Підсумки гуманітарного розмінування МВС України за 95 днів війни

Підсумки гуманітарного розмінування МВС України за 95 днів війни

Укрінформ
30 травня, 14:00 - брифінг на тему: “Підсумки гуманітарного розмінування МВС України за 95 днів війни”.

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Спікери: Альона Матвєєва - речниця Міністерства внутрішніх справ України; Олег Бондар - начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС; Каракуркчі Дмитро - заступник начальника Управління вибухотехнічної служби Національної поліції України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:30 30 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Наразі на Київщині уже знешкоджено більше 120 тис. вибухонебезпечних предметів - МВС

Підрозділами Міністерства внутрішніх справ спільно із міжнародними партнерами було знешкоджено більше 120 тисяч вибухонебезпечних предметів у Київській області.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила речниця МВС Альона Матвєєва.

«Наразі підрозділами МВС спільно з міжнародними партнерами у Київській області уже знищено більше 120 тисяч вибухонебезпечних предметів. Убезпечені всі основні транспортні автошляхи, а також розміновано територію навколо об’єктів критичної інфраструктури», - поінформувала Матвєєва.

За її словами, подальшими пріоритетами є розмінування територій Сумської, Чернігівської, Харківської, а також інших областей, які зазнали ударів ворога.

«Загалом наші підрозділи обстежили територію у понад 22 тисячі гектарів. У середньому щодня піротехнічні підрозділи МВС знаходять і вилучають від двох до п’яти тисяч вибухонебезпечних матеріалів», - уточнила речниця МВС.

Вона також нагадала, що одна доба активних бойових дій – це близько 30 днів розмінування, тобто наразі Україні необхідно 5–7 років для повного розмінування усіх територій.

Для пришвидшення цього процесу, уточнила представниця міністерства, у МВС раніше було створено Міжнародний координаційний центр із питань гуманітарного розмінування, який орієнтований на те, щоб мінімізувати ризики від дії вибухових речовин на людей.

За її словами, міжнародна допомога для потреб вибухотехнічної служби наразі надходить у вигляді автівок, медичних комплектів, спеціального вибухотехнічного обладнання, а також спеціальних службових собак для пошуку вибухівки та зброї, і кумулятивних та запалювальних зарядів для знищення, руйнування та випалювання вибухонебезпечних матеріалів.

Як зазначила Матвєєва, наразі продовжується і реалізація заходів у рамках підписаної Партнерської угоди з Представництвом Данської ради у справах біженців в Україні.

«Також спільно з представниками «The HALO Trust» (Хало Траст) в Україні опрацьовується проєкт угоди щодо спіпраці у сфері гуманітарного розмінування, яка передбачає спільне проведення операцій, а також надання технічної допомоги піротехнічним підрозділам ДСНС, які будуть задіяні у реалізації цього проєкту», - сказала вона.

Речниця МВС додала, що наразі до ДСНС звернулися 8 міжнародних і вітчизняних організацій та компаній, яким було надано рекомендації щодо залучення міжнародних організацій до проведення гуманітарного розмінування на території України.

«Це організації з Великої Британії, Туреччини, Норвегії, США, Посольство Естонської Республіки в Україні, а також Національне центральне бюро Інтерполу у Республіці Польща. Окрім цього, попередньо висловили свої бажання допомоги 18 міжнародних організацій», - поінформувала представниця МВС.

Нагадала вона і про те, що кожен громадянин може повідомити про вибухонебезпечні предмети, які вони бачили або знайшли, за допомогою мобільного застосунку «Розмінування України».

Як повідомлялося, 27 травня перший заступник міністра внутрішніх справ України заявив, що найбільше заявок щодо розмінування різних об’єктів у застосунку «Розмінування України» надійшло у Харківській області.

Вибухотехніки від початку повномасштабного вторгнення рф вилучили близько 1,5 т вибухових речовин - НПУ

Зведені загони вибухотехнічної служби від початку повномасштабної війни з рф вилучили близько 1,5 тонни вибухових речовин і майже 85 тисяч вибухонебезпечних об’єктів.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник начальника Управління вибухотехнічної служби Національної поліції Дмитро Каракуркчі.

