Про стан ядерних об'єктів України

Про стан ядерних об'єктів України

Укрінформ
31 травня, 13:30 - брифінг на тему: “Про стан ядерних об'єктів України”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Петро Котін - очільник ДП «НАЕК «Енергоатом».

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:00 31 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Енергоатом розраховує збільшити експорт електроенергії до Європи на 1 тис. мегават

Запуск лінії електропередач із Хмельницької АЕС до підстанції Жешув у Польщі дозволить збільшити експорт електроенергії до Європи на 1 тис. мегават.

Про це cказав очільник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми зараз дуже обмежені тими лініями, якими ми з'єднані з Європою. Зараз ми приєднані до європейської енергосистеми, і загальна пропускна спроможність цих ліній близько 700 мегават, тобто в тій ситуації, в якій ми зараз, ми зможемо забезпечити експорт не більше 700 МВт. Поки є домовленості про 200 мегават і з поступовим збільшенням цього експорту, в жовтні, щоб вийти на 700 мегават", - сказав Котін.

За його словами, зараз у компанії працюють над введенням в експлутацію додаткових ліній електропередачі, що дасть змогу збільшити обсяги експорту.

"Є додаткові лінії, над якими ми зараз працюємо, щоб ввести в додаткову експлуатацію. В першу чергу, це лінія між Хмельницькою АЕС і підстанцією Жешув у Польщі. Ця лінія може ще додати близько 1 тис. мегават до цього експорту", - пояснив очільник Енергоатома.

Він зауважив, що запуск цієї лінії буде залежати від домовленостей між Україною та Польщею, а також від низки технічних рішень.

Як повідомлялося, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, українська енергосистема має достатній резерв потужності, щоб забезпечити стабільний експорт. Українська електроенергія допоможе скоротити споживання російського газу європейськими генеруючими підприємствами, що, своєю чергою, зменшить залежність Європи від енергоносіїв держави-агресора.

Укргідроенерго і молдавська компанія ENERGOCOM уклали експортний контракт на продаж електроенергії.

На ЗАЕС перебувають близько 500 російських солдатів - Котін

На Запорізькій АЕС перебувають близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка.

Про це cказав очільник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"На майданчику (ЗАЕС - ред.) перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка (бронетранспортери, танки, автомобілі "Урал"), вибухівка та все те, що не повинно бути на атомній станції", - сказав Котін.

При цьому Енергоатом продовжує контролювати ЗАЕС з точки зору її експлуатації.

"Персонал працює під дуже великим тиском загарбників, і є факти знущання та викрадання персоналу. Близько тижня тому один з наших працівників був розстріляний у себе вдома загарбниками, і зараз він перебуває у лікарні. Лікарі зараз борються за його життя", - зауважив Котін.

Він наголосив, що ЗАЕС задля безпеки України та всієї Европи потрібно негайно звільнити від загарбників.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома.

Працівники росатома, яких війна застала на РАЕС, були передані російській стороні

Четверо представників росатома, які у лютому супроводжували вантаж з елементами радіоактивного палива для Рівненської АЕС, були обміняні на українських громадян.

Про це cказав очільник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Їх обміняли на українських громадян. В той період вони супроводжували вантаж з паливом, який прийшов сюди на Рівненську станції. Їх було четверо. Вони перебували на Рівненській АЕС близько місяця", - зауважив Котін.

Як повідомляв Укрінформ, четверо озброєних громадян рф, які супроводжували вантаж елементів ядерного палива і забезпечували його охорону до завершення розвантаження відповідно до умов контракту, 23 березня залишили територію Рівненської АЕС. При цьому вони заявили, що не хочуть повертатися до російської федерації.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-