуть отримувати доступ до нормальних препаратів, які не можна замінити”, - сказав Сіренко.

Він наголосив, що кожен третій дорослий громадянин має підвищений тиск (артеріальну гіпертензію), тобто це мільйони людей.

“За сучасними протоколами перший крок лікування артеріальної гіпертензії - це фіксована комбінація двох препаратів, другий крок — це три препарати в одній таблетці. На жаль, більшість виробників таких фіксованих комбінацій якраз попадають в перелік компаній, які можуть підпасти під заборону. А замінити препарати — одразу погіршує ефективність лікування”, - зазначив професор.

Так само він навів приклад про пролонгований цукрознижуючий препарат, який можна приймати один раз на день, замість того, щоб приймати два або три рази. Аналогів такому нема, але він також може стати недоступним, а хворі перестануть мати доступ до таких препаратів.

Як повідомлялося, 22 травня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території російської федерації або республіки білорусь" (проєкт №7313) , який обмежує обіг в Україні лікарських засобів, вироблених у росії та білорусі.

Президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк застеріг, що під гаслом боротьби з російськими ліками можуть бути заборонені препарати 13 компаній з Європейського Союзу, Великої Британії та США.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-