«Після визволення окупованих територій Київської, Чернігівської та Сумської областей було сформовано зведені загони вибухотехнічної служби, які загалом від початку війни вилучили близько 85 тисяч вибухонебезпечних об’єктів, близько 1,5 тонни вибухових речовин, очистили близько 500 га територій, де відбувалися бойові дії», - сказав він.

За його словами, одним із найважливіших завдань, визначених керівництвом Нацполіції, є розмінування Зони відчуження, Прип’яті тощо.

Каракуркчі поінформував, що на території Бучанської та Гостомельської тергромад проводиться розмінування сільськогосподарських угідь, які є найважливішими для проведення посівних робіт.

«Що стосується роботи саперів щодо перевірки територій аграрного сектору, то робота ведеться відповідно до заявок громадян, у черговості, визначеній важливістю цих сільськогосподарських угідь», - додав представник НПУ.

Він наголосив, що на неперевірених вибухотехніками територіях немає можливості проводити будь-які роботи: будівельні, сільськогосподарські тощо.

«Тільки після дозволу можна їхати і щось там робити», - заявив Какаракуркчі.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, він повідомив, що вибухотехнічна служба НПУ налічує близько 300 осіб, і щодня майже весь її особовий склад задіюється для виконання робіт.

Зі свого боку начальник Управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар зауважив, що значну частину вибухонебезпечних предметів, які застосовує ворог, становлять ті, використання яких заборонено міжнародними конвенціями. Зокрема, це боєприпаси, які мають принципи самоліквідації, а також ті, що застосовуються при дистанційному мінуванні і становлять дуже велику загрозу для життя населення.

Окрім того, як поінформував представник ДСНС, ворог встановлює некеровані мінні загородження на території населених пунктів, залишає після себе розтяжки, вибухонебезпечні предмети у побутових предметах.

«Ці міни та боєприпаси виявлялися на територіях Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської і Запорізької областей. Загальна кількість таких боєприпасів від загальної кількості знищених становить близько 15%. Це дуже велика цифра», - наголосив Бондар.

Як повідомлялося, сапери Нацгвардії знешкодили близько 10,5 тис. вибухонебезпечних предметів на Київщині.

У трьох звільнених від росіян областях очищено від боєприпасів понад 200 населених пунктів – ДСНС

Під час розмінування звільнених від російських загарбників Київської, Чернігівської та Сумської областей очищено від мін і боєприпасів 205 населених пунктів.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС України Олег Бондар.

За його словами, нині основні зусилля ДСНС зосереджені на обстеженні звільнених від загарбника територій Київської, Чернігівської, Житомирської і Сумської областей, а також - на ліквідації наслідків постійних обстрілів рф у Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій і Луганській областях.

«Піротехнічні підрозділи ДСНС уже знешкодили більше 124 тисяч вибухонебезпечних предметів. Зокрема, під час розмінування Київської, Чернігівської та Сумської областей було очищено від мін них боєприпасів 205 населених пунктів», - сказав Бондар.

Він поінформував, що також було здійснено розмінування 590 км автошляхів, 127 км залізничних колій, 1190 об’єктів інфраструктури, 28 км газопроводів та більше 1 тисячі км лінії електропередач.

Представник ДСНС уточнив, що це були першочергові заходи, які необхідно було здійснити, щоб надати можливість відновлювальним бригадам безпечно відновити електро-, газо- і водопостачання у населених пунктах, і заявив, що наразі роботи продовжуються.

Бондар додав, що наразі основні зусилля ДСНС зосереджені на розмінуванні населених пунктів, далі іде критична інфраструктура. «І вже маємо певні результати – наразі ми вже виходимо на розмінування сільськогосподарських угідь і природних екосистем», - сказав він.

За його словами, черговість і нагальність заходів у розмінуванні, які надходять від організацій, підприємств і установ, визначаються ОВА.

Як повідомляв Укрінформ, у Бучанському районі Київської області тракторист підірвався на протитанковій міні, яку залишили російські війська.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